İstanbul
İstanbul Şehir Rehberi
İstanbul Şehir Rehberi
İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti’nin en kalabalık ve çok yerli ve yabancı turist alan ilidir. Dünya tarihinin en eski şehirlerinden biri olan İstanbul; 330-395 seneleri arasında Roma İmparatorluğu, 395-1204 seneleri arasında Bizans İmparatorluğu, 1204-1261 seneleri arasında Latin İmparatorluğu, 1261-1453 seneleri arasında Bizans İmparatorluğu ve en sonunda 1453-1922 seneleri arasında Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmıştır.
Yenikapı’da bulunan kalıntılarla, geçmişinin 8500 yıl önceye kadar izi sürülebilmektedir. Dünyanın en eski başkentlerinden biri olan şehir, yüzyıllar boyunca pek çok ırk, dil ve dinden insanı ağırlamıştır ve ağırlamaya devam etmektedir. İstanbul’un tarihi beş ana başlıkta incelenmektedir. Tarih öncesi çağlar, kuruluş ve Byzantion Dönemi, Konstantinopolis Dönemi, Konstantiniyye Dönemi ve İstanbul Dönemi.
İstanbul Dönemi
Cumhuriyet’in ilanından sonra başkent vasfını kaybeden İstanbul, fiziksel olarak gelişmeye başlamıştır. Giderek büyüyen ve nüfusu artan şehrin trafiğini rahatlatmak için 1973 yılında Boğaziçi Köprüsü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) yaptırılmıştır. Aynı amaçla 1988 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 2016 senesinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açılmıştır.
İstanbul’un Coğrafyası ve İklimi
İstanbul, batıda Çatalca Yarımadası ile doğuda Kocaeli Yarımadası’ndan oluşmaktadır. Çatalca tarafına Avrupa Yakası, Kocaeli tarafına Asya Yakası denilmektedir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Marmara Denizi ve ortasında İstanbul Boğazı bulunmaktadır. İstanbul Boğazı iki yakayı birleştirmesi nedeniyle çok önemlidir. Kara komşuları; Kocaeli, Tekirdağ, ve Çorlu’dur.
İstanbul’da Türkiye’de etkili olan Karadeniz ve Akdeniz iklimi arası geçiş gösteren ılıman bir iklim egemendir. Yazları sıcak ve nemli; kışlarıysa soğuk, yağışlı ve karlı geçmektedir. İstanbul’un nemi sıcağı daha sıcak, soğuğu daha soğuk hissettirmektedir. En çok ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur yağmaktadır. Denize kıyısı olduğu için rüzgarlı bir havası vardır ve lodos fırtınaları sıcaklıkta büyük farklılıklara neden olmaktadır.
İstanbul’u Neden Ziyaret Etmelisiniz?
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ender şehirlerden biri olması ve doğal güzelliği İstanbul’u tarihi boyunca popüler hale getirmiştir. Günümüzde gelişmeye hâlâ devam eden şehir, tarih boyunca el değiştirirken kazandığı tarihi eserlerle görülmeye değer bir noktadır. Kültürel miraslarını başarılı bir şekilde koruduğu için 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi bunun bir kanıtıdır.
İstanbul kültürel mirası dışında alışveriş olanakları ile de dikkat çekmektedir. Kapalıçarşı (1461), Mahmutpaşa Çarşısı (1462) ve Mısır Çarşısı (1660) bunların en önemlileridir. İstanbul otelleri bu çarşıların yakınlarına konumlanmıştır. Ayrıca modern alışveriş merkezleri de şehrin cazibesini artırmaktadır. Galleria, Akmerkez, Capitol, Cevahir, Kanyon, Metrocity, Meydan Alışveriş Merkezi, Galataport ve İstinye Park şehrin modern alışveriş yüzünü oluşturmaktadır.
İstanbul’da Gezilecek Yerler
İstanbul otelleri İstanbul’da gezilecek yerlerin çevresine konumlanmıştır. Özellikle Sultanahmet veya diğer adıyla Tarihi Yarımada’da birçok otel bulunmaktadır. Boğaz kıyısındaki oteller ise şehri doya doya yaşamak isteyen yerli veya yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir. İstanbul otelleri araştırılırken İstanbul’da gezilecek yerler listeleri de araştırılmalıdır.
Topkapı Sarayı
400 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetildiği merkez olan Topkapı Sarayı, günümüzde müze olarak gezilebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi olma özelliğine de sahip olan saray, 300.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Has Oda, Köşkler Bahçesi, Hırka-ı Saadet Dairesi ve Babü’s Sade sarayın görülmesi gereken bölümlerindendir.
Ayasofya
Doğu Roma İmparatoru Konstantios’un emriyle 360 senesinde yaptırılan Ayasofya, 1453’te İstanbul’un fethinden sonra cami olarak kullanılmıştır. Mimar Sinan tarafından yapılan minarelerle bu statü taçlanmıştır. Ayasofya daha sonra 1935 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. 2020 senesine gelindiğinde Ayasofya’ya ibadethane statüsü geri verilmiştir.
Sultanahmet Meydanı
Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Obeliks, Yılanlı Sütun, Örme Dikilitaş, İbrahim Paşa Sarayı, Alman Çeşmesi, Caferağa Medresesi ve Aya İrini Kilisesi gibi tarihi güzelliklerle çevrili olan Sultanahmet Meydanı (tarihi adıyla At Meydanı veya hipodrom) içindeki ve çevresindeki İstanbul otelleri ile de dikkat çekmektedir.
Dolmabahçe Sarayı
Sultan Abdülmecit’in Balyan Ailesi’ne 1856 yılında yaptırdığı Dolmabahçe Sarayı günümüzde müze olarak gezilebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin modern yüzünü de temsil eden ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata veda ettiği saray, pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır.
Galata Kulesi
Galata Kulesi, İstanbul şehrinin en romantik ve fotojenik noktalarından biridir. Cenevizliler tarafından inşa edilen kule, 1348 yılında tamamlanmıştır. 2020 senesinde tadilata uğrayan 62,59 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’nden İstanbul’un büyük kısmı seyredilebilmektedir.
Kız Kulesi
İstanbul’un simgelerinden biri olan Kız Kulesi’nin tarihinin M.Ö. 24 yılına uzandığı tahmin edilmektedir. Salacak açıklarındaki küçük bir adacık üzerinde konumlanan kule günümüzde restoran olarak kullanılmaktadır. Kısa bir süreliğine tadilata giren Kız Kulesi’nin yakın zamanda hizmete açılması beklenmektedir.
Taksim Meydanı
İstanbul’un en kalabalık ve hareketli noktalarındandır. Taksim Meydanı denince akla İstiklal Caddesi, Atatürk Kültür Merkezi ve Gezi Parkı gelmektedir. Özellikle İstiklal Caddesi İstanbul otelleri, kültür-sanat mekanları, restoranları, kafeleri ve dini yapıları ile şehrin kalbi konumundadır.
Süleymaniye Külliyesi
Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1551-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Merkezde Süleymaniye Camii’nin olduğu külliye; hastane, hazire, medrese, kütüphane, hamam ve sıbyan mektebinden oluşmaktadır. Külliyenin bir köşesinde Mimar Sinan’ın türbesi de bulunmaktadır.
Eyüp Sultan Camii
Hz. Muhammed’in bayraktarı Ebu Eyyub el-Ensari’nin anısına, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Haliç’e yaptırılan Eyüp Sultan Camii, hem dini hem de tarihi önemi nedeniyle turistlerin ilgisini çekmektedir. Özellikle Ramazan Ayı ve dini günlerde Eyüp Sultan Camii ziyaretçi akınına uğramaktadır.