Nevşehir
Popüler Nevşehir Otelleri
Nevşehir Şehir Rehberi
Nevşehir
Bir zamanlar adı “Neapolis” olan Nevşehir şehri Türkiye’nin en çok yerli ve yabancı turist çeken bölgelerindendir. Seandos, Nissa ve Muşkara adlarıyla da anılan şehrin adı Damat İbrahim Paşa Dönemi’nde Farsça “Yeni Şehir” anlamına gelen Nevşehir olmuştur. Cumhuriyet Dönemi’nde il haline gelen kent İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Nevşehir’i ziyaret etmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Nevşehir Gezilecek Yerler
Kapadokya
Kapadokya Bölgesi yer altı ve yer üstü eserleri kadar Kapadokya otelleri bakımından da zengindir. “Güzel Atlar Ülkesi” adıyla da bilinen Kapadokya; Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Kırşehir ve Niğde illerini birleştirmektedir. Roma İmparatorluğu Dönemi’nde Hristiyanlar’ın saklanmak için kullandığı bölgedeki doğal oluşumlar her mevsim ziyarete açıktır. Ayrıca Hristiyanların kayaları oyarak yaptığı yeraltı şehirleri ve kiliseleri görülmeye değerdir.
Göreme
Kapadokya’nın kalbi konumundaki Göreme’nin eski adı Korama’dır. Göreme Açık Hava Müzesi, Zemi Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Güllüdere Vadisi, Paşabağ Vadisi ve Aşk Vadisi’nde gezindikten sonra Kapadokya otelleri de araştırılmalıdır. Göreme, balon turu almak için uygun bir konumdadır.
Ortahisar
Kapadokya otelleri ararken Ürgüp ve Göreme’ye yakın olan Ortahisar’a yolu düşenler; Ortahisar Kalesi’ni, İshak Kalesi’ni, Ortahisar Etnografya Müzesi’ni, Hallaç Manastırı’nı, Üzümlü Kilisesi’ni, Cambazlı Kilise’yi, Soğuk Hava Depoları’nı ve Pancarlık Vadisi’ni mutlaka ziyaret etmektedir.
Peri Bacaları
Kapadokya otelleri bakımından oldukça zengin olan Peri Bacaları Bölgesi, 10 milyon önce oluşmaya başlamıştır. Bir zamanlar aktif yanardağlar olan Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasandağı’nın bu oluşumda payı büyüktür. Mantar biçimli, sivri ve sütunlu peri bacalarını daha iyi görmek için balonla tur yapmak tercih edilmektedir.
Nevşehir Kalesi
Anadolu’da Selçuklular Dönemi olan 12. yüzyılda inşa ettiği tahmin edilen Nevşehir Kalesi, Bağdat Kervan Yolu’nu korumak amacıyla yaptırılmıştır. Damat İbrahim Paşa Dönemi’nde onarılan kale, Cumhuriyet Dönemi’nde ise restore edilerek burçlarla desteklenmiştir.
Üç Güzeller
Hakkında çeşitli efsaneler anlatılan Üç Güzeller, Kapadokya otelleri araştırırken Kapadokya gezilecek yerler listelerine alınan bir başka doğal güzelliktir. Erciyes Dağı manzarasına karşı muhteşem fotoğraflar çekilen fotojenik bir Nevşehir noktasıdır.
Nevşehir Müzesi
İlk kez 1967 yılında Damat İbrahim Paşa Külliyesi’ndeki Aş Evi ve Sübyan Mektebi’nde hizmete açılan Nevşehir Müzesi, 1987 senesinde Kültür Sitesi’ne taşınmıştır. Arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
13. yüzyılda kurulan Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi’nden Bektaşiliği dünyaya yayan bir mekan olan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi veya diğer adıyla Hacı Bektaş Müzesi, 1964 yılında Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Atatürk Evi Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi’nden sonra Ankara’ya dönerken konakladığı ev, 2011 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın emriyle restore edilmesiyle Atatürk Evi Müzesi olarak turizme kazandırılmıştır.
Göreme Açık Hava Müzesi
Hristiyanlığın önemli merkezlerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulan Göreme Açık Hava Müzesi’ndeki çok sayıda kilise, manastır, şapel ve yemekhaneyi rehber eşliğinde gezmeniz önerilmektedir.
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
“Bebek Müzesi” adıyla da anılan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Türkiye’nin ilk el yapımı bebek müzesidir. Üç bin civarı el yapımı bebeğin sergilendiği müzenin yakın tarihimize de ışık tuttuğu söylenmektedir.
Ortahisar Etnografya Müzesi
1916 senesinde inşa edilen bir binada varlığını sürdüren Ortahisar Etnografya Müzesi’nde Kapadokya Bölgesi’nin yaşam biçimi mankenlerle canlandırılmaktadır. Müzede; Türk hamamı, kına gecesi, ekmek ve pekmez yapımı gibi günlük hayattan olaylar sergilenmektedir.
Avanos Saç Müzesi
Dünyada ve Türkiye’de başka örneği olmayan Avanos Saç Müzesi, dünyanın en ilginç müzeleri sıralamasında kendine altıncı sırada yer bulmaktadır. Avanos Saç Müzesi’nde 16 bini aşkın kadın saçı sergilenmekte ve isteyen müzeye kendi saçını bağışlayabilmektedir.
Zelve Açık Hava Müzesi
Zelve Vadisi içerisinde konumlanan Zelve Açık Hava Müzesi’nde birçok kaya mezar ziyaret edilebilmektedir. Zelve Açık Hava Müzesi’nde yürüyüş yaparak çevreye dağılmış olan kilise, değirmen, tünel ve manastırı gözlemlemek mümkündür.
Güray Müze
5 bin yıllık eserlerin sergilendiği Güray Müzesi aynı zamanda Türkiye’nin ilk seramik müzesi olarak kapılarını açmıştır. Antik Eserler Salonu, Modern Eserler Salonu ve seramik çalışmaların sergilendiği üç bölümden oluşmaktadır.
Asmalı Konak
2000’li yılların ünlü dizisi Asmalı Konak’ın çekildiği iki konak günümüzde yerli ve yabancı turistlerin gözdesidir. Dizinin çekildiği ilk konak restoran ve otel olarak hizmet verirken, ikinci konak müze olarak gezilebilmektedir.
Ürgüp Müzesi
Arkeolojik ve etnografik olmak üzere iki bölümden oluşan Ürgüp Müzesi, 1971 yılında kapılarını açmıştır. Çeşitli fosiller, Helenistik, Eski Tunç Çağı, Bizans ve Roma Dönemleri’ne ait el yapımı eşyalar Ürgüp Müzesi’nde sergilenmektedir.
Kaymaklı Yeraltı Şehri
8 katlı olmasına rağmen sadece 4 katı gezilebilen Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’e 21 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kaymaklı Yeraltı Şehri ile Derinkuyu Yeraltı Şehri arasında 10 kilometre uzunluğunda bir tünel vardır.
Mazı Yeraltı Şehri
En son keşfedilen yeraltı şehri olan Mazı Yeraltı Şehri, 1995 yılında tesadüfen bulunmuştur. Erken Roma Dönemi eserlerinden olan Mazı Yeraltı Şehri’nin 4 ayrı girişi vardır ve yine 8 kattan oluşmaktadır.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Nevşehir’e 33 kilometre uzakta olan Derinkuyu Yeraltı Şehri, 8 kattan oluşmaktadır. Roma İmparatorluğu Dönemi’nde dini baskıdan kaçan Hristiyanlar tarafından kullanılmıştır.
Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak Kasabası’nın 14 kilometre uzağında yer alan Özkonak Yeraltı Şehri’nin tamamı temizlenmemiştir. 4 kattan oluşan şehir, 1972 yılından beri ziyarete açıktır. Özkonak Yeraltı Şehri’nin şarap ve su depoları görülmeye değer güzelliktedir.