Şanlıurfa
Popüler Şanlıurfa Otelleri
Şanlıurfa Şehir Rehberi
Şanlıurfa
Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehri olan Şanlıurfa’nın (eski adıyla Edessa) nüfusu 2 milyondan fazladır. Batıda Gaziantep, doğuda Mardin, kuzeyde Adıyaman ve güneyde Suriye ile komşudur. 13 ilçesi olan Şanlıurfa’nın ortalama yükseltisi 518 metredir. Türkiye’nin en büyük yedinci ili olan şehrin yüzölçümü 19.451 metrekaredir. Şehirde yazları sıcak ve kurak, kışları ise serin ve nemli geçmektedir.
Harran otelleri araştırılırken Şanlıurfa’nın Neolitik Döneme kadar uzanan tarihi de araştırılmalıdır. Göbeklitepe ve M.Ö. 9500’e tarihlenen “Urfa Adamı” heykeli bölgede bulunan en eski kalıntılardandır. Günümüzde Şanlıurfa’nın bir ilçesi olan “Harran” adına ise M.Ö. 2. binyılın başlarına ait çivi yazılı tabletlerde rastlanmıştır. Tarihi boyunca birçok uygarlığı bağrında barındıran bölge 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
Şanlıurfa Mutfağı’nda; Süryani, Yezidi, Yahudi, Ermeni, Arap, Kürt, Türk ve daha birçok milletten ve kültürden izler görülmektedir. Şanlıurfa otelleri veya restoranlarında Şanlıurfa’nın et ağırlıklı mutfağı ile tanışmak mümkündür. Ciğer Kebabı, Patlıcan Kebabı, Urfa Çiğ Köftesi, Künefe, Şıllık Tatlısı, Kazan Kebabı, Bostana, Zerde Pilavı, Urfa Kebap ve Tırşik mutlaka denenmesi gereken Şanlıurfa lezzetlerindendir.
Şanlıurfa Gezilecek Yerler
Şanlıurfa tarihi yapılarının çokluğu nedeniyle “müze şehir” olarak adlandırılmaktadır. 180 tarihi ev, 32 cami, 5 kilise, 7 medrese, 9 han, 8 hamam, 8 kapalıçarşı, 6 köprü, 13 çeşme, 1 su bendi, 2 anıt, bir iç kale ve şehir surları görülmesi gereken yerlerin başlıcalarındandır. Şanlıurfa otelleri ve Harran otelleri bölgeyi ziyarete gelen konukları ağırlamaktadır.
Urfa Kalesi
Tarihi M.Ö. 2000 yılına uzanan Urfa Kalesi, Dambak Tepesi’nde konumlanmıştır. Roma İmparatorluğu Dönemi’nde yapılan kalenin, Hz. İbrahim’in mancınıkla ateşe atıldığı rivayet edilen iki taş sütunu görülmeye değerdir. Pazartesi günleri kapalı olan Urfa Kalesi’ni Müzekart ile gezmek ve geçmişten günümüze beşiklik ettiği medeniyetleri kucaklamak mümkündür.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
3 kata ve 34 bin metrekarelik alana sahip yeni binasında 2015 tarihinde açılan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin salonları arasında neredeyse bilinen tüm çağlardan eserler bulunmaktadır. Müze; 14 tane sergi salonu, 33 tane canlandırma alanı ve kazı eğitim alanını içerisinde barındırmaktadır.
Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Dünyanın hiçbir tarafında örneği olmayan Savaşçı Amazon Kraliçeleri’nin tasvirlerini barındıran Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin yanında bulunmaktadır. Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde görülebilecek bir başka meşhur parça ise Orpheus Mozaiği’dir. Müzekart kullanılabilen müze pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır.
Göbeklitepe
Şanlıurfa’ya 20 kilometre mesafede bulunan Göbeklitepe, tarihin ilk ibadethanesi olarak kabul edilmektedir. Mısır piramitlerinden 7.500 sene önce inşa edildiği ispatlanmıştır. T şeklinde yapılan sütunların boyu 3-6 metre arasındadır. Üzerlerindeki insan ve hayvan figürleri görülmeye değerdir. Göbeklitepe, 2011 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi’ne de alınmıştır.
Harran Evleri
“Konik Kubbeli Evler” adıyla da tanınan Harran Evleri’nin tarihi M.Ö. 6000 yıl önceye dayanmaktadır. Sıcak iklim koşulları nedeniyle konik şeklinde yapılan evler, yazları serin ve kışları yanan ateşle birlikte sıcak olmaktadır. Harran Evleri, toprak, yumurta akı, gül yağı ve saman ile yapılmaktadır. Arkeolojik ve kentsel sit alanı kabul edilen evler, 1979 tarihinden beri koruma altında tutulmaktadır.
Şuayb Antik Kenti
Geç Roma Dönemi’ne ait bir yerleşim yeri olan Şuayb Antik Kenti, Harran’a 45 kilometre mesafededir. “Güneydoğu’nun Efes”i de denilen antik kentte, Şuayb Peygamber’in yaşadığı ve ibadet ettiği bir mağarada da bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda Şuayb Antik Kenti’nin yazlık olarak kullanıldığına dair çeşitli ip uçları da bulunmuştur.
Soğmalar Antik Kenti
Şanlıurfa merkeze 80 kilometre, Harran’a 53 kilometre ve Şuayb Antik Kenti’ne ise 15 kilometre uzaklıkta bulunan Soğmalar Antik Kenti, Roma Dönemi’nden kalmıştır. Bölge aynı zamanda Abgar Krallığı zamanında kutsal alan olarak da kabul görmekteydi. Soğmalar Antik Kenti’ndeki Hz. Musa Kuyusu da görülmeye değerdir.
Tarihi Harran Üniversitesi
Harran otelleri araştırılırken dünyadaki ilk üniversite olduğu öne sürülen Tarihi Harran Üniversitesi de araştırılmalıdır. Bazı kaynaklara göre ise dünyanın değil Müslümanlar’ın ilk üniversitesidir. Tarihi Harran Üniversitesi’nden geriye kalanları deve ile gezmek de mümkündür.
Halfeti
Halfeti, M.Ö. 855 tarihinde Asurlular tarafından kurulmuştur. Birçok farklı medeniyete beşiklik eden Halfeti, 2000 yılında Birecik Barajı’nın suları altında kalmıştır. Eski Halfeti Sokakları, Halfeti Ulu Camii, Kantarma Mezrası Hanı ve Halfeti Asma Köprü görülmeye değer yerlerindendir.
Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi
Mahmud Nedim Konağı adıyla da bilinen bir konakta 2009 tarihinde açılan Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi’nde; Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtarılması sırasında kullanılan araç gereç ve silahlar sergilenmektedir.
Şanlıurfa Mutfak Müzesi
Ücretsiz olarak gezilebilen Şanlıurfa Mutfak Müzesi kapılarını 2011 tarihinde açmıştır. Şanlıurfa Mutfak Müzesi’nde şehrin mutfak kültürüne ait malzemeler sergilenmektedir. Müzede, Urfa Mutfağı’ndan örneklerin yapıldığı bir atölye de yer almaktadır.
Balıklıgöl
Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olduğu rivayet edilen Balıklıgöl, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Hz. İbrahim’in doğduğu mağarayı ziyaret etmek ve göldeki balıkları beslemek 7 gün ve 24 saat mümkündür.
Müslüm Gürses Müzesi
2013 yılında Mahmud Nedim Konağı’nın bir bölümünde kapılarını açan Müslüm Gürses Müzesi’nde sanatçıya ait kişisel eşyalar, kasetler ve enstrümanlar sergilenmektedir. Hafta sonları kapalı olan müzeyi ziyaret etmek ise ücretsizdir.