Amasya Otobüs Bileti

Amasya

Amasya

Amasya Şehir Rehberi

Amasya otobüs bileti fırsatları ile ulaşacağınız Amasya’da pek çok gezilecek ve görülecek yer sizleri bekliyor. Gezilip görülecek yerler hakkında bilgi sahibi olmadan önce şehrin yapısı hakkında genel bilgilere hâkim olabilmeniz ise, daha ideal seyahat planları gerçekleştirebilmenize büyük bir ölçüde yardımcı oluyor.

Amasya, MÖ’den günümüze kadar uzanan asırlık bir tarihi birikime sahiptir ve günümüzde Karadeniz bölgesinin orta kesiminde yer almaktadır. Yemyeşil doğası ve aynı zamanda eşsiz tarihi güzelliği tüm misafirleri mest edecek. İçinden Yeşilırmak Nehri'nin aktığı Amasya, bin yıldır yaşadığı tüm depremlere ve savaş gibi çeşitli durumlara rağmen ilk günkü güzelliğini koruyor. Yeşil ve mavinin tonlarını harmanlayan şehir, Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehzadelerin yetiştirildiği şehir olmuştur. Değerli bir konuma sahip olan şehir birçok padişah, sanatçı ve ayrıca bilim adamı yetiştirmiştir. Aynı zamanda birçok tarihi yapıya sahiptir. Karadeniz bölgesinin tüm hazinelerini bünyesinde barındıran şehir aslında bir turizm merkezidir. Kentte hemen hemen her mevsim etkinlikler düzenleniyor. Nehirleri, gölleri ve yeşillikleri, şenlikleri, kutlamaları ve güreşleriyle Amasya yılın her döneminde ziyaret edilebilecek harika bir şehir. Amasya otobüs bileti fırsatları ise ziyaretinizi konforlu bir şekilde gerçekleştirebilmenizin hiç şüphesiz en ideal yoludur.

Amasya Gezilecek Yerler

Amasya gezilecek yerler, sizleri birbirinden keyifli ve verimli vakitler ile baş başa bırakıyor. Her köşesi farklı bir doğal güzelliği, farklı bir kültür ve medeniyeti yansıtmakta olan bu şehir, bu sayede her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlamaya da devam ediyor.

İstasyon Köprüsü

Yeşilırmak Nehri üzerindeki tarihi köprüleriyle ünlü Amasya'da keyifli bir şekilde gezebileceğiniz ve mükemmel fotoğraflar çekebileceğiniz bir yer; İstasyon Köprüsü. Bu köprü Ziya Paşa Bulvarı'nın sonunda başlar ve Aşağı Meydan Köprüsü şeklinde de anılır ve bilinir. Bu eşsiz köprü, 19. yüzyılda hasar görerek yenilenerek kesme taştan yapılmıştır ve günümüzde halen kullanılmaktadır. Bu kemer köprü, Amasya Kale Yolu üzerinde bulunduğu için tarihi belgelerde Meydan Kapısı ismi ile de sıkça anılmaktadır.

Baraklı Şelalesi

Havanın diğer mevsimlere kıyasla çok daha güzel ve neşeli olduğu yaz aylarında doğa gezileri ve kamp yapmak için tercih edilebilen Baraklı Şelalesi, bu kentin merkezine yaklaşık olarak 45 dakika uzaklıkta Taşova ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Eriyik sularla dolu devasa kayalık göleti, çevresini süslemekte olan çok sayıdaki endemik bitkileri ve yemyeşil doğal güzelliğiyle saklı kalmış doğa harikalarından biri olan şelale, onlarca metre yükseklikte ve tepesinden fışkıran bembeyaz sularla tablo gibi bir görünüme sahip. Huzurlu vakitlerini ilk adresi olan şelale, ilkbahar ve yaz aylarında doğanın tüm tonlarını görmenizi sağlayan manzarasıyla Amasya'da yapılacak doğa yürüyüşlerinin de başlıca noktalarından biri. Ayrıca Baraklı Şelaleleri çevresinde buz gibi göletlerde yüzebilir veya balık tutabilirsiniz. Seyir terasları ve dinlenme alanları gibi alanlar da çevresinde çok sayıda bulunmaktadır. Amasya gezilecek yerler listenize sizler de burayı dâhil edebilirsiniz.

Amasya Alçak Köprü

Hem eğlenceli bir gezi hem de tarihi bir gezi deneyimi yaşama fırsatı sunan Amasya Alçak Köprüsü, fotoğraf tutkunlarının Amasya'da ilk tercih ettiği yerlerden biri. Yeşilırmak Nehri'nin iki tarafını da birbirlerine bağlamak için Roma döneminde inşası tamamlanmış olan bu köprü kesme taştan yapılmış bir mimari şaheserdir ve günümüze kadar sağlam kalmıştır. Ayrıca Harşena Dağı'nın eteğinde bulunan kaya mezarlarından ve şirin Yalıboyu evlerinin konumundan Yeşilırmak Nehri'nin güzel manzarasını özellikle de kış aylarında yaşayabilirsiniz. Geceleri bu bölge özel olarak aydınlatılmaktadır. Bu tarihi köprü, uzun tarihi boyunca birçok kez yeniden inşa edilmiş ve günümüzde hala yaya köprüsü şeklinde de kullanılmaktadır.

Gök Medrese Camii

750 yılı aşkın süredir hizmet veren ve Amasya'nın en eski camisi olarak bilinmekte olan Gök Medrese Camii; etkileyici mimarisi ile çok sayıda misafiri ağırlamaya devam ediyor. 1267 yılında Amasya Valisi Emir Seyfettin Toruntay tarafından yaptırılan cami, Toruntay'ın türbesinin hemen yanında olması nedeniyle binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Dikdörtgen planlı ve kalın taş ocağı düzeniyle tarihi cami, bir eğitim kurumu olarak da hizmet vermiştir. El işçiliği ahşap işçiliği, içini yansıtan farklı motifler ve Selçuklular dönemine ait olduğu tahmin edilmekte olan taş süslemeleri ile bu camii Amasya'nın mutlaka görülmesi gereken tarihi hazinelerinden biridir.

Yörgüç Paşa Camii

Tarih, kültür ve mimarlık tutkunları için bir diğer asırlık cami ise 1428 yılında Amasya Sancağı beyi tarafından yaptırılan ve onun adını taşıyan Yörgüç Paşa Camii. Ters T planlı camiler arasında bulunmakta olan Yörgüç Paşa Camii, Amasya'da çok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kalın kesme taş duvarlara, büyük ahşap pencerelere ve kırmızı mermerle dekore edilmiş bir girişe sahiptir. Yörgüç Paşa Camii'nin içi, geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiş, yüzlerce yıllık çınar ağaçlarıyla çevrili, sakin ve huzurlu bir atmosfer sunmaktadır. Yörgüç Paşa Camii'nin yan tarafında bulunmakta olan Toruntay Türbesi'ni de ziyaret edebilirsiniz.

Aynalı Mağara

Pontus Krallarının kaya mezarlarına ev sahipliği yapan Harşena Dağı'nın eteğinde yer alan Aynalı Mağarası, 13 metre yüksekliğinde devasa büyüklükte bir kaya kütlesine oyulmuştur. Aynalı Mağarası'nın Helenistik dönemde inşa edilmiş bir anıt mezar olduğu tahmin edilmektedir. Uzun yıllara dayanan geçmişinde pek çok efsaneye sahip olan ve Hz. İsa'yı ve 12 Havariyi tasvir eden duvar resimleriyle yabancı turistlerin uğrak yeri olan mağara Amasya'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Amasya otogarı üzerinden Aynalı Mağara’ya sizler de ulaşabilir, yakından keşfedebilirsiniz. 

Pontus Kralları Kaya Mezarları

Harşena Dağı'nın eteğinde, Yeşilırmak Nehri'nin büyüleyici manzarasının üzerinde yükselen Kral Pontus Kaya Mezarı, Amasya'nın en çok merak edilmekte olan yerlerinden biridir ve hem yerel halk hem de ziyaretçiler arasında popülerdir. Krallar Vadisi ismi ile de anılmakta olan eşsiz bölge, Pontus'tan Helenistik döneme ulaşana kadar etkileyici bir mezar höyüğü koleksiyonu sunan, dev kayalara oyulmuş 21 mezar höyüğü ile kaplıdır. Amasya'yı süsleyen Harşena Dağı'nın eteğine kurulmuş bu etkileyici yapıları keşfederek kaya mezarlarının içini de keşfedebilirsiniz. Şehrin panoramik manzaralarını bir tarihi ve kültürel tura çıkarak keşfedebilirsiniz. Yalıboyu tarihi konağı ve Yeşilırmak nehrinin mükemmel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi

Amasya'da gezebileceğiniz en önemli müzelerden biri de Yeşilırmak Nehri'nin kıyısında bulunan ve Osmanlı sivil işlerinin en değerli örneklerinden biri olarak kabul edilen Saraydüzü Kışlası'nın içinde yer alan Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi’dir. Mustafa Kemal Atatürk'ün 22 Haziran 1919'da şehri ziyarette bulunduğu ve ünlü Amasya Genelgesi'ni ilan ettiği yer olarak özel bir önem taşıyan kışla, daha sonrasında ideal bir şekilde restore edilmiş ve aslını korumayı da başarmıştır. Kurtuluş Savaşı'na ait etkileyici fotoğraf ve belgelerle bezeli müze koleksiyonunda Amasya Genelgesi örnekleri ile Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu figürü yer alıyor. Bugün aynı zamanda bir kültür merkezi işlevi de gören ve yıl boyunca konferans, sergi, sempozyum ve pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmakta olan müze, tiyatro, şiir ve müzik dinletilerine de ev sahipliği yapıyor. Amasya Otogarı üzerinden bu eşsiz yere ulaşabilmek ve yakından keşfedebilmek ise oldukça konforlu bir şekilde gerçekleşebiliyor.

Amasya Hakkında
Nüfus:147.380
Telefon Kodu:358
Plaka Kodu:5
Çrş
9,94°
Prş
8,68°
Cum
8,01°
Cmt
11,11°
Paz
13,43°
Amasya
20 May Pzt, Bulutlu
10,64°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery