Bolu Otobüs Bileti

Bolu

Bolu

Bolu Şehir Rehberi

Bolu otobüs bileti almadan önce görülmesi gereken doğal güzellikleri hakkında bilgi edinilmelidir. Karadeniz Bölgesi’nin batısında bulunan şehir, coğrafi olarak oldukça önemli bir yere sahiptir. Yıl içinde farklı zamanlarda tatil için vazgeçilmez olan şehirlerden biridir. İstanbul ve Anadolu arasında köprü görevi gören şehir, binlerce turist yıl boyunca ev sahipliği yapar.

Bulunduğu coğrafya nedeniyle karasal ve Karadeniz iklimi bir arada görülür. Karadeniz’e daha yakın olan bölgelerinde yağışlar oldukça boldur ve ılıman bir hava hakimdir. İç kesimlerinde ise yaz ve kış mevsimleri arasında sıcaklık farkları daha fazladır. Kış mevsiminde bu kesimlerde kar ve soğuk hava etkisini gösterir. Şehrin neredeyse yarısı ormanlık alanlar il kaplıdır. Karadere, Seben ve Aladağ ormanları ülke için oldukça önemli ormanlardandır. İklim çeşitliliği görülen şehre seyahat planı oluşturmak için her mevsim tercih edilebilir.

Abant Gölü

Karadeniz Bölgesi’nin batısında bulunan göl, Abant Dağları üzerinde yer alır. Abant Gölü, denizden 1325 metre yükseklikte konumlanmıştır. Türkiye’nin farklı bölgelerinden buraya direkt olarak otobüs seferleri bulunur. Dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan göl, görsel güzelliği ve huzurlu atmosferiyle oldukça etkileyicidir.

Bolu’da gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan Abant Gölü, yer altında çökmelerin meydana gelmesi sonucu oluşmuştur. Gölün en derin noktası yaklaşık 18 metredir, ortalama derinlik ise yaklaşık 10 ile 15 metre arasında değişiklik gösterir. Gölün çevresinde bulunan canlı çeşitliliği oldukça büyüleyicidir. Bitki örtüsü oldukça zengin olan bölgede; kayın, sarıçam, meşe ve kavak gibi birçok çeşit ağaç ve çayır otları bulunur. Göl kıyısında su samurlarını görmek de mümkündür. Doğanın içinde bulunan göl, kış mevsiminde ayrı bir güzelliğe sahip olur.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı’nın içinde bulunduğu havza, 1642 hektarlık bir alandır. Deringöl, Seringöl, İncegöl, Nazlıgöl, Büyükgöl, Küçükgöl ve Sazlıgöl olarak 7 gölden oluşan bir havzadır. Yedigöller Havzası 1965 yılında koruma altına alınmış ve Yedigöller Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. İsimlerinden anlaşılacağı üzere göller arasında en büyüğü; Büyükgöl’dür. Büyükgöl’de alabalık çiftlikleri de yer alır. Türkiye’de bulunan tabiat parkları arasında en çok ilgi çeke ve doğal güzelliğe sahip olan parklarından biridir. Coğrafi olarak konumundan dolayı bitki çeşitliliği oldukça fazladır. Sayısız ağaç türünün bulunduğu alanda aynı zamanda yüzün üzerinde kuş çeşidi yaşar. Bolu Otogarı üzerinden Yedigöller Milli Parkı’na geçiş yapmak mümkündür. Günlük ziyaretlerin dışında belli alanlar içinde kamp kurmak serbesttir. Yeşil ormanların içinde huzur dolu zamanlar geçirmek mümkündür. Sonbahar aylarında sararan yaprakların oluşturduğu manzara görülmeye değerdir.

Yıldırım Beyazit Cami

Bolu şehir merkezinde bulunan tarihi konumlardan birisi olan Yıldırım Beyazit Cami, Büyükcami Mahallesi’nde yer alır. Yıldırım Beyazit tarafından 1382 yılında yapılan cami Büyük Cami olarak da adlandırılır. Kütüphane ve çifte hamamdan oluşan külliyenin merkezinde bulunan cami içinde bulunan medrese ve kütüphane günümüze kadar korunamamıştır. Ahşaptan inşa edilen cami, 1899 yılında yangından zarar almıştır. Tek kubbeli olarak tekrar inşa edilen cami, 1944 yılında meydana gelen depremde hasar görür. Son olarak 1999 depreminin ardında aslına uyan şekilde restore edilmiştir. Geleneksel Türk motiflerini camide görmek mümkündür. Tarihine bakıldığı zaman 700 yıllık bir geçmişe sahip olan cami aktif olarak ibadet yapılmaya müsaittir. Bolu’ya ziyarete gelen turistler, tarihi geçmişe sahip olan Yıldırım Beyazıt Cami’ye yoğun ilgi gösterir.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Kış aylarında Bolu otobüs bileti alan kişilerin ilk durağı burasıdır. Köroğlu Dağları’nda yer alan kayak merkezi, ülkenin önemli olan kayak merkezlerinden biridir. Kış mevsiminde kar kalınlığı 3 metreye kadar çıkar. Merkez içinde 13 ayrı kayak pisti bulunur, toplan uzunlukları 30 kilometredir. Soğuk kış günlerinde iç ısıtan manzarası ile oldukça yoğun bir ziyaretçi akınına uğrar. Kar manzarasının etkileyici güzelliği için gelen ziyaretçiler dışında, kış sporlarını seven ziyaretçilerin de ilgi gösterdiği yerlerden biridir. Çam ormanlarının arasında yer alan pistlerde kayak yapmanın deneyimi oldukça keyiflidir. Kayak sezonu Aralık ayından Mart ayının sonuna kadar devam eder. Kartalkaya Kayak Merkezi, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerden gelen misafirleri de ağırlar.

Gölcük Tabiat Parkı

Bolu’da bulunan doğa güzellikleri oldukça fazladır. Seyahate çıkmadan önce plan yapmak ve rota oluşturmak daha verimli bir tatil yapılmasına yardımcı olur. Bolu’da görülmesi gereken yerlerden biri olan Gölcük Tabiat Parkı ismini park içinde bulunan yapay gölden alır. Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı’nda görülen manzaralara benzer güzellikte bir manzaraya sahiptir. Gölün çevresinde köknar ve çam ağaçları bulunur. Yeşil ormanlık alanların görüntüsü oldukça güzledir, her mevsim ayrı bir görsel tablo sunan park, Gölcük Üçgül Yürüyüş Parkuru’nu da içinde bulundurur. Temiz havası ile insanı etkileyen parkı ziyaret eden kişiler, eşsiz fotoğraflar yakalayabilir. İzin verilen alanlarda kamp yapma imkanı bulunur. Bolu’da gezilecek yerler listesine Gölcük Tabiat Parkı eklenmelidir.

Bolu Müzesi

Bolu ve çevresinde bulunan bölgelerde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkan eserlerin korunduğu ve sergilendiği bir müzedir.  1981 yılında Bolu Müzesi olarak ziyaret açılan müze, Arkeoloji Salonu ve Etnografya Salonu olarak iki bölümde oluşur. Arkeoloji bölümü ziyaret edilirken; Urartu, Lydia, Roma ve Bizans döneminden kalma birçok eser görülür. Etnografya Salonu içinde 19 ve 20. yüzyıllardan eserler gözlenir. Toplam 17 bin 58 eser bulunan müze içinde; mermer, maden, cam, silah, dokuma ve pişmiş toprak gibi çeşitli eserler bulunur. Bölgesinin tarihi açısından oldukça önemli olan müze ziyaretçilere açıktır.

Sülüklügöl

Sülüklügöl, deprem sırasında oluşan göçükler sonucunda oluşmuş bir göldür. Deprem sırasında oluşan göçüklerden dolayı ağaçlar suyun altında kalmıştır. Göl içinde ağaçları görmek mümkündür. Oldukça etkileyici doğa güzelliklerine sahip olan göl ve çevresi, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görür. Sülüklügöl Milli Parkı 809 hektarlık bir alan içindedir. Parkın içinde kurt, yaban domuzu, boz ayı ve karaca gibi hayvanlar bulunur. Gölün içinde alabalık gibi farklı çeşit balık türleri yaşar. Balık ve yabani hayvanların avlanması park içinde yasaktır.

Göynük Zafer Kulesi

İpek Yolu’nun son duraklarından olan Bolu şehrinin Göynük ilçesi, Türkiye’de bulunan en yeni sakin şehirlerinden biridir. Anadolu’da bulunan kasabalar arasında tarihi en iyi şekilde korunmuş olanlardan biridir. Sakarya Meydan Muharebesi zaferinden sonra 1922 yıllında yapılan anıt, zaferi temsil eder. Zafer Kulesi, 1960 yılında restore edilmiştir. Göynük ilçesine bakan manzarası oldukça büyüleyicidir, mimarisi ile ilçenin simgesi haline gelmiştir.

Tarihi Bolu Evleri

Bolu Otogarı ardından çizilecek rota şehir merkezine ise eski Türk evleri mutlaka ziyaret edilmelidir. Merkezde 32, Mudurnu’da 202 ve Göynük’te 114 adet olmak üzere şehrin genelinde toplam 360 adet eski Türk evi bulunur. Yaklaşık 100 yıllık tarihe sahip olan evler, devletin koruması altına alınmıştır. İki katlı şekilde inşa edilen evlerin önünde hayat adı verilen avlular bulunur. Mudurnu ve Göynük’te bulunan evler mimari olarak oldukça benzerdir. Hacı Abdullahlar Konağı, Armutçular Konağı ve Kazanlar Konağı görülmesi gereken Mudurnu Evleri arasında yer alır. 

Bolu Hakkında
Nüfus:212.641
Telefon Kodu:374
Plaka Kodu:14
Bolu
20 May Pzt, Bulutlu
19,79°
Sal
12,84°
Çrş
12,65°
Prş
15,21°
Cum
12,4°
Cmt
11,17°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery