Çorum Otobüs Bileti

Çorum

Çorum

Çorum Şehir Rehberi

Çorum otobüs bileti fırsatları ile Çorum şehrine ziyaret gerçekleştirmeyen herkes rahat ve konforlu ulaşımlar ile bir arada olabiliyor. Hititler, Frigler, Kimmerler, Medler, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Danimarkalılar, Moğollar, dönemleri sonrasında sonra Osmanlı hâkimiyetinde olan Çorum, gezip görmeniz gereken en iyi turistik yerlerden biridir. Geçmişin kalıntılarını görmek burada son derece mümkündür. İç Anadolu ile Orta Karadeniz arasındaki sınırda bulunmakta olan Çorum, bu özelliği ile medeniyetler beşiği olarak ilan edilmiştir. Çorum ve çevresinde ilk yerleşim izleri MÖ 6000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Dünyanın en köklü uygarlıklarından biri olan Hititler, Anadolu'nun ilk merkezi devletini de burada kurarak Çorum'u başkent yapmışlardır. 1071 yılında Malazgirt zaferiyle Selçuklular tarafından fethedilen şehir, o zamandan beri artık Türklerin yurdu olmuştur.  Danişmendlilerin de hâkimiyetinde olan şehir daha sonrasında ise Osmanlı hakimiyetine geçmiş.

Çorum adının ilginç bir hikâyesi vardır. Acı bir savaşın ardından bölgeyi fetheden Melik Ahmet Danişment'in, Bizanslıların kendilerini zehirleyip şehri geri almak istemelerinin yanı sıra bölgede meydana gelen büyük bir depremin hayalini kurduğu rivayet edilir. Daha sonra askerleriyle birlikte kaleden ayrılır. Daha sonrasında Bizanslılar çok sevindiler ve kaleyi tamamı ile ele geçirdiklerini sanarak savaş hazırlıklarını yapmaya başladılar. Kısa bir süre sonra, büyük bir deprem şehri harap etti. Bizanslılar bu olaylardan sorumlu oldukları için halk arasında "Cürümlü" olarak anılır. Bu daha sonra "Cholmul" olarak birleştirildi ve şehrin adı "Çorum" oldu. Çorum'un turistik yerleri, ziyaretçilerine geçmişin gizemlerini ve şehrin eşsiz bir yanını sunmaktadır. Alacahöyük, Boğazköy, Eskiyapar ve Kışsaray tepeleri, misafirleri şehrin tarihi geçmişiyle ve tüm çıplaklığıyla eşsiz bir şekilde tanıştıran noktalar. Ayrıca Çorum’un leblebisi çok ünlü ve çok lezzetlidir. Çorum'a geldiğinizde eşinize veya arkadaşınıza hediye olarak leblebi almayı unutmayın. Üstelik sizler Çorum otobüs bileti ile bu şehre kısa süreler içerisinde ulaşabilir, pek çok yeri rahatlıkla keşfedebilirsiniz.

Çorum’da Gezilecek Yerler

Çorum’da gezilecek yerler ile tarihi ve kültürel anların tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Birbirinden farklı pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çorum kentinde gezip görebileceğiniz çok sayıda yer ve yapı bulunmaktadır. Gezi listelerinize kesinlikle dâhil etmek isteyeceğiniz bu yerlerde geçmişin izlerini en iyi şekilde gözlemleyebilirsiniz.

Veli Paşa Hanı

Veli Paşa Hanı, Veli Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hana ait olan pek çok yazıt ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır, ancak mimarisi, binanın 19. yüzyıldan kalma olduğunu göstermektedir. Veli Paşa Hanı, uzun yıllar boyunca konaklamak için kullanılması ile bilinen, günümüzde ise çarşı olarak kullanılan 35 odalı bir misafirhanedir. Hanın kapladığı alan ise yaklaşık 1000 metrekare olarak bilinmektedir. Normalde iki katlı bir bina olan hanın dış cephesi üç katlı bir görünümde tasarlanmıştır ve bir hayli ilgi çekicidir. Hanın yapımında ahşap kullanılmıştır. Çorum Belediyesi tarafından kiralanmış olan bu han restorasyon çalışmaları ile de eski yapısı bozulmadan yenilenmiştir.

Paşa Hamamı

Tacettin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey tarafından yaptırılan ve Kunduzhan Semt-Çarşı'da bulunan Paşa Hamamı, Osmanlı hamam mimarisi kültürüne göre iki hamam düzeninde inşa edilmiştir. Hamamın simetrik tüm bölümleri tamamen orijinal haliyle korunmaktadır. Sıcak, soğuk ve kasık hamamının her bölümü kiremitli bir kubbe ile örtülü olup, duvarların yapısı kaba yontma taş ve moloz taştandır. Yapının restorasyon çalışmaları ise 2008 yılında tamamlanmıştır.

Mecitözü Elvan Çelebi Cami ve Türbesi

Elvan Çelebi Camii ve Türbesi'nin cami kısmı 1555 yılında ahşap ve toprak çatılı, 1750'den sonra ise Türk sanatının Barok etkisi ve günümüz tavan panoları pirinç tarlası ile restore edilmiştir. Türbe büyük bir alanı kaplamakta olan bir bahçe ile çevrili üç unsurdan oluşmaktadır. Merkezi kubbe, şadırvan ve yan eyvanlar gibi tipik Türk mimari özelliklerini taşır. Günümüzde cami olarak kullanılmakta olan bu türbenin 1282-1283 yılları arasında yapıldığı caminin yan tarafındaki kitabeden ve türbenin üzerindeki 1307 tarihli kitabeden anlaşılmaktadır.

Ulu Cami 

Yapılan araştırmalar sonucunda caminin 13. yüzyılın sonlarında veya 14. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Caminin asıl kurucusu bilinmemekle birlikte 1786 ve 1793 depremlerinde ne yazık ki hasar görmüş olan bu camiyi restore ettiren Abdül Fettah Bey üçüncü oldu. Ayrıca cami, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde de yer almaktadır. Camiye II. Meşrutiyetten sonra çeşitli eklemeler de yapılmış ve görünümü daha da iyileştirilmiştir. Bu eklemelerin en dikkat çekici noktaları caminin üst katları ve son buluşma noktasıdır. Camilerin bir kısmı blok taştan yapılmış, bir kısmı da Roma taşından yapılmıştır. Çorum camileri arasında tarihi değeriyle ön plana çıkan Ulu Cami, ince ahşap işçiliğiyle de dikkat çekiyor. Özellikle ahşap minber dikkat çekicidir. Minberin üzerindeki kitabede 1306 yılında yapıldığı belirtilmekte olup, minberin önceleri başka yerde bulunmaktayken daha sonra buraya getirildiği sanılmaktadır.

Alacahöyük Müzesi Ve Ören Yeri

Kentin yaklaşık 45 kilometre güneyinde bulunmakta olan bu yer, Alacahöyük köyünün mezrası mevkiinde bulunuyor. Antik alanda 1935 yılında başlayan kazı çalışmalarında Hellenistik, Roma ve daha pek çok döneme ait çeşitli tabakalar ortaya çıkarılmıştır. Sfenksli Kapı ve Kral Mezarları bu antik bölgedeki en önemli buluntular arasındadır. Bölgedeki yerleşim izleri muhtemelen MÖ 5000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Müzenin en önemli kısmı, Eski Tunç Çağı'na ait 13 kraliyet mezarının keşfedilmesidir. Ayrıca Alacahöyük, Tunç Çağı ve Hititler döneminde önemli bir dini tören ve aynı zamanda da sanat merkeziydi. Alacahöyük, Türk arkeoloji tarihi söz konusu olduğunda son derece önemli bir yere sahiptir. Burada yapılan kazılar ülkemizdeki ilk ulusal kazılardan biridir ve büyük değer taşımaktadır. Alacahöyük antik bölgesinin tüm geçmişine ve kalıntılarına hâkim olmak için ziyaret edilebilecek olan Alacahöyük Müzesi, kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde bulunuyor. İlk olarak 1940 yılında açılan müze, 1982 yılında harabe içindeki binalarda ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. 2011 yılında ise bu eşsiz müzede restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Çorum Müzesi

Şehir merkezinde bulunan Çorum Müzesi'nde arkeolojik ve etnografik bölümler bulunmaktadır. 1968 yılında açılmış olan müze, daha sonra yeni binasına taşınmış ve 2003 yılında ziyaretçilerini ağırlamıştır. Müze, başta Alacahöyük olmak üzere bölgede ortaya çıkarılan Paleolitik eserlerin kronolojik bir gösterimini eşsiz bir şekilde sunuyor. Hattuşaş bölgesinde kazılan Hitit kalıntılarından çıkarılan vazolar özellikle ilgi çekicidir. Bu bölüm ayrıca ziyaretçiler için etkileşimli gösterilerle desteklenmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve Hitit dönemini yansıtmakta olan çivi yazılı taş tabletler de kesinlikle görülmeye değerdir.

İskilip Kaya Mezarları

Çorum'un Roma mezarlıklarından biri olarak bilinen İskilip Kaya Mezarları, ilçe merkezinde yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki bir tepenin üzerinde yer alıyor. Mezar MÖ 7. yüzyıldan kalmadır. İki sütunlu dikdörtgen bir giriş, kayaya oyulmuş aslanlar ve iki aslan heykeli, türbenin dönemin ünlü kişilerinin evi olduğunu düşündürmektedir. Son derece ilginç bir deneyim yaşatan mezarları ziyaret edebilmek için gezi listenize burayı da dâhil edebilirsiniz. Çorum Otogarı üzerinden buraya kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Çorum Hakkında
Nüfus:527.220
Telefon Kodu:364
Plaka Kodu:19
Çorum
17 Eyl Sal, Bulutlu
14,37°
Çrş
15,22°
Prş
17,0°
Cum
15,16°
Cmt
15,17°
Paz
16,26°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery