Düzce
Düzce Şehir Rehberi
Coğrafyası üzerinde oldukça eski tarihlere dayanan MÖ 1390-800 yılları arasında Hititlerin yaşamlarını sürdürdüğü Düzce ili, Batı Karadeniz’de antik mirasa sahip olarak ayakta kalan tek kenttir. Tarihi açıdan dört farklı döneme ev sahipliği yapan kent Britanyalılar, Roma ve Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini yaşamıştır.
Karadeniz ikliminin yeşil etkisinin kentin her noktasında hissedildiği ilde yağmur ormanları ve yaylalar insanların başlıca uğrak noktalarını oluşturmaktadır. Doğanın huzur verici etkisine sahip olan kent, şelaleleri, akarsuları, antik kalıntı ve tarihi yapılarıyla da hem kentliye hem de gezginlere zengin bir fiziksel çevre sunmaktadır. Düzce otobüs bileti alarak 1999 yılında Bolu’dan ayrılarak il statüsü kazanan bu kenti ziyaret etmek farklı kentleri tanımak açısından iyi bir tercih olacaktır.
Darıyeri Yörükler Yaylası
Kent merkezine 15 km uzaklıkta bulunan yaylada ziyaretçilerin yemyeşil bir doğa içerisinde kamp yapabilecekleri alanlar bulunmaktadır. Kentin bu yaylasında düzenli aralıklarla off-road yarışları düzenlenmektedir. Normal araçlarla geçişlerin mümkün olmadığı bataklık, kayalık alanlar, eğimi oldukça fazla rampa ve inişlerin bulunduğu alanda yapılan yarışlar hem yarışçılara hem de izleyenlere keyifli anlar yaşatmaktadır. Ziyaretçilerin trekking de yapabilecekleri yayla, temiz havası ve dinginleştirici fiziksel çevresiyle doğayla baş başa kalmak isteyen insanları kentin yorucu etkisinden arındırmaktadır.
Prusias Ad Hypium (Konuralp)
Düzce’nin Konuralp ilçesinde yer alan antik kentin tarihi MÖ 3. yüzyıla dayanmaktadır. 1. Prusias döneminde şehir kısa sürede kalkınarak günümüze birçok abide ve antik kent eserleri bırakmıştır. 11 adet istinat ayak desteğiyle bugüne kadar ulaşan Kemerkasım Su Kemerleri ve kentin giriş kapısı olarak inşa edilen Atlı Kapı ziyaretçilere zengin bir antik kent gezisi imkanı sunmaktadır. Düzce’de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan Hypium antik kenti Roma Köprüsü ve Batı Sur Duvarları kalıntılarıyla görülmeye değer bir antik kenttir. 2003 yılında ziyarete açılan Konuralp Müzesi antik kentin kültürel mirasının zenginliğini sergilemektedir. Müzede 1848 arkeolojik, 491 etnografik ve 3898 adet sikke olmak üzere toplamda 6237 adet eser sergilenmektedir.
Antik Tiyatro (40 Basamaklar)
MÖ Prusias Krallığı döneminde inşa edilen eser basamaklı bir yapıya sahip olduğundan halk lügatında 40 Basamaklar olarak adlandırılmıştır. Yaklaşık olarak 2000 yıldır ayakta kalabilen yapı Konuralp ilçesinin zengin etnik yapısının sahip olduğu en can alıcı mimarilerden biridir. Özellikle fotoğraf çekimi için eşsiz bir arka plan sunan tarihi yapı ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır. Düzce Otogarı sağladığı hizmetlerle ziyaretçileri kolaylıkla antik kentin bulunduğu ilçeye ulaştırabilmektedir.
Odayeri Yaylası
Kent merkezine 28 km uzaklıkta bulunan yaylaya ziyaretçiler enfes manzaralar sunan bir orman yolundan ulaşmaktadır. İnsan müdahalesinin olmadığı yaylada doğanın kendine has güzelliği kentten kaçmak isteyenler için keyifli ve huzur dolu bir ortam sunmaktadır. Düzenli olarak her yılın ağustos ayında yörede yaşayanların organize ettikleri yayla şenlikleri yazın kavurucu sıcağından kaçmak isteyen kentlilere keyifli bir deneyim yaşatmaktadır. El değmemiş yüzyıllık ağaçlar arasında kamp yapma imkanının bulunduğu yaylada trekking, balık tutma ve safari gibi doğa etkinlikleri de yapılabilmektedir. Ziyaretçilerin at binebilecekleri ve dağ bisikleti etkinlikleri düzenleyebilecekleri alanlar da bulunmaktadır.
Fakıllı Mağarası
Yaklaşık olarak 1 km uzunluğunda olan mağara kent merkezine 32 km uzaklıktadır. 350 metresinin gezintiye açık olduğu mağarada ziyaretçiler doğal süreçlerle oluşan sarkıt ve dikitlere tanık olmaktadır. Saat 22.00’a kadar gezintiye açık olmakla birlikte mağaraya giriş için muhtarlıktan 3 liraya bilet alınmaktadır. Mağaranın birçok alanı yeterli ışıklandırmaya sahip olduğundan ziyaretçiler zorluk yaşamadan alanı gezebilmektedir. Mağara içerisinde beyaz oda olarak adlandırılan damlataşı miktarı fazla olan bir alan bulunmaktadır. Mağara içindeki havanın astımı olan ve nefes darlığı çeken insanlara iyi geldiği bilinmektedir.
Çuhallı Plajı (Mavi Bayrak)
Vücuda yapışmaması ve kolayca dökülmesi özelliği ile bilinen siyah inci türü kuma sahip plaj Akçakoca ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bölgedeki plajlar arasında en fazla ziyaretçi sayısına sahip olan plajda yeme, içme mekanları ve su sporlarının yapılabileceği etkinlik alanları yer almaktadır. Yüzülen suyun kalitesi, can güvenliği ve çevre yönetiminin değerlendirildiği Mavi Bayrak ödülünü Karadeniz sahillerinde alabilen tek turizm merkezidir. Plaj, halk plajı statüsüne sahip olduğundan girişler ücretsiz olarak yapılmaktadır. Düzce otogarı hizmetleriyle Akçakoca ilçesine ve plaj alanına ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
Ceneviz Kalesi Plajı
Akçakoca ilçesinde yer alan plaj eşsiz manzarası ve zengin yeşiliyle ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır. Bakımları tamamlanan kaleye giriş ücretsiz olarak belirlenmiştir. Kale içindeki ahşap yollarda gezinti yapan ziyaretçiler merdivenlerle tüm kale içini gezerek ağaçlar arasında manzara eşliğinde plaja ulaşarak dingin bir zaman yaşamaktadır. Tarihi kalenin yakınında eşsiz manzarasıyla uzanan koy Düzce’de gezilecek yerler arasında unutulmaması gereken yerlerden birisidir.
Hemşin Cami
1877 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Artvin’den gelen Hemşinliler Hemşin köyünü kurmuşlardır. Karadeniz Bölgesi’nin yapım yöntemlerinden biri olan ahşap yığma yapım sistemi olan çantı tekniğinin kullanıldığı cami bu yapı tipi için eşsiz örneklerden birisidir. Caminin zemin katı taş işçiliği ile yapılmışken birinci kat çantı tekniği ile inşa edilmiştir. Minaresinin de ahşap malzemeden yapıldığı camide tavan işçilikleri, mihrap ve minberin dikkat çekici yapısı ziyaretçilere mimari açıdan zevkli bir deneyim yaşatmaktadır. Cami 150 yılı aşkın bir süredir bölgede bulunmaktadır. Tarihi yapılara ilgisi olan gezginler Düzce otobüs bileti alarak ilçenin ilgi çekici yapılarından olan bu camiyi ziyaret etmektedir.
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
Gölyaka ilçesinde bulunan şelale Düzce şehir merkezine 18 km uzaklıktadır. 2011 yılında Tabiat Parkı olarak tescillenen alanda şelale 120 metre yükseklikten akmaktadır. El değmemiş devasa boyutlardaki gürgen ve kayın ağaçlarıyla çevrili bir alanda suyun yüksek mesafeden taşkın bir biçimde akması ziyaretçilere muazzam bir manzara deneyimi yaşatmaktadır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde doğanın yaşattığı renk cümbüşü ile adeta bir tabloyu andıran tabiat parkında yürüyüş ve piknik alanları bulunmaktadır. Bitki örtüsü bakımından zengin bir içeriğe sahip olan parkta ziyaretçiler yoğun bir orman dokusunun içinden akan Güzeldere Şelalesi’ni deneyimlemekte; kampçılık, bisiklet gezileri ve foto-safari için imkanlar bulmaktadır.
Efteni Gölü
Gölyaka ilçesinde bulunan göl ilçe merkezine 5 km, kent merkezine ise 25 km mesafededir. Barındırdığı su kaynakları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan alanda doğal hayatı koruma adına 1992 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından avlanma yasaklanmıştır. Göl ve çevresi 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapan hayvan hayatının korunabildiği ender alanlardan birisidir. Sazlık alanların, bataklık ve çamur düzlüklerinin bulunduğu alanda zengin çeşitliliğe sahip bir habitat bulunmaktadır. Fotoğraf ve kuş gözlemciliği için eşsiz bir ortam sunan Efteni Gölü Düzce’nin sahip olduğu sayısız doğal güzelliklerden birisidir.
Sazköy Tekir Köy Evi
Düzce’nin bozulmamış doğa alanlarından birine ev sahipliği yapan köy Kaynaşlı ilçesinde bulunmaktadır. Alternatif bir tatil yeri arayan gezginler ve köy hayatını deneyimlemek isteyenler için kültürel geleneğin devam ettiği 90 yıllık Tekir Köy Evi konaklama hizmeti de vermektedir. Doğa yürüyüşü alanları ve bahçede çadır veya karavan kampı yapma olanağına sahip olan köy, kentin yoğun yaşantısından kaçmak isteyenler için sakinleştirici ve iç huzurun yakalandığı bir deneyim sunmaktadır.