İstanbul Otobüs Bileti

İstanbul

İstanbul

İstanbul Şehir Rehberi

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan İstanbul, ülkenin en kalabalık ve nüfus alan şehridir. Nüfusu yaklaşık 16 milyon olan kentte İstanbul’da gezilecek yerler araştırılırken şehrin doğal güzellikleri kadar tarihi güzellikleri de araştırılmalıdır. 

Kız Kulesi

İstanbul’da gezilecek yerler listesinin bir numarası ve İstanbul’un simgesi olan Kız Kulesi, Salacak açıklarında yer alan minik bir ada üzerinde konumlanmıştır. M.Ö. 24 yılına kadar tarihinin izi sürülebilen Kız Kulesi’nin restore edildikten sonra yeniden ziyarete açılması beklenmektedir.

Galata Kulesi

İstanbul’un bir başka simge yapısı olan Galata Kulesi yaklaşık 63 metre uzunluğundadır. Cenevizliler tarafından 1348’de inşa edilen gözetleme kulesi günümüzde önemli turistik merkezlerden biridir. Restoranı ve dürbünlerinden İstanbul’u rahatça seyredebileceğiniz seyir terası yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır.

Miniatürk

İstanbul’da gezilecek yerler listelerinin gediklilerinden olan Miniatürk veya diğer adıyla Minyatür Türkiye Park, Haliç kıyısında 2003 senesinde kurulmuştur. Miniatürk’te, Türkiye’nin binlerce tarihi eseri arasından seçilen 136 eserin minyatür boyutlarındaki modelleri, yılın neredeyse tamamında misafirlerine kapılarını açık tutmaktadır.

Rahmi M. Koç Müzesi

Hasköy’de konumlanan sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi kapılarını 1994 senesinde açmıştır. Üç ana bölümden oluşan Rahmi M. Koç Müzesi’nin Lengerhane kısmında çeşitli tarihi ulaşım araçları sergilenmektedir. Tersane ve dış mekan sergi alanı ise endüstriyel örnekler ve koleksiyonlara ev sahipliği yapmaktadır.

Ayasofya

Günümüzde resmi adı olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi (Kutsal Büyük Ayasofya Camii) ile tanınan Ayasofya’nın inşası 537 senesinde tamamlanmıştır. Çeşitli dönemlerde yeniden inşa edilen Ayasofya, 2020 yılından beri camii olarak kullanılmaktadır. Tarihi yarımadanın en önemli ziyaret noktalarından biridir.

Topkapı Sarayı

Tarihi yarımadanın bir başka önemli ziyaret noktası Topkapı Sarayı ve çevresi oluşturmaktadır. Sarayburnu’nda yer alan Topkapı Sarayı’ndan 400 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu idare edilmiştir. Saray; has oda, harem, köşkler bahçesi ve Hırka-ı Saadet Dairesi gibi bölümlere ayrılmıştır.

Yerebatan Sarnıcı

2022 yılında restore edilerek yeniden turizme kazandırılan Yerebatan Sarnıcı, 532 senesinde İmparator Justinianus’un emriyle şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiştir. Haftanın yedi günü açık olan Yerebatan Sarnıcı’ndaki Medusa Başı’nın yanında fotoğraf çektirmek eski bir gelenektir.

Süleymaniye Camii ve Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilen Süleymaniye Camii ve Külliyesi; camii, kütüphane, medrese, hastane, sıbyan mektebi, hamam, hazire, dükkan ve imaret bölümlerinden oluşmaktadır. 1985 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan külliye şehrin Fatih semtinde bulunmaktadır.

Galataport

İstanbul’da gezilecek yerler listesine yeni dahil olan Galataport, Karaköy’de hizmete açılmıştır. Bünyesinde butik mağazalar, otel, sanat müzeleri, kafe ve ofisler bulunduran tesis çevresindeki tarihi yapılarla da dikkat çekmektedir. Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi, Nusretiye Camii, Tophane-i Amire ve Tophane Kasrı bunlardan bazılarıdır.

Dolmabahçe Sarayı

Balyan Ailesi tarafından Sultan Abdülmecit’in emriyle inşa edilen Dolmabahçe Sarayı; 285 oda, 26 salon, 6 hamam ve 68 tuvalete sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kurulduğu yıllarda yeni ve modern devletin simgesi olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı, Mustafa Kemal Atatürk’ün sarayda ölümünden sonra müzeye dönüştürülmüştür.

Kapalıçarşı

Dünyanın en eski çarşılarından biri olan Kapalıçarşı; Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında konumlanmıştır. 1460 senesinden beri kapıları açık olan ve dört bine yakın dükkanı bulunan Kapalıçarşı aynı zamanda “dünyanın ilk alışveriş merkezi” olarak da anılmaktadır. 

Mısır Çarşısı

Bizans zamanında “Makro Envalos” adlı çarşının yerine yapıldığı rivayet edilen Mısır Çarşısı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından inşa ettirilmiştir. Aktarlarıyla ünlü olan Mısır Çarşısı, Eminönü’nde Yeni Camii ve Çiçek Pazarı’na komşudur. Çarşı haftanın her günü kapılarını yerli ve yabancı turistlere açık tutmaktadır.

Eyüp Sultan Camii

İstanbul’un en önemli dini mekanlarından olan Eyüp Sultan Camii, Haliç’te bulunmaktadır. Eyüp Sultan Camii, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Hz. Muhammed’in sancaktarı Ebu Eyyub el-Ensari’nin anısına yaptırılmıştır. Camii özellikle Ramazan Ayı’nda, dini bayramlar ve kandil günlerinde ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Pierre Loti Tepesi

Özellikle aşıkların tercih ettiği Pierre Loti Tepesi’ne ulaşmak için Eyüp Sultan Camii’sinden teleferiğe binilmektedir. Haliç manzarasına karşı çay ve kahvaltı keyfi yapabileceğiniz Pierre Loti Tepesi’nin adı Fransız doğu bilimci ve roman yazarı Julien Viaud’dan gelmektedir.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Anadolu Yakası’nın Göztepe semtinde ziyaret edebileceğiniz İstanbul Oyuncak Müzesi’nin koleksiyonları içinde 1700’lü yıllardan günümüze ulaşan oyuncaklar sergilenmektedir. Şair ve yazar Sunay Akın’ın 2005 senesinde kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi, pazartesi hariç her gün ziyarete açıktır.

Pera Müzesi

Süreli ve sürekli sergileri Tepebaşı’ndaki binasında ağırlayan Pera Müzesi, 2005 senesinde Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından açılmıştır. Çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapan müzenin Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonları yılın tamamında gezilebilmektedir.

Atatürk Arboretumu

Yılın her mevsimi ayrı güzel olan Atatürk Arboretumu Sarıyer’de bulunmaktadır. 1940 senesinden beri dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen ağaçlarla bezenen Atatürk Arboretumu’nda 1500’den fazla ağaç olduğu düşünülmektedir. Atatürk Arboretumu, pazartesi hariç her gün 10:00-16:00 arası misafirliğe açıktır.

Polonezköy

Anadolu Yakası’nın ciğerlerinden biri olan Polonezköy’ün nüfusunun büyük bir çoğunluğunu Polonyalılar oluşturmaktadır. 1994 senesinde “Polonezköy Tabiat Parkı” adını alan semtin piknik alanları ve yürüyüş parkurları özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni Ataşehir’de ziyaret etmek mümkün. Çeşitli atölyelere de ev sahipliği yapan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne giriş için herhangi bir ücret ödenmemektedir. Bahçe, pazartesi günleri dışında her gün açıktır.

Balat

Haliç kıyısındaki bu küçük semt fotojenikliği ile tanınmaktadır. Fatih ilçesine bağlı olan Balat’tta Ortodoks Patrikhanesi, Merdivenli Yokuş ve Kırmızı Mektep fotoğrafçıların ilgi odağıdır. Farklı din ve mezhepten mimari yapıları bir araya getiren Balat, her gezginin “gezilecek yerler” listesinde bulunmaktadır.

Ortaköy

Beşiktaş ilçesinde yer alan Ortaköy, küçük bir kıyı semtidir. Küçük olmasına rağmen doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir. Çırağan Sarayı, Yıldız Parkı, Ortaköy Camii, Feriye Sarayı, Etz Ahayim Sinagogu, Ortaköy Hamamı ve Yıldız Camii semtte görülmesi gereken başlıca görülmesi yerlerdendir.

Beykoz

Ormanlık alanlarıyla ünlü olan Beykoz’da güzel bir yürüyüş yapmak isteyenler mutlaka çıkacaktır. İstanbul Kelebek Çiftliği, Hidiv Kasrı, Yoros Kalesi, Küçüksu Kasrı, Anadoluhisarı Kalesi, İshak Ağa Çeşmesi, Anadolu Feneri ve Camii, Beykoz Kasrı, Paşa Çeşmesi ve Mihrişah Sultan Çeşmesi Beykoz’da ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Sultanahmet

“İstanbul’un yüzü” de diyebileceğimiz semt “tarihi yarımada” adıyla da anılmaktadır. Şehrin Bizans’a tarihlenen pek çok eseri bu bölgede yer almaktadır. Alman Çeşmesi, Dikilitaş, Örme Dikilitaş, Yılanlı Sütun, İbrahim Paşa Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı semtte görülmesi gereken tarihi yapıların başlıcalarıdır.

Beyoğlu

İstanbul’un en işlek semtlerinden biri olan Beyoğlu, 45 mahalleden oluşmaktadır ve çoğunlukla insan trafiğini İstiklal Caddesi çekmektedir. İstanbul’a yolu düşenlerin eğlence ve kültür merkezi olan Beyoğlu’na mutlaka yolu düşmektedir. Tiyatroları, sinemaları, otelleri, eğlence ve kültür merkezleriyle dikkat çeken semt; şehrin kalbi konumundadır.

İstanbul İstasyonları
İstanbul Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Cum
3,84°
Cmt
5,55°
Paz
6,5°
Pzt
7,45°
Sal
7,44°
İstanbul
22 Oca Çrş, Bulutlu
9,51°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery