Kars Otobüs Bileti

Kars

Kars

Kars Şehir Rehberi

Kars otobüs bileti alarak Türkiye'nin en çok heykele sahip olan şehrine yola çıkılabilir. Ülke genelinde güneşin ilki olduğu yer ve karın ilk yağdığı şehirdir. Ülkenin en soğuk şehirleri arasında bulunan Kars kış turizmi için önemli merkezlerinden biridir. Binlerce turistin akın ettiği Sarıkamış Kayak Merkezi Kars'ta bulunur. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman en eski yerleşim yerlerinden biridir. Sadece Anadolu değil aynı zamanda dünya genelinde en iyisi kültürlerin yansımaları görünen şehirlerden biridir.

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan şehir kışları oldukça soğuk geçer. Yaz aylarında daha ılık bir hava hakimken ülke geneline göre serin bir hava ile karşılaşılabilir. Kış turizmi ile öne çıkan şehirlerden birisi olduğu için özellikle kış aylarında daha çok ziyaretçiye ev sahipliği yapar. İlkbahar ve yaz aylarında Kars'a gidildiği zaman doğa manzaraları oldukça etkileyicidir. Dört mevsim ayrı güzelliklere sahip olan şehirlerden biridir.

Ani Harabeleri

Tarihte ilk defa 5. yüzyılda isminden bahsedilen Ani Harabeleri, Kars bölgesinin Ani ören yerinde yapılmış olan arkeoloji çalışmalarında keşfedilmiştir. Bölgede bulunan yerleşimin bronz ve demir Çağlarına ait olduğu görülmüştür. Bölgede yapılan çalışmalarda Urartulara ait bazı yapılar ortaya çıkmıştır. Oldukça eski bir tarihe sahip olan Ani Harabeleri yüzyıllar boyunca birçok savaşı tanıklık ederken aynı zamanda farklı uygarlıklar içinde yaşam ortamı olmuştur. Şapel, anıt mezarı ve 40 adet kilisenin bulunduğu harabeler 1001 Kilise Şehri adı ile bilinir. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman merkezi olarak önemli bir yerleşim yeri olan Ani, Ermeni Bagratuni Hanedanlığı hükümdarlığındayken en iyi zamanlarını yaşamıştır. 2016 yılında UNESCO tarafında Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.

Kültürel ve tarihi olarak oldukça büyük bir yere sahip olan Ani Harabeleri, Kars'ta gezilecekyerler arasında ilk sırada yer alır. Tarih öncesi insanlar Ören yerinde bulunan volkanik mağaralarda yaşamını sürdürmüştür. Harabelerin merkezi olan iç kale MS 4. Yüzyılda inşa edilmiş ve Kars'a adını veren Karsaklılar tarafından yapılmıştır. Dönemin ticaret yollarının denetiminin gerçekleştirildiği bölgelerden biri olarak kervanlar için köprü görevi görmüştür. 11. yüzyılın sonlarına doğru Ani bölgesinde Selçuklular Bizanslara karşı savaşmıştır. Malazgirt Zaferi sonucu 1071 yılında Ani Türklerin hakimiyetine geçmiştir. Şehir merkezinden kolay şekilde ulaşım sağlanabilen harabelere gitmek için farklı ulaşım yolları tercih edilebilir. Ülke için oldukça önemli olan kültürel miraslardan biri olarak Kars'a gidildiği zaman görülmesi gereken yerlerden biridir. Farklı uygarlıkları ait birçok farklı mimari yapı ve eser bulunur.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Türk tarihinde manevi değerinin büyük olduğu Sarıkamış, kış turizmi için önemli olan konumlardan biri olmuştur. Kış mevsiminin oldukça uzun yaşandı Kars şehri, Türkiye'nin en iyi kayak merkezine sahiptir. Bölgenin ünlü olan sarıçam ağaçlarıyla kaplanmış olan pistler turistlerin ilgisini çeker. Sarıkamış Kayak Merkezi'nde bulunan karın kalitesi oldukça yüksektir ve beş etaplı pistler bulunur. Telesiyejle tepenin üst kısımlarına ulaşmak mümkündür. Tepeden görülen manzara insanı büyüleyecek bir potansiyele sahiptir. Sadece kayak merkezi için Kars'ı ziyaret eden misafirler bulunur. Dünyada Alpler'den sonra kristal toz kar yağan tek yerdir. Kış sporları tutkunları için oldukça keyifli bir kayak deneyimi olur. Kars Otogarı üzerinden Sarıkamış Kayak Merkezi’ne geçiş yapılabilir.

Çıldır Gölü

Kars ve Ardahan arasında bulunan göl, Doğu Anadolu'da bulunan en büyük ikinci göldür. Kış sezonu başladığı zaman Çıldır Gölü üzerinde Atlı Kızaklar ile gezmek mümkün hale gelir. Çıldır Gölü 120 kilometrekarelik bir alanı kaplarken, Türkiye'de kış aylarında tamamen donan tek göldür. Donmuş göl üzerinde balıkçılık oldukça meşhurdur. Gün içinde balık tutmak için açılan delikler bir sonraki gün kendiliğinden kapanır. İlkbahar ve yaz aylarında gölün suyu temizliği ile dikkat çeker. Havanın ve suyun ısınmasıyla gölde yüzerken su içebilecek kadar temiz olur. Gölün etrafında bulunan restoranlarda keyifli bir balık yemek mümkündür. Kars’ta bulunan doğal güzellikler arasında yer alan Çıldır Gölü, özellikle kış mevsiminde büyüleyici bir güzelliğe sahiptir.

Kars Kalesi

Kars'ın sembollerinden biri olan Kars Kalesi, Selçuklulara ait bir boyun beyi olan Lala Kara Mustafa Paşa tarafından 1153 yılında inşa ettirilmiştir. Tarihte yaşanan savaşlar sırasında zarar gören kale; doğudan batıya 250 metre, kuzeyden güneye 90 metredir. Kalenin birbirinden farklı üç ayrı büyük kapısı bulunur. Kalenin içinde askeri koğuşlar, cephanelikler, mescit ve 12. yüzyıldan kalma bir mescit bulunur. Kalenin dört kapısı bulunur, bunların isimleri; Çeribaşı Kapısı, Orta Kapı, Su Kapısı ve Behram Kapısı olarak adlandırılır. Kale 22 ayrı gözlem kulesine sahiptir, günümüzde sağlam şekilde kalan yedi adet kule bulunur. Kalenin içerisinde 1990 yılında inşa edilmiş bir cami bulunur. Kars otobüs bileti aldıktan sonra seyahat planı oluşturulmalıdır ve Kars Kalesi görülmesi gereken yerlere dahil edilmelidir.

Horomos Manastırı

Kars'a görülmesi gereken yerlerden biri Horomos Manastırı, 931 yılında kurulmuştur. Ermeniler için Orta Çağda önemli değil merkezlerinden biridir. Konum olarak Ani Harabeleri'ne oldukça yakındır. Kervan yolu üzerinde bulunan manastır sosyal ve kültürel olarak oldukça önemli bir konumdur. Rivayet edilenlere göre; fakir birini gördüğü zaman kıyafetlerini ona verecek kadar merhametli Hovhannes tarafından manastır yaptırılmıştır. Manastırın kervan yolunda bulunmasını sebebi; yoldan geçen kişilerin manastıra girerek dinlenip, kendini evinde hissedebileceği bir yer olması istenmiştir. Manastır eski zamanlarda Ğoşavank adı ile bilinir. Ermeni yazarlar, manastırın Roma İmparatorluğundan kaçmak isteyen keşişlerin bir araya gelerek kurduğunu düşünür. Bu nedenle manastırın isminin Romalılar anlamına geldi düşünülmüştür. Şehrin kültürel miraslarından biri olan manastır, Kars’ta gezilecek yerler arasında bulunur.

Fethiye Cami

Merkezde bulunan cami, Rusya'nın Kars'ı işgal etmesinden sonra 19. yüzyılda kilise olarak inşa edilmiştir. Kars kurtulduktan sonra kilise camiye çevrilmiştir. Kilisenin yaklaşık 15 metre güneyine bir Rus Anıtı dikilmiştir. Fethiye Camii, dikdörtgen şeklinde kesme taşlardan inşa edilmiştir. Mimari yapısına bakıldığında Baltık mimarisinden etkilendiği görülür. Yapı doğu kısmında iki bölüme ayrılır. Merdivenle çıkılan bölüm içeri girmek için kullanılan kapıları çıkar. Sağ ve sol kısımda bulunan sütunlar yapının daha hareketli bir görüntüye kavuşmasını sağlamıştır. Caminin kuzey ve güney kapılarının üst kısımlarında bulunan sağır kemerler yonca yaprağı görünümündedir. İnşa edildiği dönemde sivri kemer mimari açıdan bilinmeyen bir tekniktir. İnşa edilmiş olan kilisede sivri kemerli bölümler bulunur ve bulunduğu cepheye ihtişam kazandırır.

Kars Müzesi

Kümbet Camii adı ile bilinen Havariler Kilisesi müzeye dönüştürülmüştür. Kars'ta bulunan eser ve kalıntıların sergilenmesi adına hizmet eder. Kars Otogarı ulaşım yolları ile merkezde bulunan Modern Kars Müzesi’ne gelinebilir. Etnografik, arkeolojik ve taş eserlerin sergilendiği müze, ülke genelinde bulunan müzeler arasında önemli bir yere sahiptir. Arkeoloji salonunda bulunan sergide Paleotik Dönem eserleri, eski Tunç Çağı madeni eserleri, sikkeler, dinozor kemiği, Roma ve Bizans dönemi eserleri, Selçuklu dönemi eserleri, Hristiyanlık dönemi eserleri ve Pithposlar bulunur. Arkeoloji salonun oldukça zengin bir sergiye sahiptir. Etnografya salonunda daha çok ev eşyaları ve yöresel kıyafetler bulunur. Müze genelinde sergilenen sikkelerin sayısı 4152'dir.

Kars Hakkında
Nüfus:118.201
Telefon Kodu:474
Plaka Kodu:36
Çrş
7,0°
Prş
5,95°
Cum
2,66°
Cmt
2,85°
Paz
6,26°
Kars
20 May Pzt, Bulutlu
3,3°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery