Kilis
Kilis Şehir Rehberi
Kilis otobüs bileti alarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne seyahat edilebilir. Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinin arasında geçiş kuşağı üzerinde yer alan Kilis, Suriye ile komşudur. M.Ö. 1700 yılarında Hitit Devleti için oldukça önemli olan şehirlerden biridir. Şehirde bulunan Yesemek, Hititler tarafından kullanılan heykel atölyesinin bulunduğu bir yerdir ve dünyada eşi, benzeri bulunmayan merkezlerden biridir. Kilis, M.Ö. 700 ile 550 yılları arasında Asur, Med ve Pers İmparatorlukları’nın hüküm sürdüğü bir şehirdir. Büyük İskender tarafından Pers Devleti yıkıldıktan sonra Roma İmparatorluğu başa geçmiştir.
Kilis Gezilecek Yerler
Kilis, İslam topluluğuna Hz. Ömer döneminde dahil olmuştur. Bizans için oldukça önemli olan Ravanda Kalesi ile 639 yılında savaş yapılmadan alınmıştır. Bölgede yaşayan Türkler, Oğuz soyundan gelir ve yerel halkına Türkmen adı verilir. Selçuklu İmparatorluğu’na bağlı bir Türk Devleti 1071 yılında gerçekleştirilen Malazgirt Savaşı’ndan sonra kurulmuştur. 1084 yılından sonra Kilis ve çevresinde Türk Beyleri ve Oymaklar yaşamaya başlamıştır.
Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında yer alan şehirde Akdeniz iklimi görülür. Kış ayları oldukça ılıman şekilde geçer. Haziran ve Eylül ayları arasında şehirde yağmur görülmez. Yaz mevsimi kurak ve sıcak geçer. Ocak ve Şubat ayları en soğuk olan dönemlerdir. Hava sıcaklığının sıfıra düştüğü oldukça nadir şekilde görülür. Zeytinlik ve üzüm bağı ile çevrili olan şehirde pamuk ve ipek dokumacılığı da oldukça fazladır. Şehirde birçok farklı tarihi ve turistik konum bulunur.
Ravanda Kalesi
Kilis şehrinin Polateli ilçesinde yer alan Ravanda Kalesi, Belenözü Köyü’nde bulunur. Oldukça yüksek bir tepeye konumlandırılmış olan kale gelebilecek tehlikeleri gözlemek için oldukça iyi bir yere sahiptir. Dağın sivri tepelerine oyularak yapılan Ravanda Kalesi, zaman içinde oldukça hasar almıştır. Çevre koşullarından etkilenen kalenin sur ve iç kalesinde yıkıntı ve çökmeler yaşanmıştır. 2008 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında turizm için uygun hale getirilmiştir.
Kalenin bulunduğu bölgeye merdivenler, yürüyüş yolları ve bank gibi çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Kaleye yakın konumda bulunan Yesemek Heykel Atölyesi’nde görülen Hitit mimarisine yakın izler kalede de görüldüğü için tahminlere göre Hititler tarafından inşa edildiği düşünülür. Memluklar, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde Ravanda Kalesi koruma amaçlı kullanılmıştır. Kilis’de gezilecek yerler arasında bulunan tarihi yapılardan biridir. Şehre ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görür.
Söğütlüdere
Söğütlüdere, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında keyifli zaman geçirmek için uğranması gereken yerlerden biridir. Zoppun Deresi ve Akpınar kaynakları sayesinde doğal bitki örtüsünü koruyan alanda piknik yapmak mümkündür. Yerli halk tarafından, havalar ısınmaya başladığı dönemlerde yoğun ilgi gören bir yedir. Kilis mutfağına ait olan çeşitli yöresel lezzetlerin tadını çıkartmak için hafta sonları etkinliklere dahil olunabilir. Açık havanın tadını çıkartmak ve bölgenin lezzetli yemeklerini denemek için Kilis seyahatinde uğranabilecek yerler arasında bulunur.
Neşet Efendi Konağı
Kilis merkezinde yer alan Neşet Efendi Konağı, bölgenin konak kültürünü en iyi şekilde yansıtan yapılardan biridir. Neşet Topaloğlu tarafından 1925 yılında Mimar’us Sultan olarak anılan Halepli Mimar Hacı Ahmet Usta ve kalfalarına yaptırılmıştır. Adı geçen usta, Kilis’te bulunan Hükümet Konağı’nın da mimarıdır. Neşet Efendi Konağı’nın dışında görülen etkileyici mimari, aynı şekilde iç yapısında da görülür. Konak, bodrum ve üzerinde bulunan iki kattan oluşur. İlk katta 6 oda, banyo, tuvalet, mutfak ve salon bulunur. İkinci katta ise; 7 oda tuvalet, banyo ve mutfak yer alır. Kilis Otogarı üzerinden şehir merkezine gelinerek konak ziyaret edilebilir.
Oylum Höyük Köyü
Oylum Höyük, Anadolu, Mezopotamya ve Suriye üçgeni arasında yer alır. Kilis’te bulunan en büyük höyüktür. 37 ve 22 metre yüksekliğe sahip olan yükseltiler bir boyun ile birbirine bağlanır. Höyük 460 metre uzunluğa ve 370 metre genişliğe sahiptir. Sadece Kilis değil aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de bulunan en büyük höyüklerden biridir. Kilis Ovası’nın alçak yüksekliklere sahip olan bir bölgesinde kurulu olan Oylum Höyük Köyü, binlerce yıl boyunca yaşam kaynağı olarak kullanılmıştır.
Kilis otobüs bileti aldıktan sonra daha verimli bir seyahat yapmak için gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Konumu itibari ile oldukça stratejik olması, uzun yıllar boyunca yerleşim yeri olmasını sağlamıştır. Jeopolitik konumu dolayısıyla Hititler tarafından uzun süre kullanılmıştır. Höyükte yapılan çalışmalar sonucunda birçok Hitit dönemine ait olan bulgular keşfedilmiştir. Bölgenin üç farklı kültürün kesiştiği bir konuma sahip olması sadece Anadolu için değil aynı zamanda Ön Asya tarihini de aydınlatır.
Talha ve Zübeyr Türbesi
Hz. Talha ve Hz. Zübeyr, hayatta olmalarına rağmen cennet ile müjdelenen 10 sahabe arasında yer alır. Kilis merkezde bulunan türbe, mimari açıdan fazla özelliğe sahip olmasa da İslam dininde önemli kişiler olmaları nedeni ile ziyaretçileri oldukça fazladır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi incelendiği zaman Kilis’te bulunan türbeler arasında Talha ve Zübeyr Türbesi bulunmaz. Yerel halk türbenin Hz. Talha ve Hz. Zübeyr’e ait olduğu iddia eder. Halep Salnamesi içinde Kilis Abdi Oymağı Mahallesi’nde Talha Hazretlerinin merkadi vardır ibaresi yer alır. Hz. Talha ilk Müslümanlardan altıncı, Hz. Zübeyr ise ilk Müslümanlardan beşincisidir.
Aidesim Mozaikli Bazilikası
Kilis’te gezilecek yerler arasında tarihi miraslardan biridir. Şehirde bulunan en önemli tarihi eserler arasında yer alır. Oylum Höyük’ten 200 metre uzaklıkta yer alan bir Roma Devri eseridir. 1999 yılında yapılan kazı çalışmalarından sonra Aidesim Mozaikli Bazilikası’nın bir kısmı ortaya çıkartılmıştır. 2004 ile 2006 yılları arasında gerçekleştirilen çalışmalarda geri kalan kısmı da keşfedilmiştir. Bazilikanın tarihi M.S. 6. yüzyıla kadar uzanır. Erken Hristiyanlık Dönemi’ne ait olan bir yapıdır. İnşaatında siyah renge sahip olan bazalt taşı kullanılmış olan yapı dikdörtgen bir plana sahiptir.
Salih Efendi Sokak
Kilis ziyareti sırasında uğranması gereken yerlerden biri olan Salih Efendi Sokağı, aynı zamanda Salih Efendi Konağı’nın da bulunduğu bir konumdur. Şehrin tarihini yansıtan ve kültürel dokusunu koruyan bir sokaktır. Sokakta yer alan tarihi evler, iki katlı taş evlerdir. Kilis şehrinin tarihine şahit olmak için yürüyüşe çıkılması gereken bir sokaktır.
Tarihi Kilis Evi
Şehir merkezinde bulunan tarihi konak, Şıhlar Mahallesi’nde yer alır. Eşref Kastelli Caddesi’nde yer alan ev, oldukça geniş bir avluya sahiptir. Yapıda taş, kerpiç ve bölgede çıkan left taşı kullanılmıştır. Tarihi Kilis Evi, mimarisi ile oldukça etkileyici olsa da ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Restorasyon çalışmalarından sonra kültürel etkinlikler için kullanılmaya başlanan bir alan haline gelmiştir.
Kilis Ulu Camii
Şehrin tarihi yapılarından biri olan Ulu Camii, Cami-i Kebir olarak anılır. Kilis’te bulunan en eski ve en büyük cami olma özelliğine sahiptir. Tarihi sokaklar arasında yer alan cami, Kilis ziyareti sırasında görülmesi gereken mimari yapılardan biridir. Ulu Camii ne zaman ve kim tarafından yapıldı bilinmese de tahminlere göre 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzde ibadet için açık olan cami, turistler tarafında da ziyaret edilebilir. Kilis Otogarı üzerinden toplu taşıma araçları ile merkeze gelinerek şehrin tarihi sokaklarını ve yapılarını ziyaret etmek mümkündür.
Batman şehir rehberi ve Batman otobüs bileti için tıklayınız...