Manisa
Manisa Şehir Rehberi
Manisa otobüs bileti alarak Ege’nin en büyük ikinci şehrinde güzel bir tatil yapılabilir. Mesir Macunu ve üzümü ile meşhur olan şehir, İzmir’e yakın olması sebebi ile hızlı gelişen şehirlerden biridir. Yaz aylarında olukça sıcak olan Manisa’da sıcaklığın 40 dereceye yükseldiği görülebilir. İlkbahar ve sonbahar aylarında şehirde çok fazla etkinlik ve festival yapılır. Yere halk ile beraber bu tarz etkinliklerin tadını çıkartmak için bahar ayları seyahat edilebilir.
Verimli topraklara sahip olması nedeni ile tarih boyunca medeniyetlerin ilgisini çeken şehirlerden biri olmuştur. Hititler, Yunanlar, Frigler, İranlılar, Lidyalılar, Bizanslar, Romalılar, Saruhanoğulları ve Osmanlı devleti hüküm sürmüştür. Lidya bölgesi içinde Manisa’da yer aldığı için şehir ve çevresinde yirmiden fazla antik kent bulunur. Osmanlı Dönemi’nde Manisa Sancağı olarak gelecekte padişah şehzadeler için eğitim verilen şehirdir. Şehzadeler Şehri olarak tarihte önemli bir yere sahiptir. Ege ve Akdeniz ikliminin hakim olduğu şehre gitmek için ilkbahar ve sonbahar ayları daha verimlidir.
Manisa Kalesi
Şehrin güneyinde bulunan Spil Dağları'nın yamaçlarında yer alan Sandık Tepe üzerinde Manisa Kalesi yer alır. Kalenin inşa edildiği tarihi tam olarak bilinmediği gibi kim tarafından yapıldığında bilinmemektedir. Magnetler tarafından yapıldığı ile ilgili bazı iddialar bulunur. Bizans mimarisini kale yapısında görmek mümkündür. Moloz taş örgü tekniği kullanılması Bizans mimarisine dikkat çeker. Dış kale 13 ayrı kuleden oluşur. Günümüzde kalenin kalıntıları arasında yedi kapıdan ancak ikisi görünür. Kale beşken bir plana sahiptir bu nedenle geçmişte sandık kale adıyla da bilinir.
Thyateira Antik Kenti
Manisa Akhisar ilçesinin antik çağdaki ismi Thyateira'dır. Güncel şekilde kazı çalışmalarının devam ettiği antik kent kalıntıları arasında yer alan yazılı kaynaklara göre M.Ö. 3. yüzyıla aittir. Yapılan araştırmalar bölgenin Makedonyalılara ait bir koloni kenti olduğunu ortaya çıkartmıştır. Antik kent aynı zamanda Lidya Dönemi’nin ve Pergamon Krallığı’nın en önemli yerleşim yeridir. Hristiyanlık tarihinde bulunan ilk yedi kilisenin biri burada yer alır. Aziz Pavlus tarafından kurulan kilise, Thyateira Antik Kenti’nde bulunur. Antik kent kalıntılarının bir kısmı, Akhisar merkezinde bulunan Tepe Mezarı bölgesinde görülür. Manisa’da gezilecek yerler arasında yer alan tarihi konumlardan biridir.
Sardes Antik Kenti
Lidya Krallığı’nın başkenti olan Sardes, Manisa’da bulunur. Salihli ilçesinde yer alan antik kent, Demir Çağı’na damgasını vurmuştur. Büyük bir imparatorluğa sahip olan Lidyalılar, burayı başkent olarak kullanmışlardır. Efsanelere konu olan Karun, burada doğmuş ve yaşamıştır. Kral Yolu’nun başlangıcı olarak bilinen antik kenttir. Tarih boyunca bilinen en eski tiyatro kalıntıları Sardes Antik Kenti içinde bulunmuştur. Manisa Etnografya Müzesi içinde yer alan sergilerde Sardes’te yapılan çalışmalar sonucunda çıkartılan kral tahtları ve tarihi kütüphaneler yer alır. Sardes’e yakın konumda bulunan Bin Tepeler’de Lidya Kraliyet Mezarlığı bulunur.
Kurşunlu Kaplıcaları
Doğal oluşum sonucu meydana gelmiş olan Kurşunlu Kaplıcaları, yıl içinde oldukça fazla ziyaretçi ağırlar. Kaplıca tesisleri Kurşunlu Çayı Vadisi içinde bulunur. Kaplıca suyu dışında bulunduğu konum gereği ile yeşilliklerin arasındadır. Sakin bir tatil yapmak için tercih edilebilecek ideal yerlerden biridir. Günübirlik olarak ya da piknik yapmak için Kurşunlu Çay Vadisi ziyaret edilebilir. Tesislerde konaklamak isteyen kişiler, Manisa Otogarı ardından ulaşım sağlayabilir. Sağlık sorunlarına iyi gelen doğal çözümler arasında yer alan kaplıcalar oldukça büyük bir ilgi görür. Dört mevsim olarak turizmini yapmak mümkündür. Solunum yolu hastalıkları, kas ve kemik rahatsızlıkları, cilt sorunları, kadın hastalıkları, sinirsel hastalıklar ve romatizma gibi farklı hastalıklara çözüm olarak tercih edilir.
Ağlayan Kaya
Spil Dağı’nda bulunan Ağlayan Kaya oldukça ünlüdür. Sahip olduğu efsane ile dünya çapında bir üne sahiptir. Rivayetlere göre; Spil Dağı’na yakın yaşayan Tantalos’un kızı Niobe 12 çocuğa sahiptir. Zeus’un eşi Leto’nun iki çoğu olduğu için Niobe sürekli olarak bu konu hakkında övünür. Her fırsatta kendisinin daha çok çocuğu olduğunu vurgular. Tanrıça Leto, durumdan rahatsız olmaya ve sinirlenmeye başlar. Leto, Artemis ve Apollon’u çağırır; Niobe’ye ceza vermeler için onlara görev verir. Artemis ve Apollon okları ile Niobe’nin çocuklarının hepsini öldürür. Çocukları ölen Niobe, günlerce ağlar. Tanrı Zeus, Niobe’ye daha fazla dayanamaz ve Spil Dağı’nın eteklerinde onu taşa çevirir. Efsaneler, şehirlerde bulunan bazı konumların ilgi çekmesi için oldukça etkilidir. Manisa'da popüler olan Ağlayan Kaya ziyaret edilebilir.
Kula Peri Bacaları
Doğal sit alanı içinde bulunan Kula Peri Bacaları, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunur. Kapadokya’da bulunan peri bacalarına oldukça benzedikleri için turizm konusunda rakip gösterilir. Şiddetli hava olayları sonucunda oluştuğu düşünülen peri bacalarının hangi yıllarda oluştuğu bilinmez. Anadolu’da yer alan doğa harikalarından biridir. Oldukça ilgi çeken yerlerden biri olarak, Manisaotobüs bileti aldıktan sonra gezi listesine eklenebilir. Doğal oluşumlar olması ve Kapadokya’da bulunan peri bacalarına benzemesi sebebi ile yoğun ilgi gören yerlerden biridir.
Muradiye Camii
Mimar Sinan tarafından yapılmış olan eserlerden biridir. Manisa’nın Sultaniye ilçesinde yer alan Muradiye Camii, III. Murat tarafından külliye olarak inşa edilmiştir. Caminin inşasına başlayan mimar Mahmut Ağa hayatını kaybettiği için camiyi tamamlayan mimar Mehmet Ağa olmuştur. Muradiye Camii genelinde Osmanlı mimarisi görülür. Kesme taştan inşa edilen caminin yanında imarethane ve medrese bulunur. Sıbyanı yıkılmış olan cami, ziyarete açıktır. İbadet yapılan cami içinde hem değerli bir yapıyı incelenip hem de ibadet yapmak mümkündür.
İvaz Paşa Camii
İvaz Paşa tarafından 1484 yılında inşa edilen cami, Mutlu mahallesinde yer alır Manisa’da yer alan cami, Edirne’deki üç şerefeli caminin daha küçük bir örneği olarak yapılmıştır. Tuğla ve kesme taş kullanılarak yapılan caminin içinde İvaz Paşa’nın mezarı da bulunur. Cami yapısı incelendiği zaman erken Osmanlı mimarisi görülür. Geometrik süslemeler ve çini sanatından oluşan detaylara ahşap minberde rastlanır. Etkileyici detaylar dönemin önemli sanat eserleri olarak değerlendirilir. Camide bir adet minare bulunur. Manisa ziyaretinde uğranabilecek konumlardan biridir. Manisa’da gezilecekyerler arasında yer alan camiler, dönemin mimarisini en iyi şekilde yansıtır ve iyi şekilde korunmuştur.
Spil Dağı Milli Parkı
Manisa denildiği zaman akla ilk gelen yerlerden biridir. Gediz Nehri’nin 60 metre üstünde kalan Spi Dağı, 1517 metreye kadar yükselir. Doğasında bulunan yaban atları ve diğer yabani hayvanlar ile birçok farklı canlıya ev sahipliği yapar. Spil Dağı’nı kaplayacak şekilde çevresi, Milli Park ilan edilmiştir. Alan içinde 600 metre yükseklikte yer alan Sülüklü Göl bulunur. Dört mevsim gidilebilecek bir iklime sahiptir. Şehirden uzaklaşmak için tercih edilebilecek en iyi yerler arasında bulunur. Günübirlik gezi ya da piknik aktiviteleri için tercih edilebilir. Ormanlık alan içeresinde bungalov evlerde konaklama fırsatı sunulur.
Manisa Otogarı üzerinden yeni bir rota oluşturarak Spil Dağı’na yola çıkılabilir. Spil Dağı, birçok sahip olduğu özelliği açısından tanımlanabilir. Dağcılık ile ilgili olan kişilerin hoşuna gidecek rekreasyon alanı bulunur. Doğa sporlarına müsait bir yer olduğu gibi aynı zamanda tarihi olarak da görülmesi gereken izler barındırır. Bereket Tanrıçası Kibele’nin rölyefi, Niobe Ağlayan Kaya, Magnesia Kalesi ve Tantal Kalesi kalıntıları park alanı içinde yer alır.