Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ülke Rehberi
KKTC uçak bileti ile kolayca ulaşılan ve Anadolu Yarımadası'nın 65 km güneyinde yer alan Kıbrıs, stratejik, siyasi, ticari ve dini nedenlerle tüm tarihi dönemlerde arzu edilen ve çekici bir yer olmuştur. Kuzey Kıbrıs'ın en büyük gelir kaynaklarından biri olan turizm, muhteşem Akdeniz manzarası ve plajları ile ideal bir tatil ülkesidir ve ülkede güçlü bir varlığa sahiptir. Ülkenin iklimi tüm yıl boyunca tatil için uygundur. Muhteşem doğal manzara, endemik flora ve fauna, Akdeniz kıyılarındaki plajlar, zengin kültür ve tarihin bir karışımının ürünüdür. Medeniyetlerin buluşma noktası Lefkoşa ve adanın turistik mücevheri Girne'de, Lucinolulardan Venediklilere, Osmanlılardan İngilizlere kadar tüm medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkündür. Kıbrıs ayrıca Roma kaleleri, tiyatroları, sarayları ve villaları gibi birçok arkeolojik alana sahiptir.
1974 yılından beri Kıbrıs, kuzey ve güney şeklinde ayrılmış bir durumdadır. Kıbrısın bu şekilde ayrılmış olmasının asıl nedeni Yunanistan’ın desteklemiş olduğu askeri darbe ve Yunanistan tarafından adanın ele geçirilmeye çalışılmasıdır. Adanın Kuzey tarafı hemen hemen büyük oranda Kıbrıslı Türklere, Güney tarafı ise tamamen Kıbrıslı Rumlara ait bir durumdadır. Sınır çizgisi Morphou’dan Gazimagosa’ya kadar uzanmaktadır.
Türk vatandaşları Kıbrıs ve Lefkoşa'yı nüfus cüzdanı ile kolayca ziyaret edebilirler. Dilerseniz pasaportunuzu da kullanabilirsiniz ancak Yunanistan Kıbrıs damgalı kişilere vize vermediği için nüfus cüzdanı yeterli olabilir. 1571'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilen Kıbrıs, 1878'de Ruslara karşı yardım vaadiyle 92.000 altın karşılığında İngiltere tarafından kiralanmış ve daha sonra ilhak edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, 1974 yılında adaya askeri bir çıkarma yaptı ve o zamandan beri iki ayrı ülke, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti birlikte hüküm sürmüştür.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İklim Özellikleri
Kıbrıs’ta yoğun bir şekilde Akdeniz iklimi görülüşü hakimdir. Yazlar çoğunlukla kurak, kışlar bolca yağmurlu ve oldukça rüzgarlı geçmektedir. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin yıllık ortalama sıcaklığı 19-20 derece dolaylarındadır ve yılın en sıcak ayı temmuz ayı olmaktadır. Kışın ise hava genellikle 9-10 derece sıcaklıkta seyretmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hava Ulaşımı
Kuzey Kıbrıs’a KKTC uçak bileti aracılığıyla kolayca Türkiye’den direkt uçuş yapılmaktadır. Kıbrıs’a olan uçuşlar havalimanlarının dış hatlar terminali kısmından yapılmaktadır.. İstanbul’a yaklaşık 1 saat 20 dakikalık uçuş mesafesindeki Uluslararası Havalimanı ayrıca Girne şehrine de 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ercan Havalimanı’na İzmir, Şanlıurfa, Trabzon, Ankara, Antalya, Adana, Gaziantep, Hatay, Van ve Samsun’dan direkt seferler vardır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gezilecek Yerler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gezip görülecek çok fazla yer vardır. Kültürel yerlerden sıcak plaj ve yapılara kolaylıkla KKTC gidiş dönüş uçak bileti aracılığıyla ulaşım gerçekleştirme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Girne Kalesi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne seyahat söz konusu olduğunda akla ilk Girne Kalesi gelir. Mutlaka görülmesi gereken yerlerin de en başında yer alan bu kale; birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve pek çok devletin hakimiyeti altında bulunmuştur. M.Ö. 7. yüzyilda inşa edilmiş olan bu yapi içerisinde Batık Gemi Müzesi de bulunmaktadır.
Gazi Magosa Salamis Antik Kenti
Magosa’nın yaklaşık 6 km kuzeyinde, Kanlıdere nehri kıyısında yer alan Salamis Antik Kenti, 1952-197 yılları arasında yapılan kazılarda kısmen keşfedilmiştir. Yunanistan'ın Salamis adasının kralı Telamon'un oğlu Tekfros, şehrin efsanevi kurucusu olarak da bilinmektedir. Troya Savaşı sırasında kardeşinin intiharı engellenemediği için savaştan sonra babası tarafından ülkeye getirilmemiştir. KKTC gidiş dönüş uçak bileti aracılığıyla bu ilginç hikayesi olan yapıya kolayca ulaşma şansına sahip olabilirsiniz.
Bellapais Manastırı
Girne şehrine bağlı Beylerbeyi Köyü’nde yer alan Bellapais Manastırına ulaşım oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Roma Dönemine ait sayılan bu eser mükemmel bir Akdeniz manzarasına sahip olmasıyla ve gotik mimari özellikler taşımasıyla oldukça popülerdir. Yerli ve yabancı pek çok turist tarafından bu ilgi çekici yere seyahat düzenlenmektedir.
Selimiye Camii
KKTC'deki havalimanları aracılığıyla hızlıca ve kolayca ulaşım sağlanan Selimiye Camii, Kıbrıs'ın en görkemli yapılarından biri olarak kabul edilir ve aynı zamanda bölgedeki birkaç Gotik yapıdan biridir. Bu camii aynı zamanda tarihi açıdan da çok büyük bir öneme sahip olma özelliği taşımaktadır. İlk olarak Lüzinyan döneminde Fransız mimar ve ustalar tarafından inşa edilen yapı; 1373'te Cenevizliler, 1426'da Memlükler tarafından yağmalandı ve birçok depremde hasar gördü. 1491 depreminden sonra kilisenin doğu kısmı Venedikliler tarafından yıkılıp onarılarak eski kral Lüzinyan'ın mezarı ortaya çıkarılmıştır. Cesedin başında sağlam bir altın taç ve üzerinde altın eşyalar ve belgeler bulunmuştur. Fransız mimarlar ve ustalar tarafından inşa edilen bu camii , Fransız orta çağ mimarisini oldukça güzel bir şekilde yansıtan bir örnektir. Anıtsal bir portal ile başlayan camii oldukça ilgi görmekte ve yerli yabancı pek çok turist tarafından sık sık ziyaret edilmektedir . Ayrıca kapının üzerindeki oyma taş pencereler, Gotik sanatını eşsiz bir şekilde yansıtmaktadır. Camilerin minareleri, Osmanlılar tarafından girişin iki yanındaki bitmemiş çan kulelerine yerleştirilmiştir.
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi
Yakın Doğu Üniversitesi’nin kampüsünde yer alan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi 2018 yılında hizmete açılmıştır. Müzede; geçici ve kalıcı stüdyolar, fotoğraf ve heykel galerileri, konferanslar, sinemalar ve salonlar, atölyeler, kütüphaneler ve çok daha fazlası bulunmaktadır. Müzede; 1940'lardan günümüze Türk devlet sanatçılarının sanat koleksiyonları sergilenmekte olup hepsi oldukça ilgi çekmektedir. Sanatçıların dönemini yansıtan bu eserler özel olarak döşenmiş odalarda muhafaza edilmektedir. Ülkenin sanatsal, kültürel ve tarihi değerlerini yansıtan müzenin bu eserleri oldukça geniş ve kaliteli bir koleksiyona sahip olma özelliği de taşımaktadır.
Halk Sanatları Müzesi
KKTC'deki havalimanları aracılığıyla gezip görmeniz gereken bir diğer yer Halk Sanatları Müzesidir. Girne Limanı'nda bulunan Halk Sanatları Müzesi aslında 18. yüzyıldan kalma bir Kıbrıs evidir dense tamamen yanlış olmaz .Konut evlerinin en güzel örneği olarak sunulduğu için çok önemli bir yer tutmaktadır. Kıbrıs sakinleri geçmişte burada yaşamıştır ve geçmişten günümüze Kıbrıs'ta yaşamış olduklarından dolayı çok önemli bir yer tutmaktadır. Burada sakinleri tarafından kullanılan nesneler sergilenir. Müze girişinde; Zeytinyağı değirmeni, pulluk, çekiç, bank gibi tarım alet ve gereçleri bulunmaktadır. Üst katta; yün işlemeli yataklar ve masa örtüleri oymalı çeyiz sandıkları, şapkalar, yünlü çoraplar ve daha fazlası bulunur.
Love Bridge (Kamara tou Koraka)
KKTC'deki hava yolu firmaları aracılığı ile kolayca ulaşabileceğiniz ve Kıbrıs'ın en romantik yerlerinden biri olarak bilinen bu Aşk Köprüsü, doğal olarak oluşturulmuş taş kemerli bir köprü yapısındadır. Köprü yaklaşık 6 metre uzunluğunda ve Ayia Napa'nın hemen yanında sahilde bulunmaktadır. Bazen düğün törenleri de burada yapılır. Ayrıca güzel deniz manzarası nedeniyle birçok turist buraya gelir ve bol bol fotoğraf çeker. Köprünün batısında; Plajlar, oteller, eğlence yerleri ve deniz mağaraları gibi ziyaret edilecek birçok turistik yer vardır. Bu yer, tüplü dalış yapmak isteyenlerin de uğrak noktasıdır. Aynı zamanda düzenlenen tekne gezilerine katılarak birçok yeri de çok daha rahat gezebilirsiniz.