Sabiha Gökçen Havalimanı Uçak Bileti

Sabiha Gökçen Havalimanı

Sabiha Gökçen ulaşım seçenekleri hakkında detaylı bilgi vermeden önce; havalimanının hakkındaki genel ve önemli bilgilerden de bahsetmekte fayda var. Temeli 1998 yılında atılan havalimanının inşaatı 2001 yılında tamamlandı. Havalimanı; adını Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen'den alıyor. Sabiha Gökçen aynı zamanda dünyanın ilk kadın savaş pilotuydu. Havalimanının ekstra bir özelliği daha vardır; 2015 yılında açılmış olan yeni pist, dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'in inebileceği tek pist olmuştur.

 Sabiha Gökçen Havalimanı; Türkiye'de yolcu trafiğinde üçüncü sırada yer almaktadır. Pendik'te iç ve dış hat uçuşlarına hizmet vermeye devam eden Sabiha Gökçen Havalimanı, mimari yapısıyla da sayısız ödüle layık görülmüştür. Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden Limak Holding, Hindistan'ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığıyla kurulan şirket 1991 yılından bu yana havalimanları işleten ISG, İstanbul Sabiha'daki mevcut terminallerin işletme hakkını elinde bulundurmuştur. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, otoparkın yanı sıra, 1 Mayıs 2008 tarihinde yer hizmetleri, nakliye, uçak yakıt ikmali, havalimanı otelleri ve CIP tesisleri işletme haklarını da tamamen devralmıştır. Sabiha Gökçen ulaşım fırsatlarının da artmasını oldukça sağlamıştır. 

Daha sonrasında, 30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla GMR Grubu ve 31 Aralık 2014 tarihinde Limak Yatırım şirketindeki hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad'a devretmiş ve bu payın tamamı MAHB tarafından satın alınmıştır. İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik ilçesine bağlı Kurtköy semtinde yer almaktadır. Havalimanı Pendik ilçe merkezine 12 km, Kadıköy'e 40 km ve Taksim'e 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. TEM otoyoluna direkt bağlantısı olduğu için Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan İstanbul'un çeşitli bölgelerine ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanabilmektedir. Ayrıca İBB tarafından işletilen şehir içi otobüsler, HAVABUS, Sabiha Gökçen taksi, transfer hizmetleri ve araç kiralama gibi birçok seçenek de bulunmaktadır. Havalimanından özel araçla merkez ilçelere gidiyorsanız, TEM çıkışından sonra köprüler üzerinde devam ederek Anadolu yakasındaki ilçelere veya Avrupa yakasındaki ilçelere ulaşmak için TEM otoyoluna direkt olarak bağlanabilirsiniz.

Sabiha Gökçen Havalimanı stratejik konumu, fonksiyonel mimarisi, ulaşım kapasitesi ve kullanım alanı ile Türkiye'nin geleceği adına adeta köprü kurmuştur. Son teknolojiye sahip olan tesislerinin yanı sıra, adını taşıyan zarif mimarisi abiha Gökçen Havalimanı'nı diğer havalimanlarından ayırıyor. Metalik ve grinin farklı tonları, sert güneş ışığı ve mavi ile farklı anlamlar buluyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı misafirlerini sevgi dolu bir anne gibi gökyüzünden kucaklıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, adını aldığı ilk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen ile birlikte Türkiye'ye yeni ufuklar açmayı başarmıştır. Bu havalimanı, ulaşım, dış ticaret, havacılık ve teknoloji gibi birçok alanda ülkeye hizmet veren "İleri Teknoloji Endüstri Parkı" projesinin ilk aşaması olup, bölgenin gelecekte kamu altyapısına dönüşmesine öncülük etmektedir. Sabiha Gökçen Havalimanı ayrıca, yıllar önce olduğu gibi Türk kadınının iş hayatının her alanında erkeklerle eşit roller üstlenmesine öncülük etti...

Havalimanı; Ulaştırma Bakanlığı veya DHMİ'ye bağlı değildir ve 55 hektarlık genişletilmiş bir alan üzerine inşa edilmiştir. İçerisinde;

  • Dış Hatlar
  • İç Hatlar 
  • Kargo Terminali
  • Pist ve apron
  • İtfaiye ve Güvenlik Kuvvetleri
  • Havayolları ve varış noktaları
  • İstatistik
  • Dış bağlantılar
  • 3.000.000 yolcu / yıl
  • CIP ve VIP salonu
  • Duty free alışveriş merkezi, restoran, bar ve kafe
  • Postane, banka şubesi, döviz bürosu, eczane, minimart, kitapçı ve araç kiralama ofisi

Bulunmakta olup; dış hatlar terminal alanı 16.000 m² zemin kat, 4.000 m² asma kat olmak üzere toplam 20.000 m² alan üzerine inşa edilmiştir. Zeminlerde ve dış yüzeylerde kullanılan dekoratif alüminyum malzeme A ve B Granit olmak üzere iki gidiş ve geliş terminali bulunmaktadır. 

31 Ekim 2009 tarihinde yeni dış hatlar terminali Başbakan iken Recep Erdoğan tarafından düzenletilmiştir. Ayrıca, 5.000 metrekarelik restoran ve kafeterya ile 4.500 metrekarelik alana sahip Türkiye'nin en büyük gümrüksüz satış mağazası bulunmaktadır.

Pist ve otopark

Havalimanı, 55 adet kapasiteli park alanında 5 bin metreküp yakıt deposundan borularla 22 uçağa aynı anda yakıt alabilen 3 bin metre uzunluğunda 2 piste sahip.

Güvenlik ve Yangından Korunma

Tüm birimlerinde acil durumlar için erken uyarı sistemleri bulunmaktadır. Terminal binalarının tüm girişleri; 2 güvenlik noktası ile çevrili, akıllı kart ile kontrol edilmektedir. Görüntüler 137 adet hareketli kamera ile alınmış, havalimanının içi ve dışı sürekli olarak izlenmiş ve 60 monitör ile gözlemlenmiştir.

Yangın veya haritanın izinsiz kullanılması gibi olağandışı durumlarda, söz konusu noktaya yönlendirilen kameralar görüntüleri eş zamanlı olarak dijital ortamda kaydeder. Havalimanının güvenlik sistemi, fiziksel temas ve harekete duyarlı çift katmanlı çit sistemi ve yeni nesil X-ray makinelerini de içeriyor. Uyuşturucudan plastik patlayıcılara, konvansiyonel silahlardan tarihi eserlere kadar çok çeşitli maddeleri ayrıştırabilen cihazlar, check in kontuarlarında yolcu bagajının teslim edilmesinden sonra devreye giriyor ve sakıncalı cisimler tespit edildiğinde doğrudan operatöre haber veriyor. 

Sabiha Gökçen Havalimanı’na-Şehir Merkezine Ulaşım Seçenekleri

Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen yolcular için şehir merkezine ulaşım için çeşitli seçenekler bulunuyor. Sabiha Gökçen uçan hava yolları ulaşımı çok kolaylaştırıyor. Kadıköy'e havaalanından, Avrupa yakasından Taksim'den ve popüler turistik mekanlar olan Sultanahmet bölgesinden kolayca ulaşılabilir. Havalimanının yolcu trafiğinin yoğun olduğu yaz döneminde bile araçlar sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan şehir merkezine yolcu taşımacılığı İBB tarafından işletilen belediye otobüsleri, HAVABUS tarafından işletilen özel servisler, Sabiha Gökçen taksi, özel transferler ve araç kiralama ile sağlanmaktadır.

Alternatif olarak, 2021 yılı başında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Kadıköy'e Metrobüs (Ünalan) ve Marmaray (Sultanahmet'teki Gözde Çeşme'den) ile ulaşım mümkün olmuştur. Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşmak için ayrıca ücretli servis hizmeti veren HAVABUS otobüslerini kullanabilirsiniz. 

Tüm ulaşım Sabiha Gökçen uçan hava yolları iniş saatine göre düzenlenir, şehir içi otobüsleri ve hafta içi her 20 dakikada bir çalışan HAVABUS otobüsleri ile şehir merkezine kolay erişim sağlanır. Şehir içi servis otobüsleri, ekonomik olmaları nedeniyle yolcuların tercih ettiği başlıca ulaşım aracıdır. Ayrıca İstanbulkart satın alarak belediye otobüsleri ile şehrin her iki tarafından da uygun fiyatlarla Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehir içi otobüslere göre nispeten daha hızlı ve konforlu ulaşımı tercih eden yolcular HAVABUS otobüslerini de kullanmaktadır. 7 gün 24 saat hizmet veren Taksi, beklemeden doğrudan otele veya  şehir merkezine gitmek isteyenlerin tercih ettiği ulaşım aracıdır.

Bagajı çok olan ve Sultanahmet gibi turistik yerleri gezmek isteyen yolcular için  özel transfer en ideal ulaşım yöntemlerinden biridir. Ayrıca şehirde birkaç gün kalmayı planlayan ve toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen yolcular  araç kiralayarak ulaşımlarını sorunsuz bir şekilde İstanbul'da karşılayabilirler. Birçok acente ofisi, terminaldeki yolcular için kişisel transferler ve araç kiralama hizmeti sunmaktadır.

Sabiha Gökçen Havalimanı’na-Şehir Merkezine Otobüs ile Ulaşım

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan şehir merkezinde Pendik, Bostancı, Kadıköy, Sultanbeyli ve  Levent'e toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir. Havalimanından Kadıköy'e E10 ve E11 numaralı otobüsler ile servis hizmeti verilmektedir. Şehrin Avrupa yakasında Eminönü, Karaköy ve Kabataş'a giden motorbot ve vapurlara binerek Kadıköy'ü geçebilirsiniz. Havalimanından şehrin çeşitli noktalarına giden belediye otobüsleri her 20 dakikada bir hareket etmektedir. Kadıköy'e yolculuk süresi yaklaşık 60 dakikadır. Trafik yoğunluğuna göre bu süre uzayabilir. Özellikle havalimanına dönerken bu süreyi dikkate almanızı öneririz.

Alternatif olarak E3 numaralı otobüsle  Levent'e, E9 numaralı otobüsle Bostancı'ya ve 16S numaralı otobüsle Uzunçayır metro hattına gidebilirsiniz. Havalimanından kalkan tüm toplu taşıma otobüsleri, geliş güvertesinin çıkışından yola çıkar. 

Sabiha Gökçen Havalimanı’na-Şehir Merkezine HAVABUS ile Ulaşım

Şehrin toplu taşıma otobüsüne göre daha konforlu ve hızlı bir transfer sağlayan HAVABUS, havalimanından Yenisahra, Kadıköy ve Taksim'e transfer imkanı sunuyor. Yolcu çıkışından varış noktasına kadar hareket eden otobüsler, iç ve dış hat uçuşlarında çalışır ve hafta boyunca yolcu taşımak için kullanılır.

Havalimanına varır varmaz, direkt şehir merkezine ya da otelinize gitmek istediğinizde havalimanının geliş katı çıkışında her zaman  hazır bir taksi bulabilirsiniz. Taksiler, özellikle Sultanahmet gibi turistik bölgelere ulaşmak için  iyi bir alternatif ulaşım aracıdır. Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme ve Ulaştırma Kooperatifi (Saw Koop) tarafından işletilen taksiler 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Üç tip havaalanı taksisi vardır; Ekonomik sarı, konforlu turkuaz ve siyah lüks taksi. Sarı taksiler ekonomik olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak tüm güzergahlarda gece ve gündüz arasında fiyat farkı yoktur.

Sabiha Gökçen Havalimanı’na-Şehir Merkezine Özel Transfer ile Ulaşım

Şehir içi toplu taşıma otobüslerine, taksilere ve HAVABUS servislerine göre daha hızlı ve konforlu olan özel transfer-ulaşım ile havalimanında beklemeden kendinize veya şehrin herhangi bir noktasına hızlı ve güvenli bir şekilde otelinize ulaşabilirsiniz. Özel taşımacılığın bir diğer avantajı da yolcuları sabit ücretler ve oteller gibi destinasyonlara taşımasıdır. Ayrıca bagajı fazla olan yolcuların, havalimanından inip doğrudan araca binerken kalabalığın arasından sıyrılacak olması, kişisel transferleri oldukça cazip kılıyor.

Sabiha Gökçen uçak bileti satın alıp Havalimanına gelmeden önce online olarak rezerve edebileceğiniz birçok kişisel transfer vardır. Web siteleri üzerinden rezervasyon yaptırdıktan sonra havalimanına geldiğinizde, geliş salonu kapısında üzerinde adınızın yazılı olduğu bir pankart ile sürücü tarafından karşılanacak ve doğrudan araca binebileceksiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

İstanbul'un yoğun trafiği göz önüne alındığında ve ayrıca şehirde birkaç gün kalmayı planlıyorsanız, araç kiralama sorunu yaşamadan tüm gün gitmek istediğiniz yere gidebilmeniz için uygun koşullar yaratacak bir çözümdür. Sabiha Gökçen Havalimanı, yurt içi ve yurt dışı acenteleri, yolcuların kiralaması için rekabetçi fiyatlarla çeşitli araçlarla karşılamaktadır. Tüm araç kiralama kontuarları, haftanın 7 günü, günün 24 saati terminal karşılama kısmında bulunmaktadır.

Sabiha Gökçen Havalimanı Otoparkı

Sabiha Gökçen uçak bileti aldıktan sonra, uçuşunuz sırasında aracınızı uzun veya kısa süreli Sabiha Gökçen havalimanı transfer noktasında bırakmanız gerekebilir. Sabiha Gökçen'in otoparkında geniş bir alan var; Ekspres Park, Hava Park, Avrasya Park, Hava Park gibi özel tesisler ve İş Park gibi belediye kurumları hizmet vermektedir. Saatlik, günlük veya aylık olarak aracınızı park edebileceğiniz otoparklardan, saate göre farklı fiyat listeleri olsa da en pratik olanı La Park'taki otopark denilebilir.

Park ettikten sonra size verilen kart ile araçtan inmek istediğinizde ödeme noktasına gitmelisiniz. Kredi kartı veya nakit ödeme yaparak kalış sürenize bağlı olarak ücreti ödedikten sonra otoparktan çıkabilirsiniz.