Gezilecek Yerler

Dünyada Turistik Yerler

13 Aralık 2022
İçerikler [göster]

Dünyada Turistik Yerler

Dünyada doğal güzellikler pek çok farklı bölgede yaşayan turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Dünya insanları şaşırtan, etkileyen sıra dışı bir çok yerle doludur. Dünyayı dolaşarak büyüleyici turistik yerleri keşfedebilir ve unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.

Salar de Uyuni Tuz Gölü, Bolivya

Bolivya'da bulunan tuz gölü, suyla kaplandığını da dünyanın en büyük aynalarından birine dönüşür. Öyle ki, gölün uçsuz bucaksız olduğunu Söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Bahamalar’a kadar uzanan, geniş bir alanda bulunan Salar de Uyuni Tuz Gölü, Bolivya’nın en turistik yerlerinden biri olarak bilinmektedir. 

Tarih öncesinde gölün kuruyarak arkasında tuz birikintileri ve tuz düzlükleri bırakmasıyla oluşturduğu bu göl denizle bağlantısı olmaması sebebiyle çevredeki dağlardan sızan tuz çözeltilerinin de burada birikmesine neden olmuştur. Gökyüzünde eşsiz bir şekilde yansıtıyor olması ve gökyüzü ile dünya arasında uzanan ufuk çizgisini kaybetti bilmesi sebebiyle sunduğu eşsiz manzara görenlerin adeta yüklenmesine neden olur. 

Mavi Şehir Şafşavan, Fas

Fas'ın mavi şehri Şafşavan karayla çevrilidir ancak Rif Dağları'nın eteklerinde gizlenmiş uçsuz bucaksız mavi bir okyanusu andırır. Şehrin kuruluşu, Şafşavan’ın, İspanyol sürgünler için Mağribi kalesi olarak hizmet verdiği 1471 yılına kadar uzanır. Zamanla, Yahudiler ve Hıristiyanlar Berberilerle birlikte yaşamaya davet edilmiştir. Bu mavi vahanın ortasında dururken burada yaşayanların eşsiz bir damak zevki olduğunu anlayabilirsiniz. Ama bütün evlerini maviye boyamalarının dini sebepleri bulunur. Burada hala geçerli olan Yahudi öğretilerine göre "mavi" rengi Tanrı'nın gücünü çağrıştırır. Bunun yanı sıra mavi rengin sivrisinekleri uzak tuttuğu da bilinmektedir. Mavi binaların yoğunluğuna birçok mağazada satılan toprak tonlarında örgü battaniyeler, kilimler ve abajurlar eşlik eder. Şehrin Arnavut kaldırımlı labirent sokaklarını keşfetmek, eşsiz bir deneyim sunmaktadır. 

 

Özgür Şehir Christiana, Danimarka 

1971 yılında Kopenhag’da hippi devriminin zirveye ulaştığı ve bir grup insan, Christianshavn sahilindeki terk edilmiş bir askeri tesiste izinsiz yaşamaya başladığı bilinir. Polis bölgeyi boşaltmayı başaramadığında, hoşgörü ve topluluk ruhuyla alternatif bir yaşam sunan kendi kendini yöneten bir yer ortaya çıkar. Başlangıçta sosyal bir deney olarak hoş görülen Christiania, hayatta kalabilmek için yıllar içinde uyum sağlamak ve değişmek zorunda kaldıkları bir yer olması sebebiyle dikkat çeker. 

Bugün, bu geniş alanda yaklaşık 1000 kişi yaşıyor. Yaratıcı mimarisi, sakin bahçeleri, samimi restoranları ve müzik sahneleriyle dolu bu yer, dünyada en çok ziyaret edilen turistik yerler arasında geliyor. Christiania her zaman tartışmalı bir yer olmuştur ve bunun ana nedenlerinden biri esrar ticaretidir. Genelde güvenli bir yer olarak kabul edilse de, misafirlerin giriş duvarında yazan kurallara uymaları önemle rica edilmektedir. 

 

Teraslı Pirinç Tarlaları, Sapa/Vietnam

Sıra sıra pirinç tarlaları, yoğun bambu ormanları ve bulutlarla kaplı dağlar Sapa’yı, Vietnam'ın en göz alıcı turistik yerlerinden biri yapıyor. Eski günlerde, bu bölge verimli topraklara sahip çok sayıda dik yamaçlara sahip olsa da, günümüzde bu görülmemektedir. Bu bölgenin yerli halkı, teraslı pirinç tarlaları oluşturmak için yamaçları basamaklar halinde düzenlemiştir. Bu teknik, erozyonu azalttığı ve sulama gerektiren mahsullerin yetiştirilmesinde çok etkili olduğu için dağlık alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun bir başka olumlu sonucu da belki estetik açıdan da hoş olmasıdır. Teraslı tarlalar, sadece ekinlere baktığınızı unutturan rahatlatıcı bir manzara yaratır. Bölgenin renkleri de mevsimlere göre değişmektedir. En parlak yeşil pirinç tarlaları Haziran ve Temmuz aylarında görülebilir. Eylül'den Ekim'e kadar, pirinç tarlaları yeşil dağ yamaçlarının fonunda altın renginde parlar.

Aziz Vasil Katedrali, Moskova/Rusya

Rusya'nın en ünlü yapılarından biri olan Aziz Basil Katedrali, Moskova'nın Kızıl Meydanı'nın üzerinde görkemli bir peri masalı gibi yükselir. Dünyada en çok ziyaret edilen turistik yerler arasında bulunan katedral, kutsal Bakire Meryem'in Şefaat Katedrali'nin resminden adını alır.

Yapımına Rusya'nın ilk çarı olan Korkunç İvan tarafından askeri fethinin anısına başlandığı bilinmektedir. Başlangıçta Kremlin'in beyaz taşına uyması için tamamen beyaz olarak inşa edilse de, kubbesinin altından olduğu bilinmektedir. Binanın renklerinde, 17. yüzyılda İncil'deki cennet hesaplarından esinlenmiştir.

Aziz Vasil Katedrali, merkezi dokuzuncu şapelin etrafındaki sekiz şapelden oluşur ve dört iç şapel diğerlerinin üzerinde yükselir. Bu mimari düzen hakkında kanıtlanmamış birkaç teori bulunur. Bunlardan biri yapının Orta Çağ'da sekiz köşeli bir yıldızı temsil ettiğidir. Yapı günümüzde kilise olarak kullanılmamaktadır ve müze olarak hizmet vermektedir.

 

On İki Havari, Avustralya

Melbourne'ün batısındaki Great Ocean Road boyunca dört saatlik bir araba yolculuğu sizi Avustralya'nın en ikonik cazibe merkezlerinden biri olan Twelve Apostles'a götürür. Havari, çok uzun bir süre boyunca kireçtaşı kayalıklarını aşındırarak oluşturulmuştur. Güney Okyanusu'nun azgın denizleri ve kuvvetli rüzgarları, önce yumuşak kireçtaşına oyuklar açmış ve zamanla bu oyuklar çöken kemerlere dönüşmüştür. 45 metre yüksekliğe ulaşan sarp bir kayanın sonucu olarak ortaya çıkan yapı dünyada doğal güzellikler listelerinin başında gelir. 

2005 yılından bu yana bölgede sadece sekiz kaya kalmış ve erozyonun etkileri hala görülebilmektedir. Havarilerin karanlık ve açık kumlar arasındaki büyüleyici renk değişimlerine tanık olmak için gün batımında veya gün doğumunda ziyaret etmeniz önerilir. Görenlerin bir daha unutamayacak kadar eşsiz bir manzara sunmakta olan bu yapı, Avustralya’nın en çok turist çeken yapılarından biri olarak bilinmektedir. Eğer sizde Avusturalya gezisi yapıyorsanız bu yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kategoriler : Gezilecek Yerler