Dünyadaki Arkeoloji Müzeleri
Dünyaca ünlü arkeoloji müzeleri, birbirinden çeşitli pek çok tarihi ve kültürel esere ev sahipliği yapıyor. Her yıl yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak yeri olan arkeoloji müzeleri, birbirinden keyifli ve verimli vakitler sunuyor. Tüm bunların yanı sıra geçmişin tozlu sayfalarına adeta ışık tutuyor.
Kahire Müzesi Kahire/Mısır
Eski Mısır uygarlığının en önemli eserlerinin yer aldığı müze, Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunuyor. 120.000'den fazla eserin sergilendiği müzede her şeyi tam olarak keşfedebilmeniz için en az 5 saatinizi ayırmanız gerekli oluyor. Fransız mimar Mariette'in heykeli, eserlerin yağmalanması ihtimaline karşı müze bahçesinde duruyor. Müze iki kattan oluşuyor. 1. katta büyük eserler, 2. katta küçük eserler sergilenmektedir. Müzenin birinci katında bulunan mumyalama bölümü görülmeye değer. Müze içerisinde kamera kullanılması yasak. Odalardan biri IV. Ramses'in mumyası, diğeri ise eşinin mumyasını kapsar. Firavun mumyaları için de özel bir bölüm oluşturulmuştur. Sizler fotoğraf çekmek her ne kadar yasak olsa da göreceğiniz tüm kalıntıları adeta hafızanıza kaydederek ileriki dönemlerde de anımsayabilirsiniz.
Rijksmuseum Amsterdam/Hollanda
Rijksmuseum, 1800 yılında Amsterdam şehir merkezinde kurulmuş bir müzedir. Hollanda ulusal müzesi Rijksmuseum'da Hollanda Altın Çağı'na ait birçok eser ziyaretçilere açık ve sergileniyor. Bu devasa müzenin, Hollanda'daki en büyük sanat tarihi kütüphanesine de ev sahipliği yaptığı da biliniyor. Rijksmuseum'un en popüler eseri Rembrandt'ın ünlü The Night Watch adlı tablosudur. Bu eşsiz tablo da bu müzede ziyaretçilere sergilenmektedir. Arkeoloji müzesi sanal tur imkânı ile buraya gitmenize gerek kalmadan da ziyaret edilebilmektedir.
Irak Ulusal Müzesi Bağdat/Irak
Dünyaca ünlü arkeoloji müzeleri arasında bulunan ve Mezopotamya uygarlığının önemli kalıntılarına ev sahipliği yapan müze, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunuyor. Aslen Bağdat Arkeolojisi olarak adlandırılan müze, 1926 yılında Getrude Bell tarafından açılmıştır. 2003 Irak işgalinden sonra yağmalanma durumu ile kaşı karşıya kalmış olan müzenin pek çok eseri ne yazık ki kayıp. . Eserlerin müzelere yeniden kazandırılması için çeşitli ülkelerin destekleriyle araştırmalar yapıldı. Müzenin her salonu farklı bir tarihi döneme ait eserlere adanmış.
British Museum Londra/İngiltere
Müze Londra'da bulunmaktadır ve 1753 yılında kurulmuştur. Birbirinden değerli koleksiyonları ile ün kazanmış olan bu müzede koleksiyonlar dört bölüme ayrılmıştır: Eski Eserler, Çizimler ve Baskılar, Madeni Paralar ve İnsanlık Müzesi olarak da adlandırılan Etnografya Bölümü. Müze ayrıca el yazması ve basılı kitap koleksiyonları ile epeyce ünlü olan İngiliz Kütüphanesi'ne de ev sahipliği yapıyor. Anadolu'nun birçok ünlü eserini ve el yazmasını burada bulursanız şaşırmayın. Burası üstelik arkeoloji müzesi sanal tur ile gezilebiliyor.
Pergamon Müzesi Berlin/Almanya
Pergamon Müzesi’nde günümüzde sergilenmekte olan çoğu eser Alman arkeologların Osmanlı toprakları üzerinde yetkili olduğu 9. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı. Bu müze adını Bergama Zeus Sunağı'ndan almıştır. İzmir Bergama'da Helenistik bir yapı olan Zeus Sunağı, 1910'da Almanlar tarafından kazılarak Berlin'e getirildi. Bu geçiş sırasında Berlin'deki Bergama Müzesi binasının inşaatına başlandı. Bu müzede sergilenen en önemli eserler, Tarihi Milet Kenti'nin "Zeus Sunağı", "Pazar Yeri Kapısı" ve İştar Kapısı olarak bilinmektedir. Pergamon müzesini ziyaret etmek için Almanya Uçak Bileti alabilirsiniz.
Akropolis Müzesi Atina/Yunanistan
Atina'nın tarihi bir bölgesi olan Akropolis Tepesi'nin güneydoğu kısmında bulunmakta olan bu müze Akropolis Tepesi'nde ortaya çıkarılan antik kalıntıları içeriyor. Antik Yunan tarihine dair en kapsamlı ve en spesifik bilgileri içeren müzenin dış cephesi, her bir kalıntıyı özel bir aydınlatma yöntemiyle 3 boyutlu olarak sergiliyor. Müze, Yunan Tunç Çağı'ndan Roma ve Bizans Yunanistan'a kadar her türlü el sanatını sergiliyor. Makrigianni'den arkeolojik alanlar ve Roma ve erken Bizans Atina'sının bazı bölümleri de vardır. Zemin katta, şeffaf bir cam bina, Akropolis'ten kazılan sahneleri sergileyerek, muhteşem tarihi boyunca yürümenizi sağlar. Yunanistan seyahatlerinin vazgeçilmez etkinliklerinden biri hiç şüphesiz bu müzeyi ziyarette bulunmaktır.
Hatay Arkeoloji Müzesi
Dünyadaki pek çok arkeoloji müzesine yer verilse de dünyanın en büyük arkeoloji müzesi aslında kıymetli Türkiye topraklarında bulunmaktadır. Hatay ya da tarih boyunca bilinen adıyla Antiokheia kökenli olan birbirinden çeşitli pek çok eser, Hatay Arkeoloji Müzesi, Amerika Birleşik Devletleri Princeton Üniversitesi Sanat Müzesi, Amerika Birleşik Devletleri Worcester Sanat Müzesi ve Fransa'da Louvre Müzesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir. Hatay Arkeoloji Müzesi'nin temelleri 1934 yılında kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin merkeze alınması için çalışmaların başlamasıyla atılmış ve 1948 yılında ziyaretçi kabulüne başlamıştır. 1975 yılında renovasyon çalışması yapılmış ancak o zamanki durum çekilmez olmuş ve mevcut müzenin yapımına 2011 yılında başlanmıştır. 28 Aralık 2014 tarihinde açılış töreni yapılmış ve müze ziyaretçi kabulüne başlamıştır. Dünyanın en büyük arkeoloji müzesi ve mozaik sergi alanına sahip olma özelliği taşıyan bu müze 32.754 metrekare kapalı alan ve 3.500 metrekare mozaik ile dünyanın en popüler müzesidir. Müze, Paleolitik dönemden başlayarak tüm çağlara ait oldukça zengin bir koleksiyon sergilemektedir.
Dünyanın en büyük arkeoloji müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi'nde teknoloji kullanılarak çeşitli tarihi analojiler ve animasyon sistemleri düzenlenmiştir. Müzeyi gezerken bir anda zaman kapsülü içerisinde gibi hissediyor ve efsanevi zamanların birçok efsanesi arasında kendinizi dolaşırken buluyorsunuz. Birbirinden çeşitli isimlerle anılmakta olan birbirinden çeşitli mozaikler sizlere pek çok motif ve imgeden de haber veriyor.