Müze

Dünyadaki İlginç Müzeler

02 Kasım 2022
İçerikler [göster]

Dünyadaki İlginç Müzeler

Müzeler; temasına, koleksiyonuna ve konumuna göre ziyaretçilerini farklı dünyalara götürebilecek muhteşem yerlerdir. Özellikle müze severler için yeni bir şehri ziyaret etmenin adeta ilk yolu müzeleri keşfetmektir. Müzenin küratörlüğünü yaptığı koleksiyonlar, gezginlere yerel ilgi alanlarına dair nihai ipucu sağlar. Elbette bir müze turu, sunduğu mekân ilginç bir mimari özellik taşımakta ise daha heyecan vericidir, ancak müzelerin sadece tarihi eserleri sergilemesi gerekmez. Dünyanın farklı yerlerinde çok ilginç müzeler ile tema kısıtlaması yoktur. Bazı müzeler su altındayken, diğerleri mumyalar ve kemikler sergiliyor.

Shin Yokohama Ramen Müzesi Yokohama /Japonya

Tokyo Körfezi'nin batısındaki bir Japon şehri olan Yokohama, ünlü Japon inceliği ramen'e adanmış bir müzeye sahiptir. Japon eriştesi olarak da tanımlanabilecek bu lezzet, yıllar içinde kaynar su ile karıştırılarak çeşitli tatlarda servis edilmiştir. Shin Yokohama Ramen Müzesi; Ramen severleri bir araya getiren, 60'ların Japon mutfağını sergileyen ve sekiz restoranda ramen tatma şansı sunan özgün bir müzedir.

Cancun Su Altı Müzesi Cancun/Meksika

Meksika'nın Karayipleri olarak da bilinen Cancun, tüm dünyada çok popüler bir turizm merkezidir. Cancun ayrıca dünyanın en ilginç sualtı müzelerinden birine sahiptir. Bu muhteşem görsel şölene bizzat şahit olmak için ise hiç şüphesiz Cancun Su Altı Müzesi ziyaret edilir. Kendinden ve su altında nefes alma yeteneğinden emin olmayanlar için müzeyi ziyaret etmenin çeşitli yolları da araştırılmış. Cam çatılı tekneler her yaştan ve meslekten ziyaretçiye açıktır.

Kırık Kalpler Müzesi Zagrep/Hırvatistan

Yaratıcı müzeler arasında önemli bir yere sahip olan ve Zagreb'in tarihi Yukarı Şehrinde bulunan bu müze, sadece romantik ayrılıkları değil, tüm ilişkileri ele alıyor. Bir veda mektubu, bir çiftin eşyaları, bozuk bir saat, bir oyuncak... Kırık aşk hikayelerine müze kapıları her zaman açıktır. Dilerseniz müzeye tarihiyle birlikte eski aşkınızın veda nesnesini de verebilirsiniz.

İşkence Müzesi Amsterdam/Hollanda

Hollanda denilince akla genel olarak eğlence, müzik, festival ve çeşitli turistik geziler gelir. Avrupa’nın epeyce karanlık olan geçmişine yakından bir yolculuk yapmak isterseniz 40'ın üzerinde işkence aletinin bulunduğu bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Yaratıcı müzeler arasında bulunan müze, elektrikli sandalye ve giyotin başta olmak üzere işkencenin halen 100'den fazla ülkede uygulandığını vurguluyor ve dikkat çekiyor. Müzenin kuruluş amacı ise tamamı ile farkındalık yaratmak.

Kadavra Müzesi Almanya

Belki de bir gülümsemeden ziyade bir korku bakışıyla ziyaret edilebilecek bir başka ilginç müze, Almanya'nın Guben kentindeki; Kadavra Müzesi. Büyük bir tekstil fabrikasında yer alan müze, Polonyalı anatomist Günther von Hagens tarafından kuruldu. Hem insan hem de hayvan kadavralarını bünyesinde bulundurmakta olan müzenin amacı anatomi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlere yardımcı olmaktır. Müzelerde sergilenen tüm kadavraların derisi yüzülüyor ve kas bütünlüğünü sağlamaya yönelik işlemler yapılıyor. Yine de biraz ürkütücü görünüyor. Akademisyenler ve tıp uzmanları kadavraları daha yakından incelemek için müzeyi ziyaret etme ve çeşitli kadavra eğitimlerine katılma hakkına sahiptirler. Aslında az bilinen müzeler arasında bulunmakta olan müze anatomiye ilgi duyan tüm herkese her daim açıktır.

Kötü Sanat Müzesi ABD

En sıradışı müzeler arasında bulunan ABD, Massachusetts'teki Bad Art Museum, yalnızca "görmezden gelinemeyecek kadar hayal kırıklığı yaratan" eserler sergiliyor. Müzenin kurucusu Scott Wilson, yıllar önce bir çöp kutusunda bulduğu resim sayesinde bu denli ilginç bir fikir ortaya atmış. O andan itibaren Wilson, dünyaca ünlü bir müzeye başlayacak kadar ileri giderek gerçekten kötü sanat diyebileceği şeyin peşinden gitti. Çünkü iş kendi şeridinde en kötüsü olmaya geldiğinde herkes oldukça hırslıdır. Tüm sanatçılar eserlerini müzeye bağışlayabilir. Wilson, bağışlanan eserlerin çoğunun müzelere gönderilecek kadar kötü olmadığını da belirtmiş.  Kötü Sanat müzesini ziyaret etmek için  ABD Uçak Bileti alabilirsiniz.

Araftaki Kutsal Ruhlar Müzesi Roma/İtalya

Mistik atmosferi terk edin ve İtalya'nın başkenti Roma'da nefes alın. Roma'daki Chiesa del Sacro Cuore del Sufragio adlı bir kilisenin parçası olan Araf Ruhları Müzesi, Araf'ta hapsedildiği söylenenlerin kalıntılarını sergileyen bir müzedir. 1897'de kilisede çıkan bir yangın, o zamanki rahip Victor Jouet'nin alevlerden kendisine bakmakta olan üzgün ifade bürünmüş bir insan yüzü gördüğünü sanmasına neden oldu. Gördüğü figürlerin Araf'ın ruhları olduğuna inanan Jue, sonraki birkaç yılını Araf halkının izlerini arayarak geçirdi. Müzenin koleksiyonunda Jouët'in bulduğu veya en azından bulduğunu sandığı izler de bu müzede yer alıyor.

Hiçbir Şey Müzesi Zürih/İsviçre

Bu müze tamamı ile bembeyaz duvarlardan oluşuyor. Çerçeveler bazı duvarlardan sarkıyor, ama onlar da içi boş. Örneğin müze koleksiyonlarında heykeller de var ama havadan yapılmış oldukları için siz onları kesinlikle göremiyorsunuz. Hiçlik Müzesi'nin amacı, "hiçlik" kavramını somutlaştırmak ve estetik algıdaki rolünü incelemektir.

Kanalizasyon Müzesi Paris/Fransa

En sıradışı müzeler arasında bulunan Kanalizasyon Müzesi, ziyaretçilere 12. yüzyılda Paris'te inşa edilen ve 19. yüzyılda güncellenen kanalizasyon sistemi hakkında bilgi edinme fırsatı vermek için oluşturuldu. Ama burada ilginç olan müzenin neden kurulduğu değil, nerede başladığı. Adından da anlaşılacağı gibi bu müze doğrudan kanalizasyonun içinde yer almaktadır. Müzeyi gezme esnasında 50 metrelik karanlık, dar ve tabii ki kokuşmuş bir tünelden geçebilir. Aşıklar şehri Paris'in yeraltına bir bakış sunan müzede hediyelik eşya dükkanına uğrarsanız, doldurulmuş lağım fareleri ve daha fazlasıyla seçim yapmakta epey zorlanacaksınız.

Kategoriler : Müze