Müze

Dünyadaki Müzeler

14 Kasım 2022
İçerikler [göster]

Dünyadaki Müzeler

Dünyadaki önemli müzeler misafirlerine adeta görsel şölen yaşatıyor, birbirinden farklı atmosferler ile misafirleri bir araya getiriyor. İnsanoğlu internette ya da kitaplarda gördüğü eserlerin hayat bulduğu yerlerin büyülü atmosferinden her zaman etkilenmiştir. Pek çok arkeoloğun bir araya gelerek son derece özverili çalışmalar gerçekleştirmesi ile gün ışığına çıkarılan eserlerin korunması ve yaşatılması için müzenin varlığı büyük önem taşıyor.

Genel olarak, ilk önce ziyaret etmek istediğiniz yerleri, doğal güzellikleri, turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi yapıları, bütçenize göre yediğiniz yemekleri önceliklendiriyor olsanız da vaktiniz olduğunda müzeleri de gezmeniz bambaşka deneyimler ile bir araya gelmenizi sağlayacaktır.

Pergamon Müzesi Berlin/Almanya

Berlin Müzeler Adası'ndaki beş müze arasında bulunan Pergamon Müzesi'nde sergilenmekte olan eserler Alman arkeologların Osmanlı toprakları üzerinde nüfuz sahibi olduğu 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkarıldı. Pergamon Müzesi, adını Bergama Zeus Sunağından almıştır. İzmir Bergama'da Helenistik bir yapı olan Zeus Sunağı, 1910 yılında Almanlar tarafından kazılarak Berlin'e getirilmiştir. Müzenin mimari yapısını Alfred Messel bizzat tasarlamıştır. 1910'da Ludwig Hoffmann başkanlığında başlayan inşaat, I. Dünya Savaşı sırasında devam etti ve 1930'da tamamlandı. Müze üç bölümden oluşmaktadır: Antik Koleksiyon, Yakın Doğu Müzesi ve İslam Eserleri Müzesi. Her yıl ortalama 850.000 ziyaretçi ile müze, 2007 yılında Almanya'nın 'En Çok Ziyaret Edilen Müzesi' oldu. Dünyadaki önemli müzeler arasında her daim adı sayılan bu müze mutlaka görülmesi gereken bir değere sahip.

Whitney Amerikan Sanat Müzesi New York/ABD

Londra'daki Shard gökdelenini, New York Times Building'i ve aynı zamanda da Avrupa'nın en yüksek binalarını tasarlamış olan mimar Renzo Piano tarafından Whitney Amerikan Sanatı Müzesi popüler bir tasarımla yenilenmiştir. 20. ve 21. yüzyıla ait çağdaş Amerikan sanatı koleksiyonuna ev sahipliği yapan New York'taki Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, teraslar ve açık sergi alanları da dahil olmak üzere birçok katlı tamamen farklı bir yapıya sahip. Heykeltıraşlardan ressamlara 3.000'den fazla sanatçının eserleriyle müze, bal arılarını düşünüyor ve onlar için arı kovanları bile tasarlıyor. Üstelik beşinci kattaki galeri, Hudson Nehri'nin büyüleyici manzarasına sahip tavandan pencerelere sahiptir.

 

Alberta Sanat Galerisi Alberta/Kanada

Alberta Sanat Galerisi, 6.000'den fazla Kanadalı ve pek çok uluslararası sanatçının pek çok fotoğrafını, resimlerini, çağdaş niteliğe sahip olan tablolarını ve heykellerini sunuyor. Bu eşsiz galerinin en çarpıcı özelliği, tasarım yapısını hem dıştan hem de içten saran büyük paslanmaz çelik şerit. Cephenin tanımlayıcı bir unsuru olan Borealis ise sıklıkla görülebilmekte olan kuzey ışıklarına adanmıştır.

Madame Tussauds Müzesi Londra/İngiltere

Ünlülerin balmumu heykellerini kapsayan ve yakın zamanda İstanbul'da bir şubesinin açılmasıyla Madame Tussauds London Museum, Londra'nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. 250 yıl önce Londra'da açılmış olduğu tarihten bu yana pek çok kişiyi ağırlamış olan ve günümüzde de hala herkesin ilgisini çeken n ünlü balmumu müzesi, dünden bugüne pek çok ünlü arasında kusursuz ve benzersiz yolculuğa çıkarıyor. Müze, adını Fransız heykeltıraş Marie Tussauds'dan almıştır. 1777'deki Voltaire heykeli, Tussauds Balmumu Müzesi'ndeki ilk balmumu figürüydü. Fransız Devrimi'nin önemli kurbanlarının balmumu figürlerini yapmasıyla tanınır. 1802'de otuz eserlik bir koleksiyonla Londra'ya geldi. Bir müzeden çok bir eğlence tesisi gibi hissettiren bir ortamda 4D sinema dünyasına girin. Üstelik bu eşsiz müzenin dünya liderleri bölümünde heykeli bulunmakta olan kişilerden biri de Mustafa Kemal Atatürk. Birçok alanda koleksiyonları bulunan müze her geçen gün daha da gelişmekte ve yeni yeni pek çok balmumu heykelini bünyesine katmaktadır. Dünyadaki müzeler ve önemi noktasında bu müze tüm bu özellikleri ile ön plana çıkar.  Madame Tussauds müzesini ziyaret etmek için   İngiltere Uçak Bileti alabilirsiniz.

Mısır Müzesi Kahire/Mısır

Dünyadaki müzeler ve önemi gerçekten de hem çok geçmişe dayanıyor hem de pek çok önemli ismi barındırıyor. Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan müze, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mısır valisi olan Mehmet Ali Paşa tarafından eski Mısır uygarlığına ait eserlerin ticaretini ve yağmalanmasını önlemek amacıyla kurulmuştur. Antik Mısır'ın farklı dönemlerine ait şaheserlerin yer aldığı müze, MÖ 3000'den MÖ 3000'e kadar olan hikâyeyi anlatıyor. Mısır mimarisine ait taş lahitler ve anıtsal eserler, heykeller, kabartmalar ve pek çok sanat eseri Romalıları anlatır. Tutankhamun'un mezarı ve burada ortaya çıkarılan çeşitli mumyalarla çok ünlü olan müze, Qasr Al-Nil bölgesinde bulunuyor. Müzeni bütünü ile keşfetmek ve her şeyi detaylıca incelemek için ise uzun saatler harcamak şart oluyor.

Louvre Müzesi Paris/Fransa

Dünyadaki önemli müzeler arasında hiç şüphesiz Louvre Müzesi de her zaman anılıyor. Aslen 13. yüzyılın başlarında Philippe Auguste tarafından Viking baskınlarına karşı korunmak için inşa edilen saray, 1793'te müzeye dönüştürüldü. Müzede konferans salonları, eğitim bölümü, kapsamlı bir kütüphane ve Louvre Okulu ile eserlerin incelenmesi ve yenilenmesi için laboratuvarlar bulunmaktadır. 35.000 sanat eseri ve toplam 380.000'den fazla objenin sergilendiği müzede, İslam Eserleri ve Anadolu Medeniyetleri Bölümü'nde Anadolu'dan getirilmiş olan pek çok eser ve ünlü ressamların eserleri yer alıyor. Müze avlusundaki metal ve cam Louvre Piramidi de müzenin ana girişi olarak hizmet veriyor. 72.000 metrekarelik geniş bir alanı kaplayan bu yer pek çok turisti her dönemde ağırlamaya devam ediyor.  Louvre müzesini ziyaret etmek için  Fransa Uçak Bileti  alabilirsiniz.

Tasarım Müzesi Kensington/İngiltere

Bu çok yönlü müze; endüstri, grafik, mimari tasarımlar ve moda alanlarını kapsamakta olan bir çeşit yardım müzesidir. 2018 Avrupa Yılın Müzesi'ne aday gösterilmiş olan Tasarım Müzesi’nin üst katlarında rezidans stüdyoları, etkinlik ve galeri alanları bulunuyor. Zemin katta tasarım ve mimari kütüphanesi, birçok öğrenim tesisi, konferans salonu, film stüdyoları, ofisler, ana resepsiyon ve geçici sergiler galerisi bulunmaktadır. Bodrum katında koleksiyon depolama ve sergi hazırlık alanları ile ziyaretçiler için vestiyer alanı bulunmaktadır. Dünyadaki müzeleri gez ile pek çok müzeyi gören kişiler müze rehberlerine bu eşsiz müzeyi de ekleyebilirler.

Orsay Müzesi Paris/Fransa

Dünyadaki müzeleri gez sayesinde çevrimiçi bir şekilde de gezilebilmekte olan eşsiz Orsay Müzesi Seine'nin sol kıyısında yer alır. Eskiten tipik bir tren garı olarak hizmet vermekte olan bu yer pek çok sanat eseri ile ziyaretçileri bir araya getiriyor. Van Gogh, Cezanne, Monet, Degas ve Renoir gibi oldukça ünlü ressamların tabloları bu müzelede sergileniyor. Bu birbirinden etkileyici tabloların yanı sıra müzede Fransız sanatından yapılmış heykeller, tablolar ve pek çok eşya da sergilenmekte.

Brüksel Kent Müzesi Brüksel/Belçika

Bu eşsiz müzede Ortaçağ; heykeller, tablolar, duvar halıları, , fotoğraflar ve maketler aracılığıyla ziyaretçilere yansıtılıyor. 7.000'den fazla sergi ile müzenin en beğenilen kısmı Manneken Pis heykeli. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan müzenin gotik tasarımı, hem içeride hem de dışarıda ziyaretçilerin ilgisini başarıyla çekiyor. Dünyadaki müzeleri gez seçeneği ile burayı gezmek oldukça keyifli oluyor.

Royal Ontario Müzesi Toronto/Kanada

Dünyadaki müzeler ve önemi etkilemeye devam ediyor. Royal Ontario Müzesi her yıl milyonlarca ziyaretçiyi çeken Kuzey Amerika'daki en büyük ve Kanada'daki en büyüklerden biridir. 1900'lerden beri Toronto Üniversitesi ile temasa geçen müze, Kanada'nın en büyük araştırma tesisidir ve bugün araştırma faaliyetleri tüm dünyaya yayılmıştır.

Kategoriler : Müze