Gezilecek Yerler

İstanbul’da Gezilecek Yerler

07 Aralık 2022
İçerikler [göster]

İstanbul’da Gezilecek Yerler 

İstanbul'da bugün nereye gitsem sorusu hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça sık şekilde sorulmaktadır. Türkiye’nin en kalabalık şehri olmasının yanı sıra dünyaca ünlü ve önemli bir şehir olması sebebiyle de dikkat çeken İstanbul’da gezilmesi gereken yerler oldukça uzun bir listeye sahiptir. 

Ayasofya

8 bin yıllık yerleşim yeri olan İstanbul doğal güzellikleri ile olduğu kadar, tarihi yapıları ile öne çıkan, önemli bir şehirdir. Bu şehre ziyaret eden kişilerin mutlaka gezmesi gereken yerlerin arasında Ayasofya gelmektedir. İstanbul’un tarihi yarımadasında bulunan Ayasofya, 4 mevsim adeta turistlerin akınına uğramaktadır. 

Dünyanın en tanınmış ibadethanelerinden biri olan Ayasofya, aynı yere 3 defa inşa edilmesi sebebiyle de dikkatleri üzerine çekmektedir. Günümüzdeki halini ise 537 yılında aldığı bilinmektedir. 

İstanbul’un fethinin ardından ibadete açılan ve pek çok efsaneye konu olan Ayasofya içerisinde mihraplar, miber, müezzin mahfilleri, vaaz kürsüleri ve maksureler bulundurmaktadır. Belirli bir dönem için müze olarak da ziyarete açık olsa da, günümüzde ibadet için aktiftir. 

Topkapı Sarayı 

Osmanlı İmparatorluğu dünyanın en büyük sınırlarından biridir ve yüzyıllardır hakimiyetini korumuştur. 400 yıldır hüküm süren derin tarihi ve ihtişamı ile Sultan ve ailesinin yaşadığı Topkapı Sarayı, tarihi yarımada üzerinde tüm görkemiyle ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’da hafta sonu nereye gidelim sorusuna cevap olarak verilebilecek yerlerin başında Topkapı Sarayı gelmektedir.

Osmanlı'nın en gösterişli düğünlerinden, taç giyme törenlerinden, entrikalarından ve yürek burkan hikayelerinden pek çoğuna tanıklık eden bu saray, kendinizi tarihin kollarına bırakarak eşsiz bir hikayeye tanık olmanızı sağlamaktadır.

Topkapı Sarayı Müzesi ve Harem Turu'nda gezilecek yerler arasında Saray Harem bölümü, Hırka-ı Saadet Dairesi ve Has Oda, Babü’s Saade bölümü ve Köşk Bahçeleri bölümü yer almaktadır.

 

Kapalı Çarşı

Tarihi yarımadanın içerisinde bulunan ve özellikle turistlerin ilgisini en çok çeken yapılardan biri olarak bilinen Kapalı Çarşı, Beyazıt’ta tam 550 yıldır yer almaktadır. İçerisinde kaybolmaya oldukça müsait olan sokakları ve dünyanın altın piyasasına yön veren kuyumcuları ile ünlü olan Kapalı Çarşı, yalnızca İstanbul için değil, tüm dünya için önemli bir yer olarak bilinmektedir. İstanbul’un bilinen en eski çarşısı olması ile de dikkat çeken Kapalı Çarşı, günümüzde de canlılığını korumaktadır.

Yerebatan Sarnıcı

İstanbul'da bugün nereye gitsem sorusuna cevap olarak verilebilecek olan Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya ile Cağaloğlu arasında bulunan büyük bir sarnıçtır. Antik çağda şehrin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiş bir baraj gölü, suyu olsa ve bir hazne ile donatılmış olsa da, günümüzde tarihi eserlerden biri olarak gösterime sunulmaktadır.

6. yüzyılda İmparator Justinian tarafından yaptırılan rezervuar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde uzun süre insanların su ihtiyacını karşılamıştır. Rezervuarın suyu 19 km uzaklıktaki Belgrad Ormanı ve Cebeciköy Su Kemeri'nden gelmektedir. Yerebatan Sarnıcı 140 metre uzunluğunda, 70 santimetre genişliğinde ve 8 metre yüksekliğindedir. Depoda 80.000 metreküp su bulunmaktadır. Tankın üst kısmı kapalı olup 4 metre arayla 12 sıra 336 kolondan oluşmaktadır. Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütun ve altta kaide olarak yapılmış iki Medusa başı ise Roma heykeltıraşlığı örnekleri olarak dikkat çeker.

 

Taksim Meydanı 

İstanbul denilince akla ilk gelen yerlerden biri de İstanbul'un simgesi olan Taksim Meydanı olarak bilinmektedir. Bu sebeple Taksim Meydanı, İstanbul’da hafta sonu nereye gidelim sorusuna cevap olarak da verilebilir. 

Pek çok kutlamanın ve siyasi etkinliğin merkezi olan Taksim Meydanı, aynı zamanda birçok film ve diziye ev sahipliği yapması sebebiyle eğlenceye açılan bir kapı olarak da bilinmektedir. 1925'ten günümüze Taksim Meydanı'nın simgesi Cumhuriyet Anıtı ve meydanın ortasındaki Taksim Cami’de fotoğraf çekinmek, turistler tarafından oldukça rağbet gören bir aktivitedir. Bunun yanı sıra Ekim 2021'de yeniden açılan Atatürk Kültür Merkezi'nde çeşitli kültürel etkinliklere katılmakta, bu bölgede yapabileceğiniz aktivitelerin arasında gelir. Ayrıca meydandan kalkan tramvaya binip Karaköy'e gidebilir ve gezinizi çok daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. 

Galata ve Galata Kulesi 

İstanbul’da sevgili ile gidilecek yerler listesinin başında Galata Kulesi gelmektedir. İstiklal Caddesi’nden Tünel’e doğru yürüdüğünüzde karşılaşabileceğiniz ve Beyoğlu’nun en canlı noktası olarak kabul edilen Galata Kulesi, dört mevsim kalabalık olması sebebiyle de dikkat çeker. 

İstanbul'un çok kültürlü yapısının izlerini taşıyan bölge, geçmişle bugünü başarıyla birleştirmektedir. Etrafında bulunan tarihi binaları, kafeleri, restoranları, hediyelik eşya dükkanlarını ve kiliseleri de gezmeniz önerilmektedir.

Galata denilince akla ilk gelen Galata Kulesi oluyor. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde yer alan ve Galata Kulesi'nin tepesine tırmanarak ilk kıtalararası uçuşunu gerçekleştiren Hezârfen Ahmed Çelebi, günümüzde bu yapının oldukça popüler hale gelmesini sağlamıştır. 

İstanbul'un en eski sinagoglarından birine ev sahipliği yapan Galata, bugün bir kültür merkezi olarak hizmet vermektedir. Terziler Loncası tarafından kurulan Tofre Begadim Sinagogu da, Galata'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak bilinmektedir. Geçmişin bugünle buluştuğu bu bölge, Garip Dede Caddesi'ndeki sol ve sağ müzik dükkanlarını ziyaret edebileceğiniz, İstanbul'un en çok fotoğraflanan caddelerinden biri olan Serdar Ekrem Caddesi'nde dolaşabileceğiniz, eşsiz bir yerdir. Galata binasında bulunan Contemporary Crafts gibi tasarım mağazalarına göz atmayı da unutmamanız önerilir.

İstanbul’da sevgili ile gidilecek yerler listesinde bulunan Galata Kulesine sevgiliniz ile çıkabilir, şehrin manzarasını kuş uçuşu izleyerek, eşsiz ve romantik dakikalar geçirebilirsiniz.

Kategoriler : Gezilecek Yerler