İstanbul’da Günübirlik Gezilecek Yerler
İstanbul'a 1 saatlik gezilecek yerler, günübirlik geziler gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. İstanbul hem içerisinde bulundurduğu hem de yakınında bulunan gezilecek yerleri ile oldukça popüler bir şehir olarak bilinmektedir. İstanbul’u tamamen gezmek için günler gerekse de, belirli bir rota oluşturarak tek bir gün içerisinde de pek çok yeri gezmek mümkündür. İstanbul uçak bileti ve İstanbul otobüs bileti alarak İstanbul'un keyfini çıkartabilirsiniz.
Galataport İstanbul
Boğaz kenarında bulunan Galataport, 1.2 kilometrelik sahili ile dikkat çekmektedir. Yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en önemli destinasyon projeleri arasında bulunan Galataport, ziyaretçilerine eşsiz bir ekosistem sunmaktadır. Şehrin tarihi limanının izleme şansı yakalayabileceğiniz Galataport, günübirlik bir gezi gerçekleştirmek isteyen turistler için idealdir.
Sultanahmet Meydanı
Sultanahmet Meydanı, İstanbul'da günübirlik gezi gerçekleştirmek isteyenler için en ideal noktalardan biridir. Roma İmparatorluğu'nun bölgeye hakim olduğu dönemde hipodrom olarak kullanılan meydan bu görevini Bizans döneminde de sürdürmüştür. O zamanlar yerel halk oyun oynamak için toplanılan meydana, bugün halen dönemin kalıntılarını görmek mümkündür. Dikilitaşları, hipodromu ikiye bölmek için kullandıkları Sultanahmet Meydanı, turistlerin ilgisini en çok çeken noktalardan biridir.
Avrupa Yakası gezilecek yerler listesinin de üst sıralarında gelen meydan bugünkü adını, İstanbul denilince akla gelen ilk camilerden biri olan Sultanahmet Camii'nin 1616 yılında inşa edilmesinden sonra almıştır. Meydanı gördükten sonra camiyi mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir. Camiden sonra Ayasofya, Topkapı Sarayı, İbrahim Paşa Sarayı, Alman Çeşmesi ve Aya İrini Kilisesi gibi turistik yerler ile turunuza devam edebilir ve tek bir gün içerisinde pek çok yeri gezmiş olabilirsiniz.
Mudanya
İstanbul'a 1 saatlik gezilecek yerler arasında en popüler olan seçenek Mudanya olmaktadır. Mudanya, Bursa'nın en eski limanlarından biridir. Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki bu sahil kasabasının tarihinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir.
Tarihi güzellikler ile eşsiz bir gezi sunan Mudanya’nın nüfusunun azalmasından önce bir Rum yerleşimi olduğu bilinmektedir. Misafirlerine tarihi bir filmin içerisindeymiş gibi hissettiren bu yer, İstanbul’a yakın bir kaçamak arıyorsanız, ideal bir tercih olacaktır. Özellikle eski konakların olduğu Rum mahallelerinde vakit geçirebilir, şimdi Halitpaşa Mahallesi olarak anılan ama eski adı Girit Mahallesi olan sahilde keyifli anılar biriktirebilirsiniz. İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanan tarihi evlerin tamamı denize açılmaktadır. İzleyenlere ise sıcacık bir manzara sunar.
Lozan Antlaşması'ndan sonra mübadeleler burada yaşayan Rumları Girit'e, Türkleri ise Mudanya'ya getirmiş. İlçe adını buradan alır. Mudanya sokaklarında Osmanlı döneminden kalma camilere ve mimariye de rastlayabilirsiniz. Bunlardan biri de 18. yüzyıldan kalma Tahir Paşa Köşkü’dür. Mudanya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bu köşk, birçok kez aslına uygun restore edilip yıkılmasına rağmen güzelliğini hiçbir zaman kaybetmemiş bir yapı olmasıyla dikkat çekmektedir.
Kız Kulesi
Anadolu Yakası gezilecek yerler arasında bulunan Kız Kulesi, Üsküdar’da yer almaktadır. Günübirlik geziler adına da uygun olan Kız Kulesi, İstanbul'un siluetini oluşturan yapılardan biridir. İstanbul'un en romantik adreslerinden biri olan kulenin tam olarak ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir kaynak bulunmamakla birlikte, bazı kaynaklarda yapım sürecinin MÖ 341'de başladığı belirtilmektedir.
Efsaneye göre Kız Kulesi bir zamanlar Damalis ve Leandros olarak biliniyordu. Damalis, adını Atina kralı Kharis’in karısından almıştır. Damalis öldükten sonra bu kumsallara gömüldüğü için kuleye bu ismin verildiği düşünülmektedir. Bizans İmparatorluğu döneminde küçük kale anlamına gelen Arcla olarak da anıldığı bilinmektedir. İstanbul'un fethinden sonra adadaki kuleler yıkılmış ve yerlerine ahşap kuleler yapılmıştır. Kule, ahşaptan yapıldığı ve yangından kurtulamadığı için 1725 yılında yeniden inşa edilmiştir.
Tarih boyunca gemi vergi tahsildarı, savunma, karantina hastanesi ve radyo istasyonu olarak kullanılan Kız Kulesi, romantik akşam yemekleri ve evlilik teklifleri denilince akla ilk gelen yerlerden biri olarak bilinir. Bugün kule hem müze hem de restoran olarak ziyaret edilmektedir. Kız Kulesi'ne Salacak’tan her 15 dakikada bir hareket eden tekne sayesinde kolaylıkla ulaşılmaktadır.
Taksim Meydanı
Avrupa Yakası gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak şehrin en canlı noktalarından biri olan Taksim Meydanı gelmektedir. Taksim Meydanı ortasında bulunan Cumhuriyet Anıtı ile dairesel bir mimariye sahiptir. 1928 yılında inşa edilen bu anıtın bir tarafı Kurtuluş Savaşı'na, diğer tarafı Cumhuriyet sonrası Türkiye'ye adanmıştır. Savaşın tarafında Atatürk ve askerler, diğer tarafında ise sivil giyimli İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak vardır.
Günün her saati hareketli olan meydanda kutlamalar da yapılmaktadır. Taksim Meydanı, özellikle yılbaşı kutlamaları esnasında oldukça hareketli bir hal almaktadır. Yıllardır meydanda yeni yerleşimler yapılsa ve değişse de, Taksim her zaman İstanbul'a ilk gelen yerlerden biri olacaktır. Günübirlik geziler adına da uygun olan bu yer, kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında gelmektedir.
İstanbul Boğazı
İstanbul denilince akla ilk gelen yerlerden biri de Boğaz'dır. Hatta İstanbul'a tüm güzelliğini veren yer olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Anadolu Hisar ile Rumeli Hisar arasındaki Boğaz'ı keşfetmek istiyorsanız Şehir Hatları tarafından düzenlenen Boğaz Turlarına katılabilirsiniz. Uzun ve kısa olmak üzere iki tür turdan istediğinizi tercih edebilir ve günü birlik, eşsiz bir tur gerçekleştirebilirsiniz. Anadolu yakası gezilecek yerler listelerinin de arasında bulunan Boğaz’da tek yönlü turlar da gerçekleştirilmektedir. Akşamları Boğaz'ın güzelliğini görebilmeniz için mehtap turları da düzenlenmektedir. Boğaziçi'ni uzaktan görmek isterseniz Büyükada, Heybeliada veya Kınalıada’ya tekne gezintisi yapabilirsiniz.