İstanbul'daki Tarihi Müzeler
Geçmişten günümüze gelene kadar pek çok farklı kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul kenti, birbirinden çeşitli tarihi müzelerinde farklı kültür ve dönemlerden eserleri sergileyerek geçmişe adeta ışık tutuyor. İstanbul uçak bileti ve İstanbul otobüs bileti alarak İstanbul'daki müzelerin keyfini çıkartabilirsiniz.
Aşiyan Müzesi
Türkiye'nin en önemli şairlerinden Tevfik Fikret'in 1906'dan 1915'e kadar yaşadığı ev, 1940 yılında İstanbul Belediyesi tarafından eşinden satın almış, 1945 yılında ise Edebiyat-ı Cedide Müzesi ismi ile halka açılmıştır. Bu müzede öldüğü yatak, kişisel eşyaları, Mihri Hanım'ın şairin yüzünden aldığı maskenin bir kopyası ve çeşitli objeler sergileniyor. Ayrıca Tevfik Fikret’in çalışma masası ve sandalyesi de bu müzede sergileniyor.
Çinili Köşk Müzesi
1472 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çinili Köşk Müzesi yazlık bir köşk olarak kullanılmıştır. 1953 yılında Türk ve İslam eserlerinin sunulmakta olduğu bir yer olarak Fatih Müzesi adı altında ziyarete açılmıştır. Konumu nedeniyle 1981 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne taşınmıştır. Bu Topkapı Sarayı'nın ilk binası Arkeoloji Müzesi'nin karşısındadır. Giriş duvarındaki uzun kitabesi ile erken Osmanlı sivil mimarisinin bir örneği olarak bilinen köşkün terası eyvanlar, sütunlar ve kesme çinilerle süslüdür. Girişin üzeri kubbe ile örtülü ve tonozlu odalarla çevrilidir.
Binbirdirek Sarnıcı
4. yüzyılda İmparator Konstantin döneminde inşa edilmiş, o döneme ait tek yapıdır. Şehir yeniden inşa edildiğinde, birçok Romalı senatör buraya göç etmek zorunda kaldı. Zamanla kuruyan bu sarnıç 16. yüzyıldan itibaren ipek atölyesi olarak kullanılmıştır. Sarnıç sütunları, çentikli, üst üste binen iki gövdedir. Eşsiz sarnıç restorasyonu ve onarımının ardından müze olarak ziyarete açılmıştır. 3000 kişiyi ağırlayabildiği için de çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapabilmektedir.
Harbiye Askeri Müzesi
Harbiye Askeri Müzesi, İstanbul’daki tarihi müzeler arasında önemli bir yere sahiptir. Arkeolojik kalıntıların artması nedeniyle müzenin kapsamında bulunan bazı eserler Çinili Köşk’e taşınmak durumunda kalmıştır. Bu yapı 1940 yılına kadar Ayana İrini'nde faaliyet göstermiştir. II. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise faaliyetleri durdurulmuştur. Kriz geçtikten sonra müze yeniden açıldı ve restore edildi. 1993 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu eşsiz müze Osmanlı döneminden beri kullanılan silahlara ve değerli eşyalara ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en iyi savaş tarihi müzelerinden biri olan müzede ayrıca; kılıçlar, kalkanlar, afişler, çadırlar ve savaş tarihi ile ilgili diğer eşyalar sergileniyor.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İstanbul Arkeolojik Müzesi, Türkiye’nin ilk müzesidir. İskender Lahdi ve Tabnit Lahdi gibi önemli kalıntıların sergilenmesi için bir müze binasına ihtiyaç duyulmuştur. O dönemin en önemli keşifleri 1887-88 yıllarında yapılmıştır. Sonuç olarak arkeolog ve aynı zamanda müzeci Osman Hamdi Bey başkanlığında Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) adı altında kurulmuş olan İstanbul Arkeolojik Müzesi ilk olarak 1981 yılı hazıran ayında ziyaretçilerine kapılarını aralamıştır. Alexandre Valory tarafından tasarlanan yapı, 1903 ve 1908 yıllarında sol ve sağ kanatlara genişletilerek mevcut ana müze binasını oluşturmuştur. Ana bina sergi salonundaki eserler, ağırlıklı olarak antik başkentte kronolojik sırayla sergileniyor.
Fethiye Müzesi
Bizans döneminde Pamma Hristos Manastırı Kilisesi olarak hizmet veren Fethiye Müzesi'nin inşaatı
1294 senesinde tamamlanmıştır. Daha sonra Meryem Ana'ya adanmış büyük kuzey kilisesinin sağ kısmında kilise yeniden inşa edildi. Ekli kilisenin bir mezar şapeli vardır. 1453 yılında İstanbul'un fethinden sonra yapı manastır olarak kullanılmış ve 1586 yılında Havarium Kilisesi Patrikhanesi Hristiyan kesiminde kalırken buraya taşınmıştır. Kilise, Osmanlı döneminde minare ve mihrap eklenerek camiye dönüştürülmüştür. III. Murad tarafından Fethiye adını almıştır. Şimdi müze olarak kullanılıyor. Cami olarak da kullanılan kısım zarar görmemesi için namazdan hemen önce açılıyor. İstanbul'da müzeler ve fiyatlar söz konusu olduğunda bu müzenin öğrencilere ücretsiz giriş sunması dikkat çekiyor.
İstanbul Deniz Müzesi
Türkiye'nin en büyük denizcilik müzesidir. Aynı zamanda koleksiyonunun çeşitliliği onu dünya çağında da önemli ve saygın bir müze haline getirmiştir. 1897 yılında Kasımpaşa'da açılan müze, 1961 yılında bugünkü yerine taşınmıştır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olan müze, Türkiye'nin en büyük ve ilk deniz müzesidir. Müzede dünyanın en eski kadırgası ve kraliyet teknesi de dâhil olmak üzere dört büyük gemi bulunuyor. Galeri, sinema odası, çocuk odası, iki fuaye, etkinlik salonu ve iki sanat galerisi de bu müzenin içerisinde bulunmaktadır. Oldukça ilginç kalıntıların sergilendiği Denizcilik Müzesi, pek çok kişi için mutlaka ziyaret edilen yerlerden biri.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
İstanbul’daki tarihi müzelerin isimleri noktasında adı sonradan şu anki halini almış olan ve 16. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi olan bu müze, Türk ve İslam eserlerini barındıran ilk müzedir. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sultan Sarayı dışında günümüze ulaşan tek özel müzedir. Selçuklu, Abbasi ve Memluk hanedanlarına ait paha biçilmez eserlerle ve aynı zamanda da halı koleksiyonları ile bu müze oldukça ilgi çekicidir. Müze 2012 yılında restore edilmiş ve 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi ödülüne layık görülmüştür. Taş ve pişmiş toprak eserler, çanak çömlek, metal işleri, etnografik koleksiyon müzede sergilenen diğer önemli eşyalardır. Pazar günleri ziyarete kapalı olan bu müze, İstanbul’da müzeler ve fiyatlar noktasında ise 65 TL giriş ücreti almaktadır.
Panorama 1453 Tarih Müzesi
İstanbul’daki tarihi müzelerin isimleri arasında Panorama 1453 Tarih Müzesi de ön plana çıkıyor. İstanbul’un fethedilişini panoramik bir şekilde ziyaretçilerine sunan bu müze; Topkapı Parkı’nın içerisinde bulunuyor. Eşsiz özelliklere sahip olan müze her yıl yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak yeri.