Müze

İstanbul'daki Ücretsiz Müzeler

20 Ekim 2022
İçerikler [göster]

İstanbul'daki Ücretsiz Müzeler

İstanbul’da müzeler ve fiyatları 2022, pek çok sanatsever tarafından sık sık araştırılıyor. Pek çok sanatseverin doyasıya gezip görebileceği birbirinden çeşitli özellikler taşıyan ücretli müzeler olduğu gibi ücretsiz müzeler de bulunuyor. Bu sayede bu müzelere hiçbir ücret ödemeden giriş yapmak ve sanatın tadını çıkarmak bir başka keyifli oluyor. İstanbul uçak bileti  ve  İstanbul otobüs bileti alarak İstanbul'daki müzelerin keyfini çıkartabilirsiniz.

Atatürk Müzesi

İstanbul'un Şişli semtindeki Atatürk Müzesi, 1942 yılında İstanbul Belediyesi aracılığı ile müzeye dönüştürülmüştür. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Atatürk Suriye cephesini terk ederek İstanbul'a geldi. O sırada başka bir yerde kalan Atatürk, sonunda buraya yerleşmiş ve Samsun'a taşındığı güne kadar bu evde yaşamıştır. Müzede Atatürk'e ait kişisel eşyalar, Atatürk ve büyük savaş Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli malzemeler ve çeşitli sanatçıların tabloları yer almaktadır.

Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi

Türk dünyasının farklı renkleri, desenleri ve kreasyonları arasında bir yolculuk geçirmek istiyorsanız Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi kesinlikle keşfedilmesi gereken bir yer. Bu eşsiz mahallede Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ebu Nasır El Farabi'nin ikamet ettiği RF Başkortostan evleri yer alıyor. Her biri farklı bir ülkeyi yansıtmakta olan bu evlerin her biri farklı ülke ve toplulukların geniş bir alana yayılmış Türk kültürünün yansımasını tek bir yerde bir arada görmemizi sağlıyor. Günlük ihtiyaçlar, ev eşyaları, müzik aletleri ve kostümler gibi birçok kültürel detay burada sergileniyor.

Ayrıca sergide Kazak ve Kırgız çadırlarının maketleri, gerçek boyutlu Orhun yazıtları, Azerbaycan'ın Kız Kalesi ve Kırgızistan'ın Burana Kulesi de yer alıyor. Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi ayrıca ürk dünyasında özel günlerin büyük bir coşkuyla kutlandığı yerlerden biridir. Bu bağlamda ortak kültürümüzü tanımak ve gelecek nesillere aktarmak Türk dünyası için önemli bir görevdir. İstanbul’da müzeler ve fiyatları 2022 hakkında araştırma yapanlar bu kıymetli mahalleyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirler.

Uçurtma Müzesi

Uçurtma meraklısı Mehmet Naci Aköz, 2005 yılında pek çok farklı ülkeden tamamı ile sergilemek amacı taşıyarak toplamış olduğu uçurtma koleksiyonunu sergilemek için Uçurtma Müzesi'ni kurdu. Müzede; 6 kıtada 33 ülkeden 2.500'den fazla uçurtma ve uçurtmalarla ilgili kitapları kapsayanbir 'Uçurtma Kütüphanesi' yer alıyor. Uçurtma Müzesi, Pazar hariç haftanın 6 günü 09:30-17:30 saatleri kapsamında misafir kabul ediyor. Cumartesi günü müzeye gitmek istiyorsanız rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. İstanbul’da engellilere ücretsiz müzeler arasında yer alan bu müze diğer ziyaretçilerden de herhangi bir ücret talep etmiyor.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

 

Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi

Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi, İstanbul'un Tarihi Hipodrom bölgesinin güneyinde, tarihi Sfendon Surları'nda yer almaktadır. 20. yüzyılda İstanbul İktisat ve Ticaret Akademisi'ne bağışlanan yapı, ilk olarak Marmara Üniversitesi'nin rektörlük yapısı olarak hizmet veriyordu. 2008 yılında ise "Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi" adı altında müzeye dönüştürülmüştür.

Osmanlı Bankası Müzesi

Osmanlı Bankası, uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun resmi bankasıydı. Bankanın ana binası 2002 yılından bu yana müze olarak kullanılmaktadır. Osmanlı Bankası Müzesi, içerdiği obje ve belgelere ek olarak, bankaların merkezi bir kimlik sergilemekte olduğu geç Osmanlı ve erken cumhuriyetlerin daha az bilinen dünyasını yansıtıyor.

IMOGA Grafik Sanatlar Müzesi

İstanbul’da engellilere ücretsiz müzeler arasında da yer alan IMOGA Grafik Sanatlar Müzesi, ziyaretçilerini önemli müzelerine Türk özgün baskılarının ne olduğunu yaratmak, farkındalık yaratmak ve özgün baskıları sanat izleyicisine anlatmak için davet ediyor, eserlere bakma ve görme fırsatı sunuyor. Türk sanatının hafızası burada izlenebiliyor. Bu eşsiz müze dünyadaki bilgileri görme fırsatı değil, aynı zamanda tüm envantere bakma ve konuyla ilgili tüm bilgilere erişme fırsatı sunuyor.

Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi

Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi, 1915 yılında Ali Sami Yen'in kurduğu Galatasaray Müzesi ile 6 Aralık 2009 tarihinden itibaren Beyoğlu Postanesi İstiklal Caddesi'nde hizmet veriyor. Galatasaray Lisesi'nin kuruluşundan günümüze tarihi burada gözlemleniyor. Sınıflarda kullanılan öğrenci üniformaları, araç gereçler gibi birçok nesne ve fotoğraf bulunmaktadır. Üst katta Galatasaray Spor Kulübü'nün kuruluşundan günümüze kadar olan tarihini, 1905'ten bu yana kazanılan bazı kupaları, Metin Oktay'ın formasını ve birçok spor eşyasını bulacaksınız.

Taceddin Dergâhı ve Mehmet ÂKif Ersoy Müzesi

Mehmed Akif Ersoy'a ait şiirli el yazması defterler ve İstiklal Marşı'nın yazılı olduğu taş tabletler olmak üzere toplam 127 eser ve Mehmed Akif Ersoy'a ait toplam 685 eser bu müzede bulunmaktadır. Müze tam boyutlarında aslen Ankara'daki Taceddin Dergâhının yönünde inşa edilmiştir. İstanbul’da müzelerin ücretsiz günleri kapsamına dâhil olmayan müze Pazar günleri hariç diğer tüm günler ücretsiz ziyaretçi kabul ediyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi

Müzenin birinci katında İş Bankası'nın geniş arşivinden sosyal ve ekonomik hayatı en ideal şekilde yansıtmakta olan hesap makineleri, daktilolar, belgeler, fotoğraflar gibi farklı dönemlere ait bankacılık ekipmanları, kumbara gibi İş Bankası'na özgü benzersiz malzemeler, tanıtım malzemeleri ve reklamlar sergileniyor. Mağazanın girişinde ve bodrum katında, şube günlerinden kalma tarihi bir gişe, ana kasa ve kilitli dolaplar ziyaretçilere açıktır. Zemin kat, müzenin geçici sergilerine de ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da müzelerin ücretsiz günleri kapsamında haftanın tüm günleri ücretsiz ziyaretçi kabul eden müzede öğrencilere yönelik atölye çalışmaları da düzenleniyor. Popüler atölye çalışmalarına bu zamana kadar üstelik 100.000'den fazla öğrenci katılım göstermiştir.

 



 

Kategoriler : Müze