Gezilecek Yerler

Karadeniz'de Nerelere Gidilir?

12 Aralık 2022
İçerikler [göster]

Karadeniz'de Nerelere Gidilir?

Karadeniz’in en güzel şehri seçilmesi oldukça zor bir sorudur. Doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakan ve gelenlerin bir kez daha gelmek istediği Karadeniz bölgesi hem yaz hem de kış mevsimlerinde turistlerin adeta akınına uğramaktadır. Yalnızca yerli değil, yabancı turistler tarafından da sıklıkla tercih edilen bu bölgede gezilmesi ve görülmesi gereken pek çok farklı yer bulunur.

Sümela Manastırı, Trabzon 

Bölgede bulunan hangi noktaları gezmek istediğinizde karar vermek çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü Karadeniz sunduğu eşsiz turistik bölgeleri ve güzellikleri ile görenlerin kafasını karıştıracak ve kaldığınız güne yetemeyecek kadar fazla bölgesi olan bir yer olarak bilinir. Karadeniz turunda nereye gidilir sorusuna verilmesi gereken ilk cevap ise Sümela Manastırı’dır. Pek çok filme, diziye ve hikayeye konu olmuş bu manastırı Trabzon da yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli tarihi manastırlarından biri olması sebebiyle dikkat çeken bu yeri mutlaka görmeniz gerekir. 375 ila 395 yılları arasında inşa edildiği düşünülen manastır, günümüzde restore çalışmaları yapılan bir bölgedir. İçeriye girmek mümkün olmasa da, dışarıdan ve yakından incelenmesi gereken yerlerin arasında gelir.

Zilkale, Rize

Karadeniz geziniz arasında muhakkak görmeniz gereken yerlerin arasında gelen bir başka bölge ise Rize’de bulunan Zilkale’dir. Fırtına Vadisi’nin yüksek bir tepesine konumlanmış olan bu kalenin tarihinin Orta Çağ’a dayandığı bilinir. İçerisinde bulunan geçitleri, kalesi ve surları ile kervan yolunun güzelliğini eşsiz bir hale büründüren Zilkale, Çamlıhemşin’e yaklaşık olarak yarım saatlik mesafede yer almaktadır. Kalenin hemen altında bulunan kafe ve restoranlarda kahvaltı yapabilir ya da çay molası vererek gününüzün kalanını planlayabilirsiniz.  

Palovit Şelalesi, Rize

Karadeniz turunda nereye gidilir sorusuna verilebilecek pek çok farklı cevap vardır. Turistlerin isteklerine göre değişebilecek olan bu listede mutlaka bulunması gereken bölgelerden bir tanesi ise Pavlovit Şelalesidir. Doğal güzelliği ile görenleri adeta kendine hayran bırakan bu Şelale zil kaleye yaklaşık olarak 10 dakikalık bir mesafede yer alır. 15 metre yükseklikten dökülen bir şelale olan yapı, Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunur.

Karadeniz Yaylaları 

Karadeniz’in yaz ve kış turizminden ayrı olarak en sık tercih edilen ve en çok turist çeken yer olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Pek çok kişi kafasını dinlemek istediği bir tatil yapmak ve doğayla iç içe olmak için Karadeniz’i tercih eder. Herhangi bir sebeple bu bölgede bulunduğunuzda mutlaka görmeniz gereken yerlerin arasında ise Karadeniz yaylaları gelir. Doğal güzellikleri, yaylaları ve eşsiz sahilleri ile popüler olan Karadeniz’de bulunan bu yaylalar özellikle yaz aylarının sonlarına doğru eşsiz bir görünüme bürünür.

Borkça Karagöl, Artvin

Eğer daha önce Karadeniz’e gelmemişseniz burada yapacağınız gezinin sizleri oldukça şaşırtacağını söylemek gerekir. Doğal güzelliği ile tüm dünyada büyük bir üne sahip olan Karadeniz anlatılandan çok daha fazlasına sahiptir. Artvin de yer alan Borçka Karagöl ise görenlerin bir daha unutamayacağım eşsiz bir manzara sunar. Karadeniz’in cennet köşelerinden biri olarak anılmakta olan bugün Artvin merkezinden yaklaşık olarak 60 km kadar uzaklıkta yer alır. Bir heyelan sonucu meydana gelen bu doğa harikasının bulunduğu park ise 2002 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. 

Sera Gölü, Trabzon

Karadeniz’de görülecek yerler listesinin başlarında bulunan sera gölü ise Karadeniz’in en güzel sahili olarak bilinebilecek eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yer alan bugün tıpkı Karagöl gibi bir heyelan gölü olarak bilinmektedir. Karagöl kadar popüler olmaması sebebiyle daha doğal ve sakin bir gün geçirmek isteyenlerin ilk seçenekleri arasında bulunan sera gölü, insan eli değmemiş yapıların arasında gelir

Fırtına Deresi, Rize

Doğal yapıları ve manzaraları ile görenleri adeta kendine hayran bırakan Rize’de bulunan bir diğer doğal yapısı fırtına deresidir. Karadeniz’in adeta sembolü haline gelmiş Fırtına Deresi, doğu Karadeniz’de yer alır. Aslında bir akarsu olan bu dere, Kaçkar Dağları’nın yamaçlarında konumlanan derelerin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Hırçın suları ile bilinen ve Rize’ye 2 km kadar uzaklıkta yer alan derenin uzunluğunun 57 km’yi açtığı bilinmektedir. 

Karaca Mağarası, Gümüşhane

Damlataşı şekilleri ile oldukça dikkat çekici bir görünüme sahip olan karaca mağarası, Gümüşhane şehrinde bulunmaktadır. Oldukça zengin bir tarihe sahip olan bu şehirde geçireceğiniz birkaç gün tarihin tozlu raflarında adeta yolculuk yapabilmeniz mümkün hale getirecektir. Mağara içerisinde pek çok sarkıt ve sütünün sizlere eşlik ettiğini görmeniz mümkündür. Bunun yanı traverten havuzları ve mağara incileri de, ziyaretiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yapıların arasında bulunur. 

Kemalpaşa Plajı, Artvin

Karadeniz denilince akla her zaman yağmurlu ve kasvetli bir havaya sahip olan ve doğal güzellikleriyle popüler olan bölge olduğu gelmektedir. Elbette bunlar doğru olsa da Karadeniz’in yalnızca doğal güzelliklere sahip olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Sahilleri ile de oldukça popüler bir yere sahip olan Karadeniz’de farklı bölgelerinde pek çok farklı eşsiz plaj ve sahili yer almaktadır. Aralarında en popüleri ise Artvin şehrinde bulunan Kemal Paşa plajı olarak bilinir. İsmini ulu Önder Atatürk’ten alan Kemalpaşa plajı, i̇l merkezine yaklaşık olarak 900 metre mesafede bulunur. Merkezi konumu sebebiyle şehir merkezinden yürüyerek ulaşılabilecek olan bu plaj tertemiz denizi ile Karadeniz’in en güzel sahili olmaya adaydır. 

Kategoriler : Gezilecek Yerler