Müze

Müzesi Çok Olan Şehirler

25 Ekim 2022
İçerikler [göster]

Müzesi Çok Olan Şehirler

Türkiye eski zamanlardan bu yana pek çok tarihi ve kültürel medeniyetlere ev sahipliği yapmış, dört bir yanı eşsiz eserlerle dolu olan mükemmel bir ülke. Her köşesinde ayrı değere sahip olan, ayrı özellikleri sergilemekte olan pek çok müze bulunuyor. Buna bağlı olarak da Türkiye’de kaç müze var sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türkiye’de kaç müze var sorusuna verilecek cevap yıllara göre değişkenlik gösterse ve güncellense de 2022 yılında Türkiye’de tamı tamına 451 adet müze bulunuyor.

En çok müze hangi ülkede gibi soruları da merak ediyorsanız Amerika Birleşik Devletleri 33 binin üzerinde olan müze sayısı ile başta geliyor. En çok müze hangi ülkede sorusunu soruyorsanız dünyadaki müzeler arasında epey öne çıkan müzeleri de seyahat planlarınıza dahil edebilirsiniz.

İstanbul

Ülkenin dört bir yanında birbirinden eşsiz güzelliklere sahip pek çok müze bulunsa da müze sayısı en fazla olan şehir hiç şüphesiz İstanbul oluyor. Birbirinden farklı kültür ve medeniyetleri ağırlamış olan, her tarafı tarih ve kültür dolu olan İstanbul şehrinde en çok ziyaret edilen müzeler ise ziyaretçilerine birbirinden değerli vakitler sunuyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

2004 yılında İstanbul'un Karaköy semtinde kurulan 8.000 metrekarelik müze, dünyanın dört bir yanından sanat eserlerini toplamaya, korumaya ve sergilemeye adanmıştır ve fotoğraf ve video sergileri içermektedir.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

En çok ziyaret edilen müzeler arasında önemli bir yere sahip olan müzede farklı dönemlere ait tablolar, halılar ve kilimlerin sergilendiği, göçebe Türklerin çağlar boyunca yaşamını anlatan ilginç bir etnografik bölüm var. En önemlisi, sergilenen kilimlerin bir kısmı sadece yaşları için değil, kabile kökenleri ve inançlarını, kültürlerini ve geleneklerini temsil eden motifleriyle de eşsiz mücevherdir.

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Türkiye'nin en büyük ve en gelişmiş şehri olan İstanbul'un tarihi geçmişteki kadar bugün de epey önemlidir. Osmanlı ve Bizans İmparatorluklarının başkenti olan İstanbul, buralarda alınmış olan kararlara ev sahipliği yapmış, dünyadaki insanların hayatlarını ve olaylarını şekillendirmeyi başarmış çok yönlü bir şehirdir. En önemli gelişme, Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde detaylandırılan İstanbul'un fethidir. Ancak bu müzeyi benzersiz kılan şey, hikâyenin 3D olarak anlatılması ve ziyaretçilere bu önemli günü ilk elden yaşıyormuş gibi hissettirmesi.

Ankara

Türkiye’nin başkenti olan ve İstanbul kentinden sonra en çok müze sayısına sahip olan Ankara kenti, her yıl yerli ve yabancı pek çok turisti müzelerinde ağırlamaya devam ediyor. Tamamına yer vermesek de en çok ziyaret edilenleri derlemeye çalıştık. Ankara uçak bileti  ve  Ankara otobüs bileti alarak Ankara'daki müzelerin keyfini çıkartabilirsiniz.

Anıtkabir ve Atatürk Kurtuluş Savaşı Müzesi

1960 yılında Atatürk Atatürk Müzesi olarak hizmete açılan, 2002 yılında yeni bölümlerin eklenmesiyle Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet vermeye devam etmekte olan müzede bağışlanan eserler sergilenmektedir. Atatürk'ün kişisel eşyaları, panoramalar ve yağlı boya tablolar, Çanakkale savaşı ve kurtuluş savaşı, milli mücadeleler ve inkılaplar ve Atatürk'ün özel kütüphanesi olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır.

Ankara Etnografya Müzesi

Türk kültürünün yüzyıllar içindeki değişimini ve gelişimini görmek için Etnografya Müzesi'ni ziyaret edin. Müzede 11 sınıflandırılmış salon bulunmaktadır. Müzeyi bizim için bu kadar değerli kılan yılların tecrübesine ek olarak Atatürk'ün sonsuz uykusunun ilk 15 senesinin burada geçmiş olmasıdır.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

En çok ziyaret edilen müzeler arasında yerini her daim koruyan ve Arif Hikmet Koyunoğlu sayesinde 1927 yılında hizmete açılmış olan bu müze Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine kurulmuştur. Diğer sanat bölümleriyle karşılaştırıldığında müze, yeni tanıştığımız ressam ve heykeltıraşların eserlerini sergiliyor. İçeride tarihi ve büyük bir salon var. Bu salonda konserler, tiyatro oyunları ve film gösterileri gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

İzmir

İstanbul ve Ankara kentlerinden sonra en çok müze sayısına ev sahipliği yapmakta olan şehir ise; İzmir. Türkiye’nin Ege bölgesinde bulunan ve birbirinden çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış olan İzmir kenti hem sanatsal ve kültürel faaliyetleri ile hem de yaz turizmi ile en çok ilgi çeken şehirlerden biri olmayı da başarıyor. İzmir uçak bileti  ve  İzmir otobüs bileti  alarak İzmir'deki müzelerin keyfini çıkartabilirsiniz.

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir tarih öncesi çağlardan beri Ege Denizi'nin incisi olarak kabul edilir ve burada arkeolojik geçmişini gösterir. 8500 yıldır Hitit, İyon, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına destek veren bir şehirde bulunan dev bir zaman makinesinin içindesiniz. Bu müzede bulunan taşlar, mermerler, bronzlar, madeni paralar, altın ve gümüş takılar sizi büyülüyor.

İzmir Etnografya Müzesi

19. yüzyıl İzmir'inde ve çevresinde hayatın nasıl olduğunu bilmek istiyorsanız, burası en ideal yansıtan yer kesinlikle. 1831 gibi erken bir tarihte St. Roch Hastanesi ve Manastırı olarak inşa edilmiş olan yapı başlı başına bir manzaradır. Müzede bulunan keçe, at nalı, halı ve kalay işleme örneklerini inceleyin ve etrafı dönem silahları, süs eşyaları ve yazı gereçleriyle çevrili eski İzmir’i hissedin. Misafir odaları, sünnet odaları, gelinlik vitrinleri ve mutfak olanakları da ziyaretçilere geçmişe dair hoş bir ipucu veriyor.

Bergama Müzesi

Dünya’daki müzeler arasında da ön plana çıkan Bergama Müzesi sizleri adeta büyülüyor. 1878'de Bergama'da başlayan arkeolojik kazılardan ve 1927'de Asklepion'da yapılan kazılardan elde edilen eserler burada görülebilir. Müze, başta Bergama ve çevresinden olmak üzere 8.600'ün üzerinde arkeolojik ve 1.900'ün üzerinde etnografik eser içermektedir. Tıbbi aletler, mücevherler, mermer heykeller ve pişmiş toprak çanak çömleklerin yanı sıra daha pek çok eser de bu müzede bulunuyor.



 

Kategoriler : Müze