Seyahat Rehberi

Terkos Gölü Nerede, Nasıl Gidilir?

17 Temmuz 2023
İçerikler [göster]

Terkos Gölü nerede sorusunun cevabı İstanbul'dur. Terkos Gölü İstanbul'da çok fazla kişinin keşfettiği bir mekan değildir. Eşsiz manzarası ve doğal güzelliği ile dikkat çeken bu mekan başta İstanbullular olmak üzere turistler tarafından da ziyaret edilmesi gereken mekanlar arasında gösterilir. Terkos Gölü Çatalca ile Arnavutköy arasında yer alır.

Terkos Gölü'nün Özellikleri Nelerdir?

Terkos Gölü özellikleri ile dikkat çeken bir göldür. İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak için kullanılan bu göl Marmara Bölgesi'nde yer alır. İstanbul'a 50 kilometrede yer alan bu göl özellikleri ile de dikkat çeker. Gölün diğer adı Durusu gölüdür. Göl 5 km genişliğe sahiptir ve 12 kilometrelik bir uzunluğu bulunur. Gölün oluşumunda kum tepeleri etkili olmuştur ve kum tepelerinin denizden ayrılması ile Terkos Gölü oluşmuştur.

Gölün etrafında hala 2 kilometre uzunluğunda kum tepeleri yer almaktadır. Terkos Gölü tatlı su bulunan bir göldür ve İstanbul'un su ihtiyacının beşte birini karşılar. İstanbul'un su ihtiyacını karşılamasına ek olarak gölde pek çok canlı çeşidi de bulunur. Özellikle çok fazla kuş Terkos Gölü üzerinde yaşamaktadır. Terkos Gölü özellikleri başta Turna olmak üzere sazan ve kızılkanat gibi balıklar da bu gölde bulunan balıklardır.

Terkos Gölü'ne Nasıl Gidilir?

Terkos Gölü'nü ziyaret etmek isteyen kişiler göle nasıl ulaşabileceği hakkında da detaylı bir araştırmaya girişirler. Terkos Gölü ulaşım için çok fazla çeşidin bulunmadığı bir lokasyonda yer alır. Öyle ki Terkos Gölü'nü ziyaret edebilmek için herhangi bir ulaşım aracı yer almaz. Yani gölü ziyaret edebilmek için otobüs metro veya tramvay gibi herhangi bir toplu taşıma aracı kullanılamaz. Gülü ziyaret etmek isteyen kişiler özel araçları ile İstanbul'a 50 kilometre mesafede yer alan bu gölü ziyaret edebilirler. Gölü ziyaret etmek için özel araçlara ek olarak kiralık araçlarda tercih edilebilir.

Terkos Gölünü ziyaret etmek isteyen kişiler kiraladıkları araçlar ile keyifli ve konforlu şekilde Göle ulaşabilirler. Göle ulaşabilmek için Avrupa yakası TEM otoyolunun kullanılması gerekir. Hadımköy gişelerinin ardından Durusu mevkiinde devam edilmesi durumunda Terkos Gölü'ne ulaşabilmek mümkündür. Terkos Gölü özellikle hafta sonu keyifli şekilde vakit geçirmek ve kafa dinlemek isteyen kişilerin favori mekanı olacaktır.

Terkos Gölü'nde Neler Yapılabilir?

Terkos Gölü nerede sorusu ile yola çıkan ve Terkos Gölü'nü ziyaret etmek isteyen kişiler hangi faaliyetleri yapabileceklerini de merak ederler. Terkos Gölü'nü ziyaret edilmesinin temel nedeni keyifli şekilde vakit geçirmektir. Özellikle hafta sonu kafa dinlemek ve huzurlu şekilde vakit geçirmek isteyen kişiler Terkos Gölü'nü ziyaret edebilirler. Terkos Gölü'nü ziyaret eden kişiler göl üzerinde yaşayan farklı kuş türlerini de inceleyebilirler. Kuş türlerini incelenmesine ek olarak kuşların fotoğrafını çekilebilmesi de mümkündür. Terkos Gölü muhteşem manzarası ile doğa fotoğrafçılarının da mutlaka ziyaret etmesi gereken bir mekandır. Terkos Gölü'nde ayrıca balık tutabilmek de mümkündür.

Terkos Gölü başta sazan olmak üzere pek çok tatlı su balığının yaşadığı bir göldür. Nehir kenarına oltalar atılarak balık yakalayabilmek mümkündür. Ayrıca Terkos Gölü hafta içi oldukça sakin bir mekan olduğundan dolayı kamp yapmak isteyen kişilerin de ziyaret edebileceği bir alandır. Hafta içi göl kenarında çadır kurularak kamp yapabilmek ve doğa ile iç içe olabilmek mümkündür.

Tekne Turu

Terkos gezisi sırasında yapılabilecek faaliyetler arasında tekne turda yer alır. İskeleden kiralanabilecek tekneler ile Terkos nehri üzerinde keyifli şekilde vakit geçirebilmek mümkündür. Tekne turu yaklaşık olarak bir ilave bir buçuk saat arasında sürmektedir. Terkos Gölü üzerinde çok fazla Nilüfer yaprağı yer almaktadır. Tekne turu sırasında Nilüfer dileklerinin yanına yaklaşabilmek ve çiçeklere dokunabilmek de mümkündür.

Piknik Keyfi

Terkos gezisi planlayan kişiler göl kenarında piknik yapma şansını da elde ederler. Özellikle hafta içi göl kenarı oldukça sakin olduğundan yanınızda götüreceksiniz piknik malzemeleri ile eşsiz manzara karşısında piknik yapabilmeniz mümkündür. Ayrıca Terkos Gölü etrafında valla ben piknik alanı bahçem piknik alanı ve baklalı piknik alanı bulunur. Bu piknik alanları ziyaret edilerek mangal yakabilmek ve köy kahvaltısı yapabilmek mümkündür. Özellikle yaz aylarında bu piknik alanları pek çok kişi tarafından ziyaret edilmekte ve serpme köy kahvaltısının tadı çıkarılmaktadır.

Karavanla Kamp Yapmak

Terkos Gölü ulaşım imkanın kısıtlı olan bir beldede bulunur. Bu nedenle gölü ziyaret etmek isteyen kişiler kiralık araçlar ve özel araçlar haricinde herhangi bir toplu taşıma aracı ile bölgeyi ziyaret edemezler. Terkos Gölü'nü ziyaret edebilmek için karavan da tercih edilebilir. Kiralanan karavanlar ile hem göle ulaşabilmek hem de karavanla kamp yapabilmek mümkündür. Göl etrafında karavan park edilerek hem kafa dinlemek hem de keyifli şekilde vakit geçirebilmek mümkündür. Karavanlı kampa ek olarak karavandan inerek doğa yürüyüşü yapabilmek ve bisiklet turuna katılabilmek de mümkündür. Karavan içerisinde bisikletini getiren kişiler kamp yaptıkları süre boyunca bisiklet ile göz etrafında gezebilme şansını elde ederler.

Kategoriler : Seyahat Rehberi