Gezilecek Yerler

Türkiye’de Gezilecek Doğal Güzellikler

18 Kasım 2022
İçerikler [göster]

Türkiye’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Ülkemize ait doğal güzellikler, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemiz için oldukça önemli bir yere sahiptir. Hem doğal hem de tarihi pek çok güzelliğe sahip olan bu ülke yerli ve yabancı turistlerin adeta akınına uğramaktadır. Yalnızca yaz değil kış turizmi açısından da oldukça önemli yerlere sahip olan Türkiye’de gezilmesi ve görülmesi gereken pek çok farklı doğal güzellik yer alır.

Erciyes Dağı, Kayseri 

Ülkemize ait doğal güzellikler arasında bulunan Erciyes Dağı, Kayseri’de bulunmaktadır.30.000.000 yıl öncesinde yaşanan volkanik patlamalar sonucu savrulan küllerin peribacalarını oluşturması sebebiyle oldukça popüler olan Erciyes dağı, 3917 metre yüksekliğe sahiptir. Yüksekliği sayesinde Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olma özelliği taşıyan Erciyes dağı dümdüz ovaların arasında yükselen ve heybeti ile göz kamaştıran doğal bir yapıdır. Yalnızca kış değil yaz aylarında da tepesinde kar görmenin mümkün olduğu Erciyes Dağı, kış sporları amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Kayseri Uçak Bileti alarak Erciyes Dağı ve daha fazlasını ziyaret edebilirsiniz.

Karapınar Çölü, Konya 

Türkiye sınırları içerisinde bulunan bir Çöl olan ve bu sebeple oldukça dikkat çeken Karapınar çölü, Konya sınırları içerisinde yer almaktadır. Karapınar ilçesinde yer alması sebebiyle adını buradan alan Çöl, ipek yolu üzerinde bulunur. Oluşma nedenleri arasında bölge halkının yüreği tahrip etmesi bulunur. Bunun yanı sıra bölgede esen sert rüzgârlar de kısa süre içerisinde bölgenin Çöl haline almasını sağlamıştır. Türkiye’de rüzgar erozyonundan etkilenen tek yer olması sebebiyle de dikkat çeken bu bölge, oldukça dikkat çekicidir. 

Ihlara Vadisi, Aksaray

Tarihi doğal güzellikler aslında bulunan Ihlara Vadisi, Aksaray şehrinde yer almaktadır. Türkiye’nin gizli geçide olarak bilinmekte olan Ihlara Vadisi’nin oluşum ilgili anlatılmakta olan pek çok farklı efsane ve hikaye bulunur. Doğanın bir şaheser olmasının yanı sıra tarihsel değeri de sahip olan bu berke vadi içerisinde çok sayıda kilise bulundurur. Bu kiliselerden yalnızca on dört tanesini günümüze kadar ulaşmış olması ise oldukça dikkat çekicidir. Kiliselerden on tanesi ise günümüzde hala canlılığını korumaktadır. 
 

Gökpınar Gölü, Sivas

Türkiye’nin dört bir yanı eşsiz, doğal güzellikler ile ünlü ve doludur. Doğal akvaryum olarak adlandırılmakta olan Gökpınar Gölü ise, Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alır. Türkiye’nin saklı kalmış köşelerinden biri olan bu göl mavinin ve yeşilin tüm tonlarını misafirlerine sunar. Özellikle yaz aylarında oldukça popüler hale gelen gölde 15 metre derinlikte dahi yüzen balıkları görmek mümkündür. Gülün neredeyse her yerine sıcak kaynar sular bulunur. Bu sebeple özellikle kış aylarında beyaz tabak her yeri örter üzerinden buharlar tutan bir havuz görünümü alır. Gölde balık tutabilir, yüzmek yasak olsa da dalış yapabilirsiniz. Rakımı 1500 olması sebebiyle gölde de alacağınız 1 metrenin denizdeki 3 metreye eşdeğer olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra gölün yanında pek çok farklı restoran, otel ve piknik alanı bulunur. Sizde vaktinizi burada geçirebilir ve doğanın güzelliği ile iç içe eşsiz bir günü mümkün hale getirebilirsiniz. Sivas Uçak Bileti alarak Gökpınar Gölü ve daha fazlasını ziyaret edebilirsiniz.

Kapadokya, Nevşehir

Türkiye'nin doğal varlıkları arasında bulunan ve belki de en popüleri olan Kapadokya, Nevşehir’de yer almaktadır. Türkiye’de yalnızca yerel değil yabancı turistler tarafından da en çok ziyaret edilen turistik bölgelerden biri olan Kapadokya, denizi ve güneşi ile değil tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile de oldukça popülerdir. Nevşehir’e yalnızca 7 km mesafede yer alan peribacaları hem yaz hem kış aylarında oldukça sık şekilde turist alır. Bölgede bulunan sayısız balonlar gökyüzüne eşsiz bir manzara gibi sahil olduğu bu bölgeye yapacağınız ziyaret esnasında, Göreme Açıkhava Müzesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın. 


 

Salda Gölü, Burdur

Burdur da yer alan Salda gölü çevresi yemişsin ormanlarla çevrili ve eşsiz bir güzelliğe sahip olan Türkiye’nin en temiz göllerinden biridir. Beyaz ve kül rengi kumları ile eşsiz bir sahile sahip olan Salda Gölü'nün turkuaz bir renge sahip olduğu bilinmektedir. Zengin mineralli bir tektonik krater gölü olması sebebiyle de dikkatleri üzerine çeken Salda Gölü, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri haline gelmiştir.

Cennet ve Cehennem Obrukları, Mersin

Yaz turizmi açısından oldukça popüler olan Mersin’de yalnızca otellerin ve eşsiz sahillerine olduğunu düşünmek kesinlikle yanlış olacaktır. Tarihi doğal güzellikler ile de popüler hale gelmiş olan bu şehirde bulunan eşsiz yapılardan bir tanesi ise Cennet ve Cehennem Obrukları’dır. Silifke ilçesinde yer alan Cennet ve Cehennem Obrukları görenleri adeta hayrete düşürür. Yeraltı sularının oluşturduğu Eurovision sonucu meydana gelmiş bu obruk tarihi açıdan oldukça önemlidir. Suyun destekleyici kütlesi zamanla aşınmış, tavan çökmüş ve obruk hale gelmiştir. 

Yaklaşık olarak 70 metre derinliğe sahip olan Cennet Obruğuna doğru ilerlediğinizde mağarada mağara girişinde ufak bir kilise karşınıza çıkar. Kilisenin giriş kapısında yazılı olan dört satırlık kitabı ise oldukça dikkat çekicidir. Cennet olduğunu o buruna inmek için 452 basamak aşağı inmek gerekmektedir. Cehennem Obruğu ise 128 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Cennet Obruğunun 75 km kadar kuzeyinde yer alan bu yapının kenarlarının içbükey olması sebebiyle iniş mümkün değildir. 

Türkiye'nin doğal varlıkları arasında bulunan bu ve bu gibi birçok yapı, ülkemize turistlerin gelmesine neden olan eşsiz yapıların arasında bulunmaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken bu yapılar adeta akına uğramaktadır.


 


 

Kategoriler : Gezilecek Yerler