Birbirinden eşsiz coğrafyaya ve tarihsel gelişime sahip olan Türkiye; birbirinden çeşitli müzeleriyle de her dönemde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Her müzenin farklı bir özelliği farklı bir tarihi geçmişi ve aynı zamanda farklı ismi bulunuyor. Sanatseverler ve kültürel faaliyetlere katılmaktan keyif alanlar tarafından yoğun talep gören bu müzeler, ülkemizin tarihi geçmişini hem görmeye hem de anlamaya da büyük yardımcı oluyor.
Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli yapılarından biri olarak bilinir. Fatih Sultan Mehmet aracılığı ile yaptırılmış olan bu saray 1478 yılında tamamlanmış ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından dört asır kullanılmıştır. Boyutundan dolayı mutlaka bir broşür veya rehber eşliğinde ziyaret etmelisiniz. Tarihi yarımada üzerinde bulunan Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Üstelik müze gez sayesinde burası çevrimiçi bir şekilde de gezilebilmektedir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Başkent Ankara'da ziyaretçilerini ağırlamakta olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi 1997 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi ödülüne layık görüldü. Atatürk'ün isteği üzerine Anadolu'dan toplanmış olan eserler bu müzede sergilendi. Türkiye’de önemli müzeler arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Paleolitik dönemden günümüze çeşitli Anadolu uygarlıklarının unutulmaz kalıntılarını barındırıyor. Müze, Osmanlı döneminden kalma iki ayrı tarihi yapı olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han'dan oluşuyor. Anadolu'nun tarihi mimarisini ilk elden deneyimlemek istiyorsanız, Ankara ziyaretiniz esnasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne uğramanızı öneririz.
Antalya Müzesi
Akdeniz bölgesinin öne çıkan müzelerinden biri olan ve Antalya kentinde bulunan Antalya Müzesi Türkiye’nin en büyük müzelerinden biridir. Müzenin kuruluşunda en büyük emek Antalya tarihi ve arkeolojisine ilgi duyan lise hocası Süleyman Fikri Erten’e aittir. 1919 yılında Antalya'nın İtalyan işgali esnasında toplanmış olan pek çok eser Süleyman Fikri Erten sayesinde toplanmıştır. Süleyman Fikri Erten, toplanan arkeolojik eserleri Tekeli Mehmet Paşa Camii'nin yanındaki küçük bir camiye yerleştirdi ve ilk olarak Antalya Müzesi'nin temel taşını attı. Kendi çabalarıyla İtalyanlardan eserler toplamaya başladı ve burayı küçük çaplı bir müze haline getirdi. Antalya otobüs bileti alarak Antalya müzesi ve daha fazlasını gezebilirsiniz.
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
Türkiye’de müzelerin isimleri zaman zaman değişkenliğe de uğramıştır. Eski adı ile Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yeni adıyla ise Mozaik Müzesi; 1948 yılında kurulmuş ve 1969 yılında ziyarete açık bir hale getirilmiştir. 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sonra Mozaik Müzesi’nin son halinin açılışı gerçekleştirilmiştir. Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, 73.800 arkeolojik ve aynı zamanda etnografik eser ile Türkiye'nin en büyük müzesidir. Mozaik Müzesi'nin toplam alanı 57.000 metrekaredir. Edessa Mozaik Müzesi ve Mozaik Müzesi olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Müze arazisinde pek çok eski çağa ait (Tunç, Demir, Neolitik, Kalkolitik, Paleolitik) ait tarihi eserler ve anıtlar sergilenmektedir. Bu anıtlar arasında dünyanın en eski heykeli olduğuna inanılan Balıklı Göl Heykeli, Nevali Çori ve aynı zamanda da Göbeklitepe anıtları yer alıyor. Balıklı Göl’ün karşı kısmında bulunmakta olan müzede hediyelik eşya, reaksiyon alanı, 750 araçlık otopark ve amfi tiyatro da bulunuyor. Üstelik Mozaik Müzesi, Turizm Ödülleri tarafından Türkiye'nin en iyi müzesi seçilmiştir.
İstanbul Modern
2004 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde kurulmuş olup, ziyarete açıktır. İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi olarak kurulan, Türk kültür kimliğine ait eser ve pek çok ürünün uluslararası sanat ortamında paylaşılması hedeflenerek açılmıştır. Modern ve çağdaş sanat eser ve ürünlerinin tamamını İstanbul Modern uluslararası bir ortamda sanatseverler için toplar, korur, belgeler ve sunar. İstanbul'un modern binaları arasında geçici ve kalıcı sergi alanları, fotoğraf galerileri, kütüphaneler, sinemalar, mağazalar ve kafeler yer alıyor. Müze, koleksiyonlarını sergilemeyi ve sanatı hayatın her kesiminden insanlarla popüler hale getirmeyi amaçlıyor. İstanbul Boğazı'nın kıyısında 8000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen İstanbul Modern, Karaköy'de yer alıyor.
Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Pamukkale'nin Denizli Hierapolis Arkeoloji Müzesi, uygun bir zamanda yeniden yapılandırılmış olan Roma hamamı ile misafirlerini karşılıyor ve aynı zamanda ağırlıyor. Roma Hamamı ayrıca Hierapolis'teki en büyük yapılardan biridir. Müzede ayrıca Lidya ve Tripolis antik bölgelerinden çok önemli pek çok küçük buluntuyu da yakından inceleyebilirsiniz. Sanatsal esintiler içerisinde kaybolmak ve o atmosferi yakından keşfedebilmek isterseniz de tiyatro buluntularının yer aldığı salona mutlaka uğramalı ve buluntulara göz atmalısınız.
Noel Baba Kilisesi
St. Nicholas Kilisesi, Noel Baba olduğuna inanılan St. Nicholas'ın vefat ettiği yer olarak biliniyor. Aziz Nikolas’ın bir süre burada yattıktan sonra kemiklerinin İtalyan denizciler tarafından Bari'ye getirildiğine inanılıyor. Noel Baba Kilisesi de Hristiyanlar için hac yeri olarak kullanılıyor. Antalya kentinin Demre isimli ilçesinde bulunmakta olan bu yer ok sayıda öğretim üyesi tarafından yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Müzede Aziz Nicholas heykeli de bulunmaktadır. Heykelde Aziz Nicholas’ın omzuna bir kuş oturmaktadır, sırt kısmında bir çanta ve etek kısmında da pek çok çocuk bulunur. Bu eşsiz bir tarihe sahip olan müzede her aralık ayında bir anma töreni düzenlenmeye devam ediliyor. Kilisenin iç kısmında zeminde mozaikler, duvarlarda ve pencerelerde freskler bulunmaktadır. Her yıl 25 Aralık'ta gerçekleşen tören esnasında müzenin altı sütunu etrafında bir anma töreni düzenleniyor. Türkiye’deki müzelerin tarihsel gelişimi noktasında da büyük bir öneme sahip olan müze pek çok kişi tarafından her dönemde ziyaret edilebiliyor.