Yurt Dışı Müzeler
Dünyada ve Avrupa’da yurt dışı müze kartı ile gezilebilecek birbirinden değerli pek çok müze vardır. Birbirinden eşsiz eserlere ev sahipliği yapmakta olan bu müzeler; birbirinden keyifli vakitler geçirmeye de olanak tanıyor.
Rijksmuseum (Hollanda-Amsterdam)
Hollanda Ulusal Müzesi olarak da bilinen Rijksmuseum, 2013 yılında 2,2 milyon ziyaretçi ile Hollanda'nın en çok ziyaret edilen müzesidir. Hollanda gibi bu müzenin de Avrupa'nın ve hatta tüm dünyanın önde gelen isimlerinden biri olduğu doğrudur. Geniş sanat, tarih ve el sanatları koleksiyonlarının bir kısmını barındırmakta olan eşsiz müze pek çok önemli değer ile sizleri bir araya getiriyor. Ayrıca geçici sergilere de dönem dönem ev sahipliği yapmakta olan müzede böylelikle pek çok eser de ziyaretçiler ile paylaşılmış oluyor. Geniş bir Hollanda Altın Çağı resimleri koleksiyonu müzenin öne çıkanları arasındadır. Müze ayrıca Rembrandt, Johannes Vermeer ve Frans Hals gibi pek çok Hollandalı ressamın yağlı boya tablolarından bazılarına ev sahipliği yapıyor.
Uffizi Galerisi (İtalya-Floransa)
Geniş bir sanatsal mirasa sahip olan Floransa'daki Uffizi Galerisi, yurt dışı müze kartı ile gezilip görülmesi gereken dünyanın önde gelen müzelerindendir. Uffizi Galerisi esasen 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar olan eserleri sergiliyor ve sonradan bir resim galerisi kimliği haline geldi. Uffizi Galerisi, İtalya'nın orta çağ, Barok ve Maniyerist kültürlerinden gelen bir dizi zeki düşünür, sanatçı ve mucit tarafından en iyi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Ünlü Medici sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan müze, dünyanın en ünlü tablolarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Rönesans'ın atan kalbi olan müze, Titian, Botticelli, Caravaggio, Leonardo da Vinci, Giottino ve Raphael gibi birçok ünlü ressamın eserlerine ev sahipliği yapıyor. Uffizi Galerisi, Floransa'da mutlaka görülmesi gerekenler listesinin de başında geliyor.
Orsay Müzesi (Fransa-Paris)
Paris'teki Musée d'Orsay başlangıçta bir tren istasyonu olarak tasarlandı. Ancak demiryolu teknolojisinin gelişmesiyle istasyon binasının eskimekte olduğu düşünüldüğünden istasyon binasının bir sanat müzesi olmasına karar verildi. Kendine has muhteşem bir mimariye sahip olan müze dünyanın en büyük Empresyonist eser koleksiyonuna sahiptir. Seurat, Gauguin, Degas, Monet ve Renoir gibi birbirinden ünlü ressamların yağlı boya tabloları müzenin öne çıkan eserleri arasında yer alıyor. Müzede ayrıca 20. yüzyılı kapsamlı bir şekilde inceleyen bir fotoğraf koleksiyonu da bulunuyor. Fransa Ülke Rehberi sayesinde Fransa gezinizi planlayabilirsiniz.
Guggenheim Müzesi (İspanya-Bilbao)
İçerisindeki modern ve çağdaş tablolar kadar özel ve ünlü olan müze binasının mimarisi de modernizmin en ideal yansımalarından biri. Guggenheim, İspanya'nın en büyük müzelerinden biridir. Guggenheim'da bulunan eserler, savaş sonrası Amerikan ve Avrupa resim ve heykelinin baskın olduğu 20. Yüzyıl dönemlerinden günümüze kadar uzanıyor. Müze 11.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve Amerikan vakfı Solomon R. Guggenheim Vakfı'nın değerli 5 müzesinden yalnızca biri. İlk müzelerin geçici sergileri vardı ama şimdi kalıcı sergileri de var.
Vatikan Müzeleri (İtalya-Roma)
Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Vatikan Müzeleri'nin Rönesans döneminde yaptırıldığı biliniyor. Vatikan Müzeleri, dünyanın en önemli heykel ve tablolarından bazılarını içeren toplam 54 galeriye sahiptir. Mimari açıdan çok farklı ve ilgi çekici yapılara sahip olduklarını söyleyebiliriz. Zamanında papalar için yapılmış saraylardan dönüştürülmüş bu müzeler, 22 etkileyici koleksiyona ev sahipliği yapıyor. En ünlüleri Museo Pio-Clementino (klasik heykel), Raphael Salonu (Raphael'in harika duvar resimleri), Pinacoteca portre galerisi (orta çağ ve Rönesans resminin bir mücevheri) veSistine Şapeli'dir. Duvarları, Michelangelo'nun 1508'de başladığı ve tamamlaması dört yıl süren Işığın Yaratılışı ve Nuh'un Sarhoşluğu ile süslenmiştir. Yurt dışı müze gez isteği duyuyorsanız; burası kesinlikle sizleri büyüleyecek. Roma Şehir Rehberi sayesinde Roma gezinizi planlayabilirsiniz.
Hermitage Müzesi (Rusya-Petersburg)
Rusya'nın en göz alıcı şehirlerinden biri olan St. Petersburg'daki Hermitage Müzesi, dünyanın en büyük ve en önemli müzeleri arasında bulunmaktadır. Bir müzayededen satın aldığı 200 tabloyu korumak isteyen ünlü Rus İmparatoriçesi Catherine tarafından 1764 yılında kurulduğuna inanılan Kışlık Saray olarak da bilinen Hermitage, Rusya'nın en önemli idari merkezidir. İlk koleksiyonun oluşturulmasından sonra, birçok çara ev sahipliği yapmış olan Kışlık Saray son sahipleri tarafından korunup genişletildi ve birçok kez yeni eserler eklendi. 1917 yılına kadar halka kapalı olan ve sadece oradaki sakinler için özel bir sanat galerisi olarak hizmet veren bölümü 1917 Ekim Devrimi sırasında müzeye dönüştürülmüştür. Önceki savaşlarda yaşanan yerinden edilmeler ve adam kaçırmalar gibi olaylarla büyük miktarda eser kaybedilmiştir.
British Museum (İngiltere-Londra)
17. yüzyılda kurulan ve eski eserler ile etnografik koleksiyonları barındıran Londra'daki British Museum, şehrin en iyi müzelerinden biridir. Üstelik neredeyse bir Londra ikonu haline gelen bu müze, yaptığı çalışmalarla şehrin en büyük tarihi binasını temsil ediyor. 300 yıla yayılan eserleriyle dünyanın ilk kurulan müzesi olan Londra'daki British Museum, Fransız mimari tarzında inşa edilmiştir. Müzede ayrıca dört bölüm var: Çizgiler ve Baskılar, Madalyonlar, Madeni Paralar ve Antikalar, Etnografya. Yurt dışı müze gez sayesinde tüm bölümleri yakından inceleyebilirsiniz.
Çikolata Müzesi (Almanya)
Basit bir eczacı burada, yeni öksürüğe iyi gelen ilaç yapmaya çalıştı. Çabalarının sonucu soğuk algınlığı değil bitter çikolata oldu. Eczacı aynı anda hem mutsuz hem de son derece mutluydu. Evet, elde ettiği karışım daha iyi değildi ama tadı neredeyse harikaydı. 20. yüzyılın başları tüm şekerlemeciler Precy Dükü'ne sürpriz yapmak istediler, bu yüzden çikolataya fındık eklediler. Daha sonrasında da ortaya bu eşsiz müze çıkmış oldu. Yurt dışı çikolata müzesi denildiğinde başı çeken müze, çikolatanın faydalarından yapım aşamalarına pek çok nokta hakkında bilgi veriyor.