Yurt Dışı Müzelerinde Türk Eserleri
Yurt dışı müzelerinde Türk eserleri oldukça çok sayıdadır. Kimi hediye edilmiş, kimi çalınmış kimi pek çok araştırmaya öncülük etmiş olan değerli Türk eserleri, günümüzde yırtdışındaki müzelerde sergilenmektedir.
Pergamon Antik Kenti/Zeus Sunağı
Yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmayı başarmış olan erlerden biri de Bergama antik kentidir. İzmir'in Bergama ilçesi sınırları içinde yer alan ve tamamı mermerden yapılmış, kentin en görkemli başyapıtlarından biri olan Zeus Sunağı artık yok. Kral, Zeus ve Athena başta olmak üzere tüm tanrıların adına içi ve dışı kabartmalarla süslü bu sunağı yaptırmıştır. Tapınağın dışındaki kabartmalar, mitolojik savaş (dev) Gigantomachia'yı, devlerle insanlar arasındaki savaşı ve Bergama Krallığı'nın kurucusu olan Telephos'un yaşamını betimleyen Helenistik heykelsi tasvirlerle süslenmiştir. Sunak, 1870'lerde Alman mühendis Karl Humann tarafından Prusya şeklinde nitelendirilen bölgeye bizzat götürülmüştür. Bu sunak günümüzde Bergamon Müzesi Berlin’de tüm ihtişamıyla sergilenmektedir.
Knidos Antik Kenti /Knidos Aslanı
Yurt dışı müzelerinde Türk eserleri listelerinde mutlaka bulunan Knidos aslanı da ilginç bir şekilde götürülmüştür. 1857 yılında Datça'nın Karya kenti Knidos'ta ilk planlı ve büyük ölçekli kazıları Başkonsolos Yardımcısı Sir Charles Thomas Newton başlatmıştır. Bu kazıları mümkün kılmak için Osmanlılar bazen kazılara yardım ettiler. Kazılar sırasında ekibe sunulan kapsamlı tesisler, bu antik kentin en önemli yapılarını ortaya çıkarmıştır. Kazılarda bulunan eserler arasında Aslanlı Mezar Taşı, uses Kutsal Alanı ve Odeon gibi eserler bulunmaktadır. Kazılan eserlerin çoğu İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunmakta olan British Museum'a götürüldü. Knidos Aslanı da götürülen değerli eserlerden biridir. Knidos aslanının ait olduğu ülkeye iadesi için soruşturma ve başvurular devam ediyor. Knidos Antik Kentini ziyaret etmek için Muğla Uçak Bileti alabilirsiniz.
Xanthos Antik Kenti /Nereidler Anıtı
Likya kenti Xanthos veya Xanthos'tan türetilen anıt, Hıristiyanlık öncesi dönemlere aittir. 420-390 yılları arasında var olduğu tahmin edilmektedir. inşaa edilmiş. Yüksek bir kaide üzerinde bulunmakta olan görkemli anıtın sütunları arasında 12 Nereid heykeli, kripta duvarları ve kaide üzerinde kabartma şeritler bulunmaktadır. Sütunlar arasındaki Nereid heykeli anıta adını vermiştir. İon yaşamının anlatıldığı ve dönemin kentin savunmasıyla süslenmiş anıt, Likya heykeltıraşlığının en önemli eserlerinden biridir. Bu muhteşem anıt kazılar sırasında keşfedilmiş ve İngilizler tarafından sökülmüştür. Antalya'da kökünden sökülüp kaçırılan Nereidlerin olduğu yerlerde boş höyükler görülüyor. Bu eser Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerden biridir ve halen British Museum'da sergilenmektedir.
Aphrodisias Antik Kenti/İhtiyar Balıkçı Heykeli Gövdesi
19. yüzyılın sonlarında Aphrodisias antik kentinde kazılar ve yağma devam etmiştir. 1904 yılında, heykelin "Yaşlı Balıkçı Heykeli" olarak adlandırılan vücut parçaları, o zamanlar Aphrodisias'ta Hadrian Hamamları'nın kazısını yapan Paul Gaudin tarafından yurtdışına götürülerek satılmıştır. Yabancı müzelerde bulunan Türk eserleri arasında yer alan heykel şimdi Almanya'nın Berlin kentindeki Bergama Müzesi'nde bulunuyor. Prof.Dr. DR. Kenan Elim tarafından Güney Agora havuzunda yakalanıp mezardan çıkarılmış ve bir müze deposunda muhafaza edilmiştir. 1991'den beri, eski balıkçı heykelini Almanya'dan kurtarmak için girişimlerde bulunuldu ve bu girişimler bu güne kadar devam ediyor. Herkül lahiti gibi, 50 yıl önce bu ülkelerden kaçırılan ve sahibi olan ülkeye geri getirilen eski balıkçı heykellerinin de mümkün olan en kısa sürede iadesi bekleniyor.
Milet Antik Kenti/Agora Kapısı
Aydın şehrinin Söke ilçesi sınırları içindeki Balat köyünde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden biri de Milet Antik Kenti'nin pazar kapısı. Buradaki kazılar önce Berlin Müzesi müdürü Schoene tarafından başlatıldı. 1896 yılında T. Wiegand kentteki kazılarına devam etti. Burada yapılan kazılarda bir kısmı maalesef 2. Padişah'a ait olan çok değerli eserler ortaya çıkarılmıştır. Abdülhamid'in emriyle kazı yapanlara pek çok hediye de verilmiş. 1907'de H. Knackfuss ve T. Wiegand, yaklaşık 750 ton ağırlığında olduğu söylenen bu muhteşem kapıyı yavaş yavaş Almanya'ya göndermeye başladılar. Yurtdışında bulunan müzelerde Türk eserleri sergileniyor ve bu kapı da onlardan biri. Milet Antik Kentini ziyaret etmek için Aydın Uçak Bileti alabilirsiniz.
Satala Antik Kenti/Bronz Aphrodite Büstü
1872'de Gümüşhane'deki Satara antik kentinin kalıntılarını kazırken bir adam bronz bir nesneye rastladı. Daha sonra keşfedilen bronz bir Afrodit büstü, İstanbul ve İtalya'yı dolaştı. Alessandro Castellani adlı bir İtalyan sonunda eseri British Museum'a sattı. Söylentiye göre heykel tamamen kaldırıldı ancak gövdesine rastlanmadı. Bronz büstte çapa izleri var ama yüzün büyük bir kısmı sağlam. Gözlerinin değerli taşlar veya camdan bir macunla dolu olduğuna inanılıyor. Yurtdışında bulunan müzelerde Türk eserleri arasında bulunan bu eser MÖ 1. yüzyıla ait.
Halikarnassos Mozolesi Kalıntıları
Yabancı müzelerde bulunan Türk eserleri arasında Halikarnassos Mozolesi Kalıntıları da bulunuyor. Karia Kralı Mausolus için inşa edilen ve Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul görmüş bu anıtsal mezar, birbirinden farklı mimarisiyle Yunan ve Mısır sanatının bir araya geldiği etkileyici bir anıtsal mezar. Mausolos ve karısı Artemisia'nınkiler de dahil çok sayıda heykelle zengin bir şekilde dekore edilmişti. 15. yüzyılda bir depremle yıkıldıktan sonra, Saint-Jean Şövalyeleri tarafından Bodrum Kalesi'ni inşa etmek için taş ocağı olarak kullanılmış ve günümüze ulaşan az sayıdaki kalıntıdan biri de Bodrum Açık Hava Müzesi olarak sergilenmektedir. Daha sonra mozoleyi süsleyen Mausolus ve Artemisia heykelleri, mermer kabartma paneller ve piramidal çatıyı süsleyen mermer dörtlüsünün bir kısmı, 1857 yılında arkeolog Charles Thomas Newton tarafından İngiltere'ye getirilmiş ve şu anda British Museum'da sergilenmektedir.