Adıyaman Otobüs Bileti

Adıyaman

Adıyaman Bazlı Şirketler Tüm Şirketler
Adıyaman

Adıyaman Şehir Rehberi

Adıyaman otobüs bileti fırsatları ile pek çok kişi bu kente rahat, konforlu ve son derece güvenli ulaşımlar gerçekleştirebiliyor. Adıyaman’da gezilip görülmesi gereken pek çok nokta, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Bu noktalara değinmeden önce şehir hakkında genel bir bakışa sahip olmanız ise, gezi planlamalarınızı daha ideal kılıyor. 

Adıyaman, tarihi ve kültürel zenginliği ile tanınan bir şehirdir. Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olmasına rağmen Kommagene Krallığı'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na kadar tarih boyunca önemli bir şehir olduğu biliniyor. Kent aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren ve Dünyanın 8. Harikası olarak kabul edilen Nemrut heykellerine de ev sahipliği yapıyor. 167.921 yüzölçümü ile Adıyaman, Güneydoğu Anadolu'nun en yoğun nüfuslu şehirlerinden biridir. Turizm kentin ana gelir kaynağıdır. Sanayi ve tarım alanları da Adıyaman'ın başlıca geçim kaynaklarıdır. 2017 yılı verileri kapsamında bu şehrin nüfusu 301.589 olarak belirlendi. Nüfusun %70'i kentsel alanlarda yaşıyor. Adıyaman, son derece zengin maden yatakları, endüstriyel ve ticari gelişimi sayesinde göçmenler için her zaman sıcak bir şehir olmuştur. Nüfus her yıl %3-5 oranında artmaktadır. Adıyaman, bölgenin ve hatta dünyanın en eski ve en değerli yerleşim yerlerinden biridir. Arkeolojik kazılar sırasında bulunan ilkel aletler (kapaklar, oklar, çakmaktaşı), bölgenin 40.000 yıl önce iskan edildiğini gösteriyor. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adıyaman, ticaret yollarının kavşağında olması nedeniyle her zaman değerli bir merkez olmuştur. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Heykel Kompleksi, Kommagene Krallığı'nın başkenti olduğu dönemde inşa edilmiştir. Hitit, Pers, Selevkos, Roma ve aynı zamanda Bizans hakimiyetine giren şehir, 1516'da Dulkadiroğulları Beyliği'ne katılmış, ancak Yavuz'un Mısır seferi esnasında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Tanzimat dönemi gelene kadar Maraş Sancağına bağlı olan şehir, Tanzimat'ta Malatya Sancağına bağlı olmuş ve 1954 yılında bağımsız devlet ilan edilene kadar Malatya'nın bir ilçesi olarak kalmıştır. Adıyaman, Güneydoğu Anadolu bölgesinin illerinden biri olarak bilinir ve nüfusu sürekli artmaktadır. Şehirlerdeki istihdam olanakları, nüfusu büyük ölçüde artırmaktadır. Türkiye'nin petrol yataklarının en zengin olanlarının burada bulunması, şehri önemli bir sanayi ve ticaret merkezi yapmaktadır. Türkiye'de üretilen ham petrolün %60'ı Adıyaman kuyularından gelmektedir. Doğal gaz şehrin en önemli kaynaklarından biridir. Ayrıca Adıyaman'ın maden zengini bir kent olduğunu da unutmayın. Sizler de tüm bu niteliklere sahip olan eşsiz kente Adıyaman otobüs bileti fırsatları ile kısa süreler içerisinde ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.

Adıyaman’a Ne Zaman Gidilir?

Adıyaman, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu arasında bir köprü şehridir. Hatta bazen Akdeniz ikliminin ve bitki örtüsünün özelliklerine de rastlanmaktadır. Kenti doğu ve batı olarak ikiye ayıran Toros Dağları, kentin kuzeyinde ve güneyinde farklı iklim kuşakları oluşturur. Dağların kuzey kısımlarında yazlar oldukça kurak ve serin, kışlar ise yağışlı ve soğuk geçer. Güney kısımda ise yazlar tamamı ile kurak ve sıcak, kışlar ise ılık ve aynı zamanda da yağışlı geçer. Ancak bazen Atatürk Baraj Gölü'nün etkisiyle iklimde bir ısınma hissedilmektedir. Çetin geçen kış aylarında Adıyaman ziyaret edilmek için ideal değildir. Bu nedenle bu kent, ağırlıklı olarak mayıstan eylül ayına kadar ziyaret edilmektedir. 

Adıyaman’da Ne Yenir?

Adıyaman'ın beslenmesinin temelini et, bakliyat ve birbirinden çeşitli sebze ürünleri oluşturuyor ve yöreden etkileniyor. Baharatlı mezelerin yanında yöresel karpuz (nane türü otlar), manka, pilpirim (otlar) ve patates salatası tercih edilir. Adıyamanlılar, pilpirim çayı, kabak çayı, marul ve maydanoz çayı gibi farklı ot çeşitlerini yemeklerinde ve salatalarında kullanmayı severler. Alüminyum folyoya sarılı köfte ve soğanla pişirilen ebzagifari kebabı, patlıcanla dövme, kuşbaşı et ve ayrıca patlıcanla tavada kızartılan besin, bulgur ve yağsız et ana yemeklerin başında geliyor. Tatlı olarak ise helvanın yanı sıra tulum, peynirli top ve irmik gibi çeşitler, acı biber, kesme ve Birmanya tatlıları tercih ediliyor. Adıyaman'ın leziz yöresel mutfağını şehir merkezinde bulunan çok sayıda restoranda tadabilirsiniz. Adıyaman’da gezilecek yerler ve detaylarını keşfederken, dinlenme molalarınızda bu lezzetleri keşfetmeyi düşünebilirsiniz. 

Adıyaman’da Gezilecek Yerler

Yüzyıllar boyunca birçok kültürü kucaklamış olan Adıyaman'da gezilecek çok yer var. Tarihi camiler, köprüler, çeşitli anıtlar, pek çok sayıda müze ve mağaralar gibi pek çok gezginin uğrak yeri olan pek çok yer bulunmaktadır. Adıyaman'da gezilecek yerler ile sizler de birbirinden keyifli vakitler geçirebilir ve pek çok noktayı yakından keşfetme imkanına sahip olabilirsiniz. 

Nemrut Dağı Milli Parkı

Eşsiz güzelliği ve tarihi önemi ile 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, her yıl dünyanın dört bir yanından binlerce tarih, arkeoloji ve kültür meraklısını adeta kendine çekiyor. 1987 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan, keşfetmeye değer bir yerdir. 1988 yılında Nemrut Dağı'nın eteğindeki tarihi hazine koruma altına alınmış ve bölge milli park ilan edilmiştir. Dağın yamaçları boyunca uzanan Nemrut Dağı, binlerce yıldır birçok antik efsaneye konu olmuş, devasa taş heykelleri, kaya kabartma yazıtları ve efsanevi Kommagene Krallığı'nın kalıntılarıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Özellikle gün doğumu ve aynı zamanda gün batımı saatlerinde turizm dergilerinin tüm sayfalarında yer alan eşsiz manzaraları gözlemleyebileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz Nemrut Dağı'nda, 10 metre yüksekliğindeki dev heykelin yanına kadar yaklaşıp üç farklı bölgeyi inceleme fırsatı bulacaksınız. Nemrut Dağı Milli Parkı'nın paha biçilmez hazinelerini görün. Burada ülkemizin birçok şehrinden yılın herhangi bir döneminde ister tek başınıza ister turlu rehberli turlar düzenlenmektedir.

Cendere Köprüsü

Adıyaman'ın tarihi ilçesi Kahta sınırları içerisinde yer alan Cendere Köprüsü, doğa yürüyüşleri ve tarihi turlar için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Fotoğraf güzelliği ile etkileyici bir manzara sunuyor. Kahta Nehri üzerinde Roma döneminde inşa edildiğine inanılan bu etkileyici köprü, yaklaşık 2000 yıllık korunmuş mimarisiyle dünyanın en değerli ve en eski köprülerinden biridir. Dünyanın dört bir yanından arkeoloji ve tarih meraklılarının ziyaret ettiği Kemer Köprüsü, etkileyici taş mimarisi ve Roma sütunları ile harika fotoğraf fırsatları sunuyor. Binlerce yıllık Cendere Köprüsü'nde yürüyebilir, antik mimariye hayran kalabilir ve Kahta Nehri'nin büyüleyici doğal güzelliğini gözlemleyebilirsiniz. Adıyaman Otogarı üzerinden sizler de bu eşsiz köprüye oldukça kısa süreler içerisinde ulaşabilirsiniz.

Ali Dağı

Son yıllarda oldukça popüler bir yamaç paraşütü etkinliği olan Ali Dağı, değerli yamaç paraşütü şampiyonalarının çoğuna da ev sahipliği yaparak her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti kendine çekiyor. Deniz seviyesinden 5.000 metre yükseklikteki Ali Dağı, uzmanlar eşliğinde yamaç paraşütü ve etkileyici doğa manzaraları eşliğinde unutulmayacak bir gün için ilkbahar ve yaz aylarında rehberli trekking turları ve fotoğraf gezileri sunuyor. Yıl boyunca kampçılık, dağcılık ve kaya tırmanışı gibi aktivitelere katılın ve Ali Dağı'nın panoramik manzarası eşliğinde eğlenin.

Atatürk Barajı

1992 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki verimli tarım arazilerini sulamak amacı taşıyarak Fırat Nehri üzerindeki GAP Projesi kapsamında inşa edilen Atatürk Barajı, bugün Adıyaman'ın en gözde cazibe merkezlerinden biri. Üstelik bu eşsiz yere Adıyaman Otogarı üzerinden kolayca ulaşım gerçekleştirebilmek son derece mümkün oluyor. 

 

Adıyaman Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Paz
13,63°
Pzt
11,84°
Sal
11,17°
Çrş
11,49°
Adıyaman
21 Kas Prş, Yağmurlu
11,55°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery