Bartın
Bartın Bazlı Şirketler Tüm Şirketler
Bartın Şehir Rehberi
Bartın otobüs bileti alarak Batı Karadeniz’e doğru yola çıkılabilir. Şehrin kuzeyinde yer alan 59 kilometrelik sahil şeridi Karadeniz’i çevreler. Yaz ayları sıcak geçerken, kış aylarında ise oldukça serin bir hava hakimdir. Karadeniz ikliminin yaşandığı şehirde denize yakın ve dağ sıralarında sıcaklık farkları görülür. Çeşitli geçim imkanları bulunan bölge, geçmiş zamanlarda birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Bartın’da Gezilecek Yerler
Şehir ve çevresinde M.Ö. 1200’lerden başlayan tarih, Gaska Kavmi ile başlar. Krigen Kavmi, Kokon, Henet ve Paflagonyalılar sırası ile hüküm sürmüştür. Bizans İmparatorluğu’ndan sonra Selçuklular ve ardından Osmanlı Devleti himayesinde bulunmuştur. Kültürel olarak oldukça zengin bir geçmişe sahiptir. Karadeniz’de yer alan şehirde yaşanan iklim görüldüğü için kıyılarda her mevsim yağış görülür. Yıllar arasında sıcaklık farkları oldukça azdır, sonbahar mevsimi en yağış alan zamanlardır. En sıcak ay Ağustos, en soğuk ay ise; Şubat ayıdır. Ziyarete Bartın’a gelmek isteyen kişiler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını tercih edebilir.
Zengin tarihi, ormanları ve doğal güzellikleri ile öne çıkan şehir, Türkiye’nin gelişmekte olan şehirleri arasında yer alır. Yıl içinde farklı zamanlarda turistlerin yoğun ilgisini görür. Şelaleler, büyük ormanlar, deniz, milli parklar, ahşap evlerin bulunduğu sokaklar ve yayları ile gezilecek pek çok yer bulunur. Karadeniz’de görülmesi gereken şehirlerden biri olarak, her mevsim Bartın’da ayrı bir güzelliğe şahit olmak mümkündür.
Güzelcehisar Kalesi
Bartın ilinin Amasra ilçesi, şehirde bulunan merkez ilçelerden biridir. Amasra ilçesinde bulunan Güzelcehisar Köyü’nde yer alan kale, Cenevizliler zamanından kalmıştır. Cenevizliler tarafından inşa edilen kale Bartın’da gezilecek yerler arasında bulunur. Kromna Kenti’nde gözcü kalesi olarak kullanılan kale 1900’lü yıllarda Amasra’da yer alan oldukça büyük bir yapıdır. Zaman içeresinde gördüğü zarar ile günümüzde sadece bir burcu ayakta kalmıştır. Güzelcehisar Kalesi’nin tepesine çıkıldığı zaman karşılaşılan doğa manzarası oldukça etkileyicidir. Tepeden manzarayı izlerken kuzeye doğru dönüldüğü zaman Karadeniz manzarası ile karşılaşılır. Eşsiz manzarası ile insanı büyüleyen anlara şahit olunabilir. Kalenin bulunduğu bölgeye araçla ulaşım mümkün olmadığı için yaklaşık 1,5 kilometre yürümek gerekir.
Amasra Müzesi
Amasra’da bulunan müze; Amasra’da yer alan ilk ve tek müzedir. Merkez ilçede yer alan müze, bölgenin 3000 yıllık tarihini sergiler. Bölgede ve çevresinde yaşamış olan medeniyetlere ait birçok eser ve kalıntı müzede yer alır. Eski yerleşim merkezi olan Amasra’nın çevresinde birçok taşınabilir eser bulunmuştur. 1955 yılında toplanmaya başlanan arkeolojik ve etnografik eserler, ilk olarak belediye binasında ardından bugünkü müze binasında sergilenmeye devam etmiştir.
Müzenin bulunduğu binada tarihi bir yapıdır. Denizcilik Okulu olarak yapılmaya başlanan bina 1976 yılında restore edilmiş ve 1982 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Amasra Müzesi’nde dört salon bulunur. İlk salonda; Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik eserler sergilenir. İkinci salon, heykel salonu olarak kullanılır. Türk müzelerinde yer alan eserler arasında eşsiz değere sahip olan Hadrian’ın zırhlı torsosu ve Roma İmparatorluğu’ndan kala çeşitli heykeller bulunur. Üçüncü salonda yer alan arkeolojik eserler, Hellenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerine aittir. Dördüncü salonda ise; Osmanlı Dönemi’ne ait çeşitli giysi, eşya, halı, duvar saatleri ve gümüş süsler yer alır.
Gürcüoluk Mağarası
Amasra’da yer alan mağara, 2013 yılında Tabiat Parkı unvanı almıştır. Genişliği 2 ile 2,5 metre arasında, yüksekliği 1-7 metre arasında değişen mağara 49,9 hektarlık bir alanda bulunur. Gürcüoluk Mağarası içinde dikit, sarkıt, perde damlataşları, sütun ve duvarlar oluşmuştur. Doğal oluşumları ile oldukça etkileyici yapılardır. Mağara girişinde kalın bir erime ve birikim toprağı yer alır ve bu toprağın büyük kısmı fosilleşmiş durumdadır. Karadeniz’in bitki örtüsünü görebileceğiniz bir konumda yer alan mağaraya ulaşmak için yürüyüş yolundan geçilir. Amasra’ya ulaşım sağlamak için Bartın Otogarı tercih edilebilir.
Amasra Feneri
Karadeniz kıyılarında yer alan en eski fenerlerden biridir. Amasra Feneri, Karadeniz’in dalga ve rüzgarlarını engelleyen bir ada üzerinde konumlanmıştır. 1863 yılında inşa edilen fener, 77 metre uzunluğuna sahiptir. Fenerin yakınında 3 metrelik bir lojman binası yer alır. Lojman içinde fenerci aile konaklamaktadır ve şu an 4. kuşak aile bulunur. Fenerde bulunan mercek, devvar ve kurmalı şekilde çalışır.
Ağırlık kurulduktan sonra yukarı çekilir ve aşağı inmesi ile birlikte fener kristali dönmeye başlar. Amasra Feneri, Boztepe’de yer alır, 10 saniyede bir 20 deniz mili uzaklığa ulaşabilir. Bartınotobüs bileti aldıktan sonra gezilecek yerler listesi yapacak ziyaretçilerin mutlaka listeye eklemesi gereken yerlerden biridir. Amasra’da yer alan en güzel seyir terası olan deniz feneri, sahip olduğu manzara ile oldukça etkileyicidir. Karadeniz kıyılarında gün batımını izlemek isteyen kişiler, Amasra Feneri’ne uğramalıdır.
Edhem Ağa Konağı
Edhem Ağa, Karadağ’dan Amasra’ya 1864 yılında gelerek Tarlaağzı Köyü’nde kömür ocağı açmıştır. Aynı zamanda Tarlaağzı Köyü’nde kömür ocağı açan ilk Müslüman kişidir. Zaman içinde sermaye sahibi olduktan sonra ailesi için tasarladığı evi bir fes dolusu altın karşılığında kayınbiraderi olan İbrahim Ağa’ya yaptırmıştır. İlginç mimariye sahip olan konağın içine girmek mümkün değildir. Eşsiz mimariye sahip olan konağı dışarıdan fotoğraflamak için ziyaret etmek mümkündür.
Amasra Kalesi
Amasra Kalesi, Bartın’da gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alır. Kale, iki ayrı kütleden oluşur ve Boztepe Kemeri ile birbirine bağlanır. Boztepe’de bulunan kısım Somagir Kalesi, diğer taraf ise Zindan Kalesi olarak adlandırılır. Amasra Kalesi, Cenevizliler döneminde kullanılmıştır ve 14. ve 15. yüzyıllarda onarım işlemleri görmüştür. Doğu, batı ve kuzeydoğu taraflarını çevreleyen surların büyük çoğunluğu yıkılmıştır. Kalenin iç taksimatları, kule boşlukları ve bazı kısımlarında Cenova armaları, Medusa, öküzbaşı, kartal ve Eros figürleri yer alır.
Cenova Şatosu
Kale içinde yer alan şato, Cenova ailesi tarafından saray haline getirilmiştir. Yapının giriş kısmında Amasra bölgesinde hüküm sürmüş olan ailelerin armaları yer alır. Amasra’nın merkezinde yer alan limandan çıkıldığı zaman şatoya kolay şekilde ulaşılır. Amasra’nın tarihi yapısı arasında yer alan şato, bölgenin en önemli tarihi eserlerinden biridir. Cenova Şatosu, kalenin iç kale olarak adlandırılan yeridir. Şatoya giriş için iki ayrı kapı bulunur, Büyükliman tarafında bulunan basamaklı kaldırım ile ulaşılan kapı ve kale içinde yüksek bir burç tarafından korunan diğer kapıdır.
Ağlayan Ağaç
Ağlayan Ağaç, isminden dolayı bölgede oldukça dikkat çeken yerlerden biridir. Ağaç denizden ve havadan topladığı nemi bünyesinde tuttuktan sonra sonbahar aylarında yağmur damlası olarak geri verir. Amasra’da yer alan ağaç, selvi ağacıdır ve yaşının 300 ile 350 arasında olduğu tahmin edilir. Ağlayan Ağaç tepede ve çay bahçesi içinde yer alır. Oldukça etkileyici bir manzaraya sahip olan bölge, yerli ve yabancı turistler tarafından sık şekilde ziyaret edilir. Çay bahçesinde huzurlu şekilde vakit geçirirken Atatürk Tepesi, Büyük Liman ve Tavşan Adası net bir şekilde görülür. Karadeniz’in deniz manzarasına karşı vakit geçirmek oldukça keyiflidir. Bartın Otogarı toplu taşıma hizmetleri ile önce Amasra’ya ulaşım sağlanmalıdır.