Diyarbakır Otobüs Bileti

Diyarbakır

Diyarbakır

Diyarbakır Şehir Rehberi

Diyarbakır otobüs bileti fırsatları ile eşsiz güzelliğe sahip Diyarbakır şehrine hem çok daha konforlu hem çok daha güvenli bir şekilde ulaşabilmek mümkün oluyor. Tarihin oldukça değerli anlarına tanıklık etmiş olan ve pek çok farklı kültürü, medeniyeti ağırlamış olan bu şehir; Sahip olduğu değerli yapılar ve daha güzellikler ile görenleri adeta büyülüyor. Yaklaşık 9.000 yıllık bir geçmişe sahip olan kent, 33 farklı kabilenin izlerini günümüzde en iyi şekilde yansıtıyor. 17 bölge ve her birinde bambaşka hikayeler sunmakta olan kent, burada geçirilen tüm vakitleri oldukça değerli anlamlı kılabilmeyi de başarıyor.

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Tarih boyunca farklı kültürlere ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, bu sayede gezginlere unutulmayacak anlar vadediyor. Adeta zamanda yolculuk yapma fırsatı sunan şehirde mutlaka yakından keşfetmeniz gerekli olan çok sayıda yer ve yapı bulunuyor. Diyarbakır, yılın her döneminde kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

Ulu Camii

Önceleri kilise olarak hizmet verirken 639 yılında cami formuna dönüştürülmüş olan Ulu Camii, Türkiye’nin en eski ibadethaneleri arasında önemli bir yere sahip. Pek çok farklı hikayeyi yansıtan cami de bambaşka duygular hissetmek, tarihin izlerini görebilmek; bambaşka bir keyif sunuyor. Özellikle eski dönemlerde, devlet bu camiye hakkı toplayıp duyurmak istediklerini duyurmayı tercih etmiş. Bu sayede pek çok misafir ağırlamış olan cami, heybetli ve ilgi çekici bir dış tasarıma da sahiptir. Diyarbakır otobüs bileti fırsatlarından yararlanarak ulaşacağınız bu kentte mutlaka Ulu Cami’yi görmeniz tavsiye edilir.

Diyarbakır Hasan Paşa Hanı

Diyarbakır'da gezilecek yerler söz konusu olduğunda mutlaka gezilmesi gerekli olan yerlerden biri de Diyarbakır Hasan Paşa hanı oluyor. Konum itibariyle Diyarbakır ulu Camii’nin doğu girişine yakın olan ve tam karşı kısımda bulunmakta olan bu han, 2 adet kitabeye de ev sahipliği yapıyor. Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu olan Veli zade Hasanpaşa tarafından yazıldığı tahmin edilen kitabeler tarihi açıdan önemli bir yere sahip. Tarihi hana son derece değer vermekte olan Diyarbakırlılar, bu hanın doğal halini bozmadan süslemeyi tercih etmiştir. Tarihte pek çok efsane ve kitaba da konu olmuş olan bu han, Diyarbakır gezilecek yerler listelerinin de vazgeçilmezidir.

Kurşunlu Cami

Diyarbakır'ın sur ilçesindeki en eski tarihi eserlerden biri olan Kurşunlu Cami, UNESCO tarafından da koruma altına alınmıştır. Büyük bir yangın sonrası restorasyon sürecinden geçirilmiş olan cami aynı zamanda fatih paşa camii ismi ile de bilinmektedir. 1516 ve 1520 yılları arasında Diyarbakır’ın ilk varlıklı olan bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kubbesi tamamıyla kurşunla kaplanmış olan cami bu nedenle Kurşunlu Camii ismiyle daha çok anılır. 500 yıllık bir tarihi yansıtan bu yapı Osmanlılar tarafından Diyarbakır kentinde inşa edilmiş olan ilk yapı olduğu için de ayrı bir öneme sahiptir. Camiyi yakından keşfederek tüm kubbelerini görebilir ve bol bol fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Meryem Ana Kilisesi

Diyarbakır’da gezilecek yerler listeleri söz konusu olduğunda mutlaka listelere girmeyi başaran Meryem Ana Kilisesi, 3. Yüzyıla ait bir yapı olarak bilinmektedir. Ancak bu yapının bulunduğu bölgede daha farklı pek çok ibadethanelere de rastlanmıştır. Ne yazık ki damağına yanıp düşen kilitle sonrasında restore edilmiştir. İç avluya, divanhaneye ve akşam din adamlarının odalarına ev sahipliği yapmakta olan bu kilise, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini de en iyi şekilde yansıtmaktadır. Kocaman bir bahçeye sahip olan kilisenin bahçesinde mezarlar da bulunmaktadır ve bu mezarların birkaç azize ait olduğu tahmin edilmektedir. Muhteşem ilk analara ve muhteşem ahşap işçiliğine sahip olan kilise, tüm mimari detayları sayesinde son derece popüler olabilmeyi de başarmıştır. Bu nedenle de Meryem Ana Kilisesi, Türkiye’deki kiliseler arasında bir hayli önemli yere sahiptir.

Ahmet Arif Edebiyat Müzesi

Başta edebiyat severlerin ilgisi olmak üzere gören herkesin ilgisini çekmeyi başaran Ahmet Arif Edebiyat Müzesi, yılın her döneminde pek çok gezgini ağırlamaya devam etmektedir. Diyarbakırlı olan ve Diyarbakır’ın en önemli şairlerinden biri olan Ahmet Arif, Türk edebiyatına inanılmaz katkılarda bulunmuştur. Ahmet arif adına açılmış olan bu müze, Diyarbakır köşkü içerisinde bulunan yaklaşık 120 yıllık olan eski ve değerli bir yapıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde restore edilen ve yeniden halk ziyaretine açılan müze, Ahmet Arif’e ait pek çok önemli eseri, şiirler ve bu değerli şairin fotoğraflarını kapsar. Aynı zamanda müzenin içerisinde geniş bir kütüphane de bulunmaktadır ve bu kütüphane içerisinde de pek çok önemli kitap bulunmaktadır.

Malabadi Köprüsü

Diyarbakır şehrini yansıtan mekanlar arasında önemli bir yere sahip olan Malabadi Köprüsü, beni 47 yılında artık ovalara döneminde yaptırıldığı tahmin edilen bir köprüdür. Tanrıkulu döneminin hem mimari yapısını hem de mühendislik yapısını en iyi şekilde yansıtmakta olan bu köprü, dünyanın en uzun kemerli taş köprüsü niteliğine de sahiptir. Köprünün üzerinde bulunan pek çok insan, aslan ve güneş motifi, bir hayli ilgi çekicidir. Yapısını koruyarak günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış olan bu köprü, yaklaşık 150 metre uzunluğuna sahiptir. Heybetli ve ilgi çekici görünümü ile görenleri büyüleyen köprüye Diyarbakır Otogarı üzerinden ulaşabilmek ve köprüyü yakından görebilmek mümkündür.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı bilindiği üzere Diyarbakır doğumludur. Bu müze, şair için özenli bir şekilde düzenlenmiştir ve 1.733 yılında yapılmış olan eski bir konakta yer almaktadır. Cahit Sıtkı Tarancı’nın hem doğumuna hem de çocukluk yıllarına tanıklık etmiş olan konak bu nedenle son derece önemli bir yere sahiptir. Konak 14 adet odadan oluşmakta ve bazalt malzeme özellikleri yansıtmaktadır. 1.973 yılında ağırlık tarafından konak satın alınmıştır ve yapısı bozulmadan restore edilmiştir. Daha sonrasında da salonlarını ve tüm ziyaretçilere müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Çayönü Antik Kenti

Yaklaşık 9.000 yıl öncesinin izlerini en iyi şekilde yansıtmakta olan antik kentlerden biri; Çayönü Antik Kenti. Ok Diyarbakır kent merkezine yaklaşık olarak 65 km uzaklıkta bulunan bu antik kent pek çok kalıntıya ev sahipliği yapmış. Hatta öyle ki bu antik kentten çıkarılmış olan pek çok bronz, kemik aletleri, çakmaktaşı ve diğer taşlar Diyarbakır arkeoloji müzesine taşınmıştır. Göçebe yaşamın izlerinden yaklaşık hayata geçiş dönemini en iyi şekilde yansıtan bu antik kent mutlaka yakından görülmelidir.

Dört Ayaklı Minare

Diyarbakır Otogarı üzerinden kısa süreler içerisinde ulaşabilmekte olan bu yer, sanılanın aksine bir camide değil; minaredir. Geniş surlar içerisinde bulunmakta olan dört ayaklı minare, görünüşüyle bir hayli ilgi çekmektedir. Yaklaşık 1500’lü yıllarda Kasım han tarafından yaptırıldığı tahmin edilen minareler, estetik bir görünüm sunmaktadır. Siyah ve beyaz taşlardan sıralı bir şekilde inşa edilmiş olan cami dönemin izlerini de en iyi şekilde yansıtır. Tahmin edildiği üzere bu minarelerin her bir ayağı farklı bir İslam mezhebini yansıtıyor. Günümüzde Diyarbakır çarşısının tam ortasında yer alan minareler tüm yerli ve yabancıları her seferinde hayrete düşürüyor.

Diyarbakır Hakkında
Nüfus:1,791,373
Telefon Kodu:412
Plaka Kodu:21
Çrş
18,99°
Prş
13,13°
Cum
14,09°
Cmt
14,64°
Paz
18,14°
Diyarbakır
20 May Pzt, Bulutlu
17,88°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery