Kayseri Otobüs Bileti

Kayseri

Kayseri Bazlı Şirketler Tüm Şirketler
Kayseri

Kayseri Şehir Rehberi

Erciyes Dağı’nın eteklerinde bulunan şehre gitmek için Kayseri otobüs bileti alınması gerekir. Geçmiş tarihinde oldukça fazla medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kayseri, doğal güzellikleri ile oldukça etkileyicidir. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehir, Türkiye’nin en kalabalık 14. şehridir. Doğa turizmi ve kültür turizmi ile Türkiye’nin önemli şehirlerinden biridir. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alması nedeni ile kış ayları oldukça soğuk ve yağışlı geçerken, yaz aylarında sıcak hava hakim olur ve kurak geçer.

Şehrin farklı bölgelerinde, yükseklikten kaynaklı iklim farklılıkları görülür. Dağlık kısımlarda soğuk havalar oldukça sert hissedilir, ovalık kısımlarında ise daha ılık bir hava hakimdir. Kayseri genelinde bozkır iklim gözlenir. Kış turizmi için önemli olan Erciyes dağı, kış aylarında turistlerin yoğun ilgisini görür. Merkezde ve çevrede bulunan bölgeleri ziyaret etmek isteyen kişiler, ilkbahar aylarını rahatlıkla tercih edebilir. Farklı deneyimler yaşamak için rafting ve doğa sporları için ziyaret edilebilecek ırmak ve dağları bulunur.

Kayseri Kalesi

Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Kayseri Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminden bugüne kadar gelmiştir. Şehrin sembollerinden biri olan kalenin dış surları zaman içinde tahrip olsa da iç surlar ayaktadır. Kayseri Kalesi’nin yoğun ilgi görmesinin nedenlerinden biri; Türkiye’de en iyi şekilde korunan kale olmasıdır. Kalenin konumlandırıldığı yer oldukça stratejiktir ve şehri saldırılardan korumuştur. Kültürel ve tarihi olarak önemli yere sahip olan kale, şehrin merkezinde yer alır. Kayseri’de gezilecek yerler listelerinde ilk sırada bulunur ve ziyaretçilerin ilgisini çeker. İzzeddin Keykavus döneminde yaptırılmış olan Yoğun Burç ve Alaeddin Keykubat döneminde yapılmış Ok Burcu kale surları üzerinde yer alır. Kaleye ulaşım oldukça kolaydır, şehrin tam merkezinde bulunması şehre ayrı bir hava katar. Binlerce yıllık tarihi ile oldukça önemli bir yere sahiptir.

Kurşunlu Camii

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri’dir, şehrin Ağırnas ilçesinde doğmuştur. Doğduğu şehre iki ayrı cami yaptıran Mimar Sinan, 22 yaşına kadar burada yaşamıştır. Yaptırdığı camilerden Kurşunlu Camii, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Caminin mimarisinde klasik Osmanlı çizgileri vardır. Camide bulunan kalem nakışları ve süslemeler oldukça etkileyicidir. Ahmed Paşa tarafından yaptırılan caminin bir minaresi ve bir kubbesi bulunur. Caminin gerçek adı Hacı Ahmed Paşa Camii’dir, ancak kubbe kaplaması kurşun olduğu için Kurşunlu Camii olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Kayseri için değerli bir kültürel mirastır. Ziyaret ederek ibadet edebilir aynı zamanda güzel bir mimari eser görülebilir.

Kayseri Arkeoloji Müzesi

Kayseri, Türkiye’de bulunan en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi incelendiği zaman birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı görülür. Tarihini yansıtmak için hazırlanan müze, oldukça geniş bir sergiye sahiptir. İki katlı şekilde inşa dilmiş olan müze binası içinde Kültepe Ören Yeri’nde yapılan çalışmalardan çıkan eserleri de sergiler. Eski Tunç Çağı’na ait olan mermer ve seramik ürünler, madeni eşyalar, yazılı tabletler bulunur. Sergide Helenistik, Frigya, Bizans ve Roma Dönemi’nden kalan farklı eserleri görmek de mümkündür. Heraklas Lahdi, müzenin en önemli eserlerinden biridir. Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde mezar ve heykeller sergilenir. Ziyaretçilere açık olan müze, oldukça zengin eserleri ile geçmişe ışık tutar.

Döner Kümbet

Şehrin önemli yapılarından biri olan Döner Kümbet, Selçuklu Dönemi’nden bugüne kadar gelmiştir. Alaeddin Keykubat, kızı Prenses Şah Cihan Hatun için 1289 yılında inşa ettirmiştir. Döner Kümbet şehir merkezine oldukça yakın konumda bulunur. Kayseri Otogarı hizmetlerinden faydalanılarak merkeze gelinebilir ve yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesinden sonra ulaşılabilir. Yapı üzerinden bulunan işlemeler, oldukça değerlidir. Türk sanatını yansıtan önemli işlemelerdir. Hayat ağacı, çift başlı kartal ve aslan kabartmaları günümüze kadar korunamamış olsa da siluetleri görülür. Tarihi bir miras olmasının dışında üzerinde bulunan işlemelerin sanat tarihine de katkısı oldukça büyüktür.

Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi

Kayseri, tarih boyunca bilim ve sanat konusunda oldukça önemli olan şehirlerden biridir. Selçuklu Dönemi’nden kalan değerli eserler, şehrin daha da önem kazanmasını sağlar. Dünyada bulunan ilk tıp merkezi Kayseri’de yer alır. Geçmişteki adı ile Gevher Nesibe Şifahanesi, 1205 yılında kurulmuştur. Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan, verem hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Vefatının ardından I. Gıyaseddin Keyhüsrev, kardeşi adına şifahane yaptırmıştır.

Akıl ve ruh hastalıklarının tedavisinde önemli merkezlerden biri olarak tarihe geçen tıp merkezi, Selçuklu mimarisini günümüze getiren en iyi örneklerden biridir. Tıp Tarihi Müzesi adı ile ziyarete açılan tıp merkezinde bulunan odalarda müzik ile hastalıkların tedavi edildiği bilinir. Muayene odaları ziyaret edilebilir, aynı zamanda ziyaret sırasında interaktif bilgilendirmeden faydalanılabilir. Cumhuriyet Meydanı’na yakın konumda bulunur, ulaşım oldukça kolaydır. Kayseri otobüs bileti aldıktan sonra gezilecek yerler listesi hazırlamak oldukça faydalı olabilir. Listeye Tıp Tarihi Müzesi de eklenmelidir.

Soğanlı Harabeleri

Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesinde yer alan harabeler, doğal güzellikler arasında ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Soğanlı Harabeleri, Roma döneminde yerleşimin başladığı bölgelerden biridir. Mağa ve kilise gibi yapıları görmek mümkündür. Roma döneminde mezar olarak kullanılan taş mekanlar Bizans döneminde yerleşim yeri ve kilise olarak kullanılmıştır. Harabelerde bulunan St. Barbara, Tokalı, Yılanlı ve Karabaş kiliseleri ziyaret edilebilir. Ürgüp ve Göreme’de bulunan yapılara oldukça benzer yapılara sahiptirler. Kayseri bölgesinde yer alan önemli tarihi alanlardan biridir. Kayseri ziyaretinde zamanı olan misafirlerin mutlaka görmesi gereken tarihi miraslardan biridir. Kayseri’de gezilecek yerler listesine tarihi miras olan bir yer eklemek için Soğanlı Harabeleri oldukça idealdir.  

Ali Dağı Yeraltı Şehri

Ali Dağı’nın eteklerinde yer alan şehir,  M.S. 3. yüzyıla kadar dayanan bir geçmişe sahiptir. Bizans döneminden bugüne kadar gelmiş olan yeraltı şehri, 2010 yılında restore edilmiş ve ziyarete açılmıştır. Dar tüneller arasında gezmek oldukça farklı bir deneyim olabilir. Ali Dağı Yeraltı Şehri, Hristiyanlar tarafından ibadet yapmak ve korunmak için kurulmuştur. Yeraltı şehrinde yaklaşık 300 metrelik bir ilerleme kaydedilmiştir, devamı için çalışmalar devam eder. Şarap üretim bölümü, mahzen, su sarnıcı ve ibadethane kısımlarını yeraltı şehrinde görmek mümkündür.

Erciyes Dağı

Kayseri’de gezilecek yerler denildiği zaman akla ilk gelen konumlardan biri; Erciyes Dağı’dır. Kayseri’nin yöresel lezzetleri gibi simgelerinden biri olan Erciyes, 3917 metre yüksekliğe sahiptir. Dağın zirvesinde her zaman görülen kar kütlesi sayesinde eşsiz bir manzara sunar. Oldukça yüksek olan dağın tepelerinde Bizans döneminde yaşamış olan rahiplerin inzivaya çekilmek için kullandığı mağaralar bulunur. Erciyes Dağı volkanik bir oluşumdur, 30 milyon yıl öncesinde sönmüş olan volkan geçmişte külleri ile Hasan Dağı ve Ürgüp’te bulunan peribacalarını oluşturmuştur.

Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olan Erciyes Dağı, iki tepeden oluşur. Büyük Erciyes 3917 metre yüksekliğe sahiptir. Batıda bulunan tepe ise Küçük Erciyes ya da Safrakaya’dır. Kış sporları açısından oldukça önemli olan merkezlerden biridir. Kış sezonunda yoğun bir turist akınına uğrar. Sahip olduğu pistler sayesinde kayak yaparken, aynı zamanda dağcılık için de elverişlidir. Konaklama için sunulan hizmetlerden faydalanılarak keyifli bir kış tatili yapılabilir. Kayseri Otogarı üzerinden Erciyes Dağı’na ulaşım sağlanabilir. 

Kayseri Hakkında
Nüfus:1,441,523
Telefon Kodu:352
Plaka Kodu:38
Çrş
15,0°
Prş
13,7°
Cum
12,61°
Cmt
12,11°
Paz
17,79°
Kayseri
20 May Pzt, Bulutlu
16,58°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery