Mardin Otobüs Bileti

Mardin

Mardin

Mardin Şehir Rehberi

Mardin otobüs bileti fırsatları ile Mardin şehrine hem kısa süreler içerisinde ulaşabilmek hem de konforlu yolculuklar gerçekleştirebilmek mümkün oluyor. Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunmakta olan Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en sevilen şehirlerinden biri olarak biliniyor. Kendine özgü bir mimari yapıya sahip olan bu kent birden fazla dini ağırlamakta olduğu için oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Aynı zamanda Türkiye’nin de 26 kalabalık şehri olan Mardin Suriye ülkesi ile sınır komşusu olarak bilinir. 10 adet ilçesi bulunan Mardin, Farklı farklı konuda çalışmaları sonucunda farklı çağlara ev sahipliği yaptığını da kanıtlamıştır. Bilindiği üzere Mardin şehri MÖ 2000’li yıllara kadar Asur hakimiyetindeydi. Daha sonrasında ise Metlerin, Hititlerin ve Urartuların egemenliğine girmiştir. Hem Anadolu’ya hem de İran’ı ele geçirmiş olan İskender bölgede hakimiyet kurmayı başarmış olsa da daha sonrasında İskender’in ölümüyle Persler bölgeye hakim olmuştur. 640 yılında ise bu kent İslam orduları tarafından fethedilmiş ve İslam Devleti’ne katılmıştır. Malazgirt zaferiyle birlikte bölge tamamı ile Türklerin olmuştur

Mardin’e Ne Zaman Gidilir?

Mardin otobüs bileti fırsatları ile birlikte hem rahat hem de güvenli bir şekilde ulaşabileceğiniz şeylerin hava şartlarına hakim olmanız, daha keyifli ve daha ideal seyahatler gerçekleştirebilmenize yardımcı olacaktır. Bu kent Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunmakta olmasına karşın hem karasal iklim hem de Akdeniz iklim arasında geçiş göstermektedir. Mardin kentinin iklimi genel olarak kuzey vargın da bulunan yüksek dağlardan etkilenir. Kışın mevsimlerinde ise yüksek basınç alanı sebebiyle soğuk havalar yaşanır. Bu şehirde kar yağışına fazla rastlanmaz ve sıcaklığın sıfırın altına düşüş gösterdiği günün sayısı 60 günü geçmez. Güneydeki çöl iklimi etkilerini de barındırmakta olan şehirde ya yaz ayları hem sıcak hem de kurak geçer. En sıcak ay Temmuz olarak bilinir ve temmuz ayında sıcaklıklar 35 dereceye kadar yükselir. Ayrıca bu şehirde çöllerden gelmekte olan toz aşınımı etkisi bir hayli fazla görülür. Yazın bunaltıcı sıcaktan etkilenmemek kışın ise soğuk havadan etkilenmemek adına bu kenti bahar aylarında keşfetmek çok daha ideal olacaktır. Ayrıca bu kent özellikle ilkbahar aylarında yemyeşil bir hale görünmektedir.

Mardin’de Gezilecek Yerler

Mardin'de gezilecek yerler çok fazladır. Mardin, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bir şehirdir ve tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ünlüdür. Mardin, zengin tarihi ve arkeolojik mirası, eski kalıntıları ve tarihi yapılarıyla turizmin öncelikli yerlerinden biridir. Ayrıca, özgün mimari tarzı, sokakları, kalıntıları ve yapıları ile de ünlüdür. Mardin, aynı zamanda çok sayıda kilise, manastır, cami ve tarihi yapıları içermektedir. Bu şehir, farklı dinin etkilerini gözlemlenebileceği de bir yerdir. Bölgenin lezzetli yemekleri ve el sanatları da turistlerin ilgisini çeker. Mardin, turizm açısından oldukça önemli bir yer olarak yılın her döneminde gezginlerin kültür ve tarihi meraklarını karşılayacak eşsiz harika bir yerdir.

Mardin Kalesi

Mardin'de gezilecek yerler saat konusu aldığında ek olarak şehrin simgesi haline gelmiş olan Mardin kalesinden bahsetmek gerekir. Kartal yuvası ismiyle de bilinmekte olan Mardin kalesi şehrin neredeyse tamamının sırtını dayadığı bir alandır. Başlangıçta 6 kapısı bulunmakta olan kalenin daha sonra bazı kapıları ne yazık ki zamana yenik düşmüştür. Çeşitli dönemlerde daha korunaklı hale getirilen ve çeşitli restorasyon çalışmalarından geçen kale günümüzde heybetli görünümünü korumaya devam etmektedir. Mardin kentine yapılan ziyaretlerde ilk ziyaret edilen yer burası olmaktadır.

Mardin Sokakları

Mardin'in farklı ve özgün bir mimari yapıya sahip olduğundan bahsedilmişti. Arnavut kaldırımlı dar sokaklara sahip olan kentin tarihi evleri bir hayli ilgi çekicidir. Kentin mimari yapısını gözler önüne sermekte olan Mardin sokakları farklı renklere sahiptir ve renk uyumu bulunması bu sokakların görünümünü çok daha üst seviyelere çıkarmaktadır. Bu sokakları keşfetmek ve birbirinden güzel fotoğraflar çekmek oldukça keyifli olacaktır.

Şatana Konağı

Mardin'in meşhur ailelerinden Şatanalar aracılığıyla yaptırılmış olan bu konak, 1890 yılında yaptırılmıştır. İlk başlarda PTT binası olarak da kullanılmış olan 130 yıllık bina hem Mardin kentinin sivil mimarisini en iyi şekilde yansıtmakta hem de pek çok farklı hizmete ev sahipliği yapmaktadır. Mardin kendisini sivil mimarisine yakından hakim olmak ve incelemek için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan bu konağın ücretsiz bir şekilde gezilebileceğini de unutmayın.

Şahkulubey Konağı

Bu konak kentte Ermeni nüfusunun son derece yoğun olduğu bir zaman diliminde yaptırılmıştır. 3 katlı bir formda inşa edilmiş olan eşsiz konak yaklaşık olarak 2.040 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Tam 3 dönemde farklı farklı genişletme çalışmalarına kahve tut olmuş olan konak, etkileyici mimarisi ile göz doldurmaktadır. Mardin’in Artuklu ilçesinde bulunan konak hem mimari unsurları keşfetmek hem de adama yolculuğuna çıkmak için kesinlikle ziyaret edilebilir. Üstelik Mardin otogarı üzerinden bu konuya gezmek isteyenler kolay bir şekilde ulaşım gerçekleştirebilme fırsatı elde edebilirler.

Mardin Müzesi

İlk başta patrikhane amacıyla yapılmış olan müze 1988 yılında Kültür Bakanlığı aracılığı ile onarım çalışmalarından geçmiş ve tamamen yenilenmiştir. Müze olarak faaliyet göstermeye 1995 yılında başlamış olan bu yer hem mimari açıdan önemli bir yere sahipti hem de içerisinde 3 adet ayrı sergi odasında bulunmaktadır. Ayrıca içtin buranın içerisinde pek çok etkinlik de hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap edebilmeyi başarmaktadır. Mardin ziyaretleriniz esnasında mutlaka bu müzeyi görmeli ve hem kütüphane hem de sanat galerisini yakından ziyaret etmelisiniz. Müzenin her katında yaklaşık 2.000 yılından beri korunmakta olan tarihi eserler bulunmaktadır ve bu eserlerin her biri tarihin farklı dönemlerine aittir. Adeta zamanda yolculuk fırsatı yaşama açısından ve pek çok mozaiğin, mezar taşının yakından engellenebilmesi açısından bu yer önemlidir.

Mardin Midyat Kent Müzesi

Bu işkence müzesi Mardin kentinin Midyat ilçesinde bulunmaktadır. İlk işlevi han olan bu eşsiz binanın daha sonrasında müzeye dönüştürüldüğü bilinmektedir. Tamamıyla eski bir han olduğu için içerisinde oldukça fazla sayıda dükkan yer alan müze daha sonrasında antika eşyalara ilgi duyanlar için ilgi çekici bir hale dönüşmüştür. Müzenin her bir odasında yörenin kendi tekniklerini yansıtmak doğal olan pek çok takı ve heykelim gibi eşya bulunmaktadır ve bunların hepsi satışa çıkarılmıştır.

Hacı Şehmus Mete Konağı

Hacı Şehmus Mete Konağı da Mardin kentinin Midyat ilçesinde bulunmaktadır. Klasik Midyat mimarisini en iyi şekilde yansıtmakta olan konağın içerisinde hem el dokuması halılar hem de çok sayıda yöresel eşya bulunur. Konağın bu denli popüler olmasının sebeplerinden biri ise kesinlikle alt kısmında bir yeraltına ağrısının bulunmaktadır. Konağın içindeki her bir eşya ve her bir tasarım özenli bir şekilde düzenlenmiş ve aslı balın olmadan hazırlanmıştır. Gerekli ışıklandırmaları un yapılmış olması da bu konağın çok daha estetik bir görünüme kavuşmasına yardımcı olmuştur. Bu eşsiz konağı ve çok daha fazlasını görmek isteyenler, Mardin Otogarı üzerinden Midyat bölgesine kolay bir şekilde ulaşım gerçekleştirebilirler. 

Mardin Hakkında
Nüfus:862.757
Telefon Kodu:482
Plaka Kodu:47
Mardin
17 Eyl Sal, Güneşli
18,23°
Çrş
22,9°
Prş
24,57°
Cum
20,19°
Cmt
24,56°
Paz
25,29°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery