Kütahya Otobüs Bileti

Kütahya

Kütahya Bazlı Şirketler Tüm Şirketler
Kütahya

Kütahya Şehir Rehberi

Kütahya otobüs bileti aldıktan sonra seyahat planı yapmaya başlanabilir. Farklı aktivite seçenekleri sunan şehre ne zaman gidileceği önemlidir. Çinisi ile meşhur olan Kütahya, sevdiklerinize hediye almak için oldukça orijinal fikirleri sunar. Ege Bölgesi’nde yer alan şehir birçok farklı ilçeye sahiptir. Şehrin tarihi oldukça köklü ve önemlidir. Antik çağlarda Kotiaeion olarak adlandırılan şehir, Odrislerin Kotys adındaki komutanlarının adı ile anılmıştır.

Kütahya bölgesinde ilk olarak Frigler daha sonra Hititler, Kimmerler, Persler, Lidyalılar ve Romalılar yaşamıştır. Ege Bölgesi’nde yer alan bir şehir olmasına rağmen daha iç kesimlerde kalması ve sahip olduğu yükselti sebebi ile diğer Ege illerine göre daha farklı bir iklim görülür. İç Anadolu Bölgesi’nde görülen karasal iklim ve daha ılıman bir iklimi aynı anda görmek mümkündür. Rahat bir şekilde şehri gezmek için en ideal zaman ilkbahar ve yaz mevsimleridir.

Kütahya’da Gezilecek Yerler

Kütahya bölgesinde bulunan tarihi yapılar ve doğal güzellikler oldukça fazladır. Tarihte birçok uygarlığın yaşadığı topraklar olması nedeni ile kültürel mirasları oldukça zengindir. Doğasının güzelliğine şahit olmak için tercih edilebilecek yerler bulunur. Kütahya’da gezilecek yerler listesi hazırlayarak daha planlı ve verimli bir gezi yapılabilir. Şehirde bulunan birçok yeri görmek için yaklaşık olan iki ile üç gün arasında bir zaman yeterli olur. Kaplıca turizminin önemli olduğu konumlardan biri olması dört mevsim turistlerin dikkatini çekmesine sebep olur.

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya’da bulunan en meşhur yerlerden biri Aizanoi Antik Kenti’dir. Roma Dönemi’nden kalan antik kentlerden biridir. Kent içinde yer alan Tiyatro, Zeus Tapınağı ve Macellumu sayesinde ikinci Efes Antik Kenti olarak adlandırılır. Zeus Tapınağı, yapısını günümüze kadar korumuştur, yapının neredeyse tamamını görmek mümkündür. Antik kent içinde yaklaşık 13.500 kişinin yaşadığı düşünülür. Tiyatronun 20 bin kişilik olarak tasarlanması insan nüfusu konusundaki düşünceleri doğrular. Aizanoi Macellum, dünnyada bilinen borsalar arasında ilk sırada yer alır. Döneminde satılan mallar için hazırlanmış olan fiyatların içinde bulunduğu yazıtlar bugüne kadar ulaşmıştır.

Su kanalları, agoralar ve nekropoller antik kent gezisinde görülür. Tarihi kaynaklara bakıldığı zaman Frigya’ya bağlı şekilde yaşayan Aizanitisler için ana yerleşim yeri burasıdır. Birçok farklı uygarlığın kullandığı yapıların bu kadar iyi şekilde korunması önemini artırır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yerlerden biridir. Aizanoi, Avrupalı gezginler tarafından 1824 yılında keşfedilmiş ve kazı çalışmalarına başlanmasına sebep olmuştur.

Frig Vadisi

Kafkaslardan Anadolu’ya göç eden Brig topluluğu M.Ö. 9. yüzyılda Frig Uygarlığı adı verilen bir uygarlık kurmuştur. Kendisinden sonra gelen medeniyetlere öncü olmuş olan dağlık bölgelerde yaşama anlayışı oldukça önemlidir. Afyon, Eskişehir ve Kütahya arasında dağılmış şekilde bulunan Frigya Bölgesi, derin vadiler içinde yer alır. Yerleşim yerlerinin bulundukları bölgelerde bulunan volkanik oluşumlar, tüflerden meydana gelmiştir. Tüfün yapısı nedeni ile kolay şekillenebilir. Frig Uygarlığı kayaların yumuşak yapısını kullanarak oymuş ve yerleşim yerleri kurmuştur. Kaya anıtlarında yer alan süsleme ve kabartmaların bazıları oldukça iyi şekilde korunmuştur. Evrensel değere sahip olan bölgelerden biridir.

Domaniç Ormanları

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde ayrı bir güzelliğe bürünen Domaniç Ormanları, mutlaka ziyaret edilmelidir. Yeşilin her tonunu görmek için ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Türkiye’nin en güzel ormanları arasında yer alması nedeni ile sık şekilde ziyaret edilen ormanlardan biridir. Yürüyüş ve piknik yapmak için tercih edilebilecek yerlerden biridir. Huzurlu bir gün geçirmek içim oldukça ideal konumlardandır. Kütahya Otogarı rotası üzerinde ise şehre gelirken ormanların içinden geçilebilir. Orman içinde 30 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunur. Unutulmaz bir deneyim için Domaniç Ormanları ziyaret edilebilir. Uygun mevsimlerde gidilmesi durumunda ağaçların renkleri oldukça etkileyicidir. Doğa fotoğrafları çekmek için oldukça verimli bir yerdir.

Kütahya Kalesi

Kütahya Kalesi, antik çağlardan bugüne kadar varlığını korumuştur. Şehrin ilk kurulduğu yer olan Hisar Tepesi’nde yer alır. Bizanslıların yaptırdığı surlardan sonra Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde restorasyon işlemleri görmüştür. Kale üç ayrı bölümden oluşur; iç, yukarı ve aşağı şeklindedir. Kütahya Kalesi’nin burçları için kesme ve moloz taş karışımları tercih edilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi içinde yer alan bilgilere göre 70 burcu olan kalede iki adet mescit, döner gazino, kır kahvesi ve iki adet çeşme bulunur. Bahsedilen Döner Gazino’nun Cumhuriyet Dönemi’nde yaptırıldığı düşünülür. Zaman içinde bakım ve restorasyonlardan geçen Kütahya Kalesi, şehir için önemli olan tarihi yapılar arasında yer alır. Geçmişe ışık tutmak için kale ziyaret edilmelidir. Kütahya otobüs bileti almayı düşünen kişiler, kaleyi listesine mutlaka eklemelidir.

Kütahya Çini Müzesi

Uzun süredir, Kütahya için önemli olan sanatlardan biri çinidir. Kütahya’da bulunan Çini Müzesi, çini kapsamında açılan ilk ve aynı zamanda tek müzedir. Tarihi bir külliye içinde bulunan müze, ziyaretçilerin beğenisini kazanır. Germiyan Beyi III. Yakup Çelebi tarafından inşa edilmiş külliye içinde imaret, hamam, medrese ve mescit bulunur. Türbe ve mescit kısmında bir takım restore çalışmaları gerçekleştirildikten sonra 1999 yılında Çini Müzesi açılmıştır. Müze sergilerinde 14. yüzyıldan bugüne kadar Kütahya ve İznik bölgesinde yapılmış olan tabak, ev eşyası, pano ve vazolar bulunur. Müze içinde aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi yer alır. Kütahya’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

Çinili Camii

Kütahya’da bulunan en görkemli camilerden biridir. Şehir merkezinde bulunan cami, Orta Asya Türk mimarisinin çizgilerini taşır. Meşhur mavi Kütahya çinilerinden yapılmıştır. Planı sekizgen olan cami iki katlıdır. Çinili Camii içinde bulunan kalem işi süsleme detayları görülmeye değerdir. Usta şekilde yapılmış olan süslemeler oldukça etkileyicidir. Ahmet Yakupoğlu tarafından yapılan caminin dış yüzey kaplamasında komple seramik kullanılmıştır. Caminin içinde ve dışında çini motifleri oldukça güzeldir. Şehrin sembollerinden biri olan cami, Kütahya’da görülmesi gereken yerler arasına eklenebilir.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya merkezinde yer alan Arkeoloji Müzesi, görülmeye değer yerlerden biridir. Tarihte onlarca medeniyetin yaşadığı ve uğruna savaş verdiği toprakların miraslarını bir arada incelemek için önemli müzeler arasında yer alır. Kütahya Ulu Camii yanında bulunan Vacidiye Medresesi içinde sergiler bulunur. Umur Bin Savcı tarafından 1314 yılında yapılmış olan medrese, 1965 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Hitit, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait olan eserler müzede sergilenir. Amazonlar Lahidi, müze içinde önemli olan eserlerden biridir. Bugüne kadar sağlam şekilde korunmuş olan sayılı lahitlerden biridir. Kütahya’da gezilecek yerler arasına müze eklenmelidir.

Yoncalı Kaplıcaları

Bölgede bulunan doğal sıcak su kaynakları sebebi ile termal turizm oldukça yoğun ilgi görür. Yoncalı ilçesine yer alan kaplıcalar, dört mevsim misafirleri ağırlar. Evliya Çelebi Seyahatnamesi içinde Yonca Kaplıcaları ve şifalı sularından bahseder. Kirazlı Dağı’nın eteklerinde bulunan kaplıcalar oldukça huzur vericidir. İçinde bulunduğu yeşil alanlar sayesinde keyifli bir tatil planı yapılabilir. Birçok hastalığa şifa olduğu inanılan sular yaklaşık 42 derece sıcaklığa sahiptir. Su içinde bulunan mineraller sayesinde cilt hastalıklarından kemik ve kas rahatsızlıklarına kadar iyi geldiği bilinir. Kütahya Otogarı aracılığı ile Yoncalı Kaplıcalarına ulaşım sağlanabilir.

Kütahya Hakkında
Nüfus:272.513
Telefon Kodu:274
Plaka Kodu:43
Çrş
6,14°
Prş
9,36°
Cum
12,54°
Cmt
17,35°
Paz
15,91°
Kütahya
20 May Pzt, Bulutlu
14,75°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery