Kahramanmaraş
Kahramanmaraş Bazlı Şirketler Tüm Şirketler
Kahramanmaraş Şehir Rehberi
Kahramanmaraş otobüs bileti aldıktan sonra şehirde görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellikler hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin yaşadığı topraklarda oldukça fazla tarihi miras bulunur. Bölgede ilk yerleşim M.Ö. 2. yüzyıl civarlarında Hititler olduğu düşünülür. Hititlerden sonra onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapan şehir; Markaji, Germenice, Markasi ve Maraş gibi farklı isimler ile anılmıştır.
Kış aylarında hava sıcaklığı 3 ile 6 derece arasında değişkenlik gösterir. Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan kayak merkezi sayesinde kış aylarında tatil yapmak için tercih edilebilir. Yaz aylarının oldukça sıcak geçmesinden dolayı, seyahat için en ideal mevsim ilkbahar ve sonbahar olabilir. Eylül ayının sonlarında yapılmaya başlanan Dondurma Festivali, 3 gün sürer. Kahramanmaraş ziyaretiniz sırasında tarihler uyar ise mutlaka uğranmalıdır.
Germenicia Antik Kenti
Kahramanmaraş bölgesinde yaşamış uygarlıklardan geriye kalan birçok tarihi kalıntı bulunur. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan şehirde görülmesi gereken antik kentlerden biri olan Germenicia Antik Kenti, Roma İmparatorluğu’ndan kalmıştır. Şehirde fark edilmeden gecekondu inşaatları başlatılmış, zaman içinde mülkleşmiştir. Evlerin altında bulunan mozaikler, yetkililer tarafından kamulaştırma çalışmalarına tabi tutulmuştur. M.S 300 ile 400 yıllarından kalan şehrin kalıntıları, Roma Döneminde generallerin kaldığı evlerde taban döşemesi olarak kullanılır. Antik kentten bulunan eserlerin bazıları Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenir.
Taş Köprü
Ceyhan Nehri üzerinde yer alan köprü, aynı zamanda Ceyhan Köprüsü olarak da bilinir. Tarihi kaynaklara göre yapılan tahminler; 1563 yılında Dulkadiroğulları Beyliği zamanında yapılmıştır. Zaman içerisinde restore edilmiş olan taş köprü, yığma moloz taştan yapılmıştır. Çevrede bulunan köprülerin birçoğu baraj suları altında kalmış olsa da Taş Köprü suların altında kalmadan günümüze kadar gelmiştir. Köprüde 6 adet kemer gözü bulunur ve yapısı asimetrik şekildedir. Köprü genişliği 5 metre, uzunluğu ise 158 metredir. Köprünün en üst noktasının yüksekliği 18 metredir, iki tarafa azalan bir eğime sahiptir. Yüksek olan kısım köprünün ortası olmadığı için asimetrik bir yapıya sahiptir. Kahramanmaraş’ta gezilecek yerler arasında bulunan tarihi yapılar arasında yer alır ve Ceyhan Nehri üzerinde olması eşsiz bir manzara sunar.
Geleneksel Maraş Konakları
Anadolu şehirlerinin birçoğunda görülen tarihi konaklara kıyasla kendine has mimarisi ile sivil mimari örneklerinden biridir. Konakların özellikle kuzulu kapıları dikkat çeker. Kuzulu kapı denilmesinin sebebi; iki kapının iç içe geçmiş olmasıdır. Küçük olan kapı insanların kullanımı için yapılmış, büyük olan kapı ise binek hayvanlar için yapılmıştır. Kapılardan içeri girildiği zaman büyük bir avluya giriş yapılır. Avluda bulunan havuzlar oldukça büyüktür ve evin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Süslemeli çeşmelerin üzerinde bulunan detaylar oldukça etkileyicidir. İki kattan oluşan konakların ilk katı ahır, ardiye, samanlık ve odunluk gibi farklı amaçlar için kullanılır. Alt katta bulunan gizli bölümler bulunur. Mahzen olarak kullanılan bölümler aynı zamanda acil durumlarda sığınak olarak kullanıma uygundur. Konağın üst katında bulunan odalar, konaklama içindir. Sivil mimarisi ile şehirde öne çıkan konakların bazılarını ziyaret etmek mümkündür. Kahramanmaraş’ın tarihi sokaklarında gezerken; Kocabaş Konağı ve Dedeoğlu Konağı gibi ziyaret edilebilecek konaklar bulunur.
Maraş Kalesi
Kahramanmaraş Otogarı üzerinden şehir merkezine gelerek, kaleyi ziyaret etmek mümkündür. Şehir merkezinde bulunan tarihi kaleye ulaşım oldukça kolaydır. Kalenin yapımı tahminen M.Ö. 9. yüzyıla dayanır. Genç Hitit dönemi yapılarından biri olan kale tepelik bir alana kurulmuştur. Farklı medeniyetler tarafından kullanılan kale, zaman içinde bazı onarımlardan geçmiştir. M.S. 7 ile 8. yüzyıllarda yaşanan Bizanslılar ve Müslümanlar çatışmaları sırasında kale oldukça zarar görmüştür. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde geçen 4 aslan heykeli bulunur, ancak günümüze kadar ulaşamamıştır. Kale kapısında bulunan aslan heykeli Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenir. Bugüne ulaşmış olan en eski ve en sağlam eserlerden biridir. Heykel üzerinde bulunan kabartma yazılar, dönemi ile ilgili birçok bilgi verir.
Elbistan Ulu Camii
Elbistan ilçesinde yer alan cami, oldukça önemli sanat eserlerinden biri olarak değerlendirilir. Ulu Camii, dört yönlü merkezi bir plana sahiptir. Sahip olduğu planda bulunan yapılar arasında en eski tarihe sahip olandır. Selçuklular tarafından 1240 yılında yapıldığı düşünülen caminin çevresinde bu özellikte başka bir yapı bulunmaz. Ulu Camii ve Şekerli Camii, bugüne ulaşmış olan Selçuklu eserleri arasında yer alır. Şehirde Selçuklu Dönemi’nden kalma başka eser bulunmaz. Osmanlı’nın hüküm sürmeye başladığı yıllarda, minaresi dışında caminin diğer kısımlarında Osmanlı mimarisine ait izler görülür. Caminin sahip olduğu orijinal kubbesinin Mimar Sinan için ilham kaynağı olduğu söylenir. Tarih boyunca değişikliklere uğramış olsa da tarihini yansıtmak konusunda oldukça başarılıdır. Ziyarete açık olan cami, Kahramanmaraş ziyaretinde görülmelidir.
Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi
Şehrin tarihine ışık tutan bir müze olması nedeni ile Kahramanmaraş otobüs bileti aldıktan sonra mutlaka listeye Arkeoloji Müzesi eklenmelidir. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi içinde yer alan eserler, müzecilik konusunda oldukça önemlidir. Türkiye topraklarında müzecilik izlerine ilk defa Selçuklu Dönemi’nden kalan kalıntılar ile Kahramanmaraş’ta rastlanmıştır. Dulkadiroğlu Beyliği zamanında Maraş Kalesi içinde sergilenen Genç Hitit Dönemi eserleri de dünya tarihinde önemli gelişmelerden biridir. Müze içinde 7 ayrı salon bulunur, bahçesinde de tarihi eserleri görmek mümkündür. Antik Fil Heykeli, Mozaik Salonu ve Aslan Heykeli gibi salonlar içinde değerli eserler sergilenir. Ziyaret edilen toprakların tarihini öğrenmek için uğranması gereken yerlerden biridir.
Taş Han
Tarihte Kahramanmaraş’a ticaret yapmak için gelen kişilerin konakladığı yerdir. Taş Han’ın Dulkadiroğulları döneminden kalma bir yapı olduğu düşünülmektedir. Tahminlere göre han 16. yüzyılda yapılmıştır. Kapalı Çarşı’nın doğusunda kalacak şekilde inşa edilmiştir. Çarşıya mal getiren tüccarlar, dinlenmek ve konaklamak için Taş Han’ı kullanır. İki katlı şekilde planlanan hanın kare bir avlusu bulunur. Alt katın ahır, depo ve farklı hizmet alanları olarak kullanıldığı bilinir. Hanın üst katında ise konaklama yapılması için odalar bulunur. Aktif şekilde kullanılan han ziyarete açıktır. İşyeri ve depo olarak kullanılan bölümlerden hediye almak isteyen misafirler, Kahramanmaraş hatırası alabilir. Kahramanmaraş’ta gezilecek yerler arasında bulunan tarihi yapılardan biridir.
Tarihi Ticaret Alanı
Şehirde ticaretin döndüğü konumlardan biridir. Oldukça köklü bir tarihe sahip olmasına rağmen günümüzde en iyi korunmuş yapılardan biridir. Geniş bir alan içerisinde bulundan bölümlerde farklı sektörlere ayrılmış bir çarşıdır. El ürünlerinin satıldığı alana Belediye Çarşısı, Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı, Suk-i Maraş Çarşısı, Semerciler Çarşısı ve Saraçhane olarak adlandırılır. Altın, gümüş, deri, keçe, ahşap ve bakır gibi malzemelerden ürünler satılır. Ürünlerin birçoğu el yapımı olup aynı zamanda yöresel gıda ürünlerinin de satışı yapılır.
Başkonuş Yaylası
Yaz aylarında yoğun şekilde ziyaret edilen konumlardan biridir. Yaz aylarında oldukça serin olan yayla bölgesine kış aylarında kar yağar. Piknik yapmak için tercih edilebilecek huzurlu bir yerdir. Yaylada bulunan restoranlarda doğanın içinde keyifli bir öğün yemek mümkündür. Dağ evi ve çadır gibi konaklama alanlarından faydalanılarak gece yaylada vakit geçirilebilir. Kahramanmaraş Otogarı aracılığı ile Başkonuş Yaylası’na ulaşım sağlanabilir. Doğa içinde zaman geçirmek için şehirde tercih edilebilecek en ideal yerlerden biridir.