Balıkesir Otobüs Bileti

Balıkesir

Balıkesir

Balıkesir Şehir Rehberi

Balıkesir otobüs bileti fırsatları ile pek çok kişi Balıkesir kentine oldukça rahat ve konforlu bir şekilde erişim gerçekleştirebiliyor. Birbirinden eşsiz güzelliğe sahip pek çok yer ve yapıya ev sahipliği yapmakta olan Balıkesir kentinde bu nedenle gezilip görülmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Balıkesir kenti hakkında genel bilgilere sahip olmak ise, bu kent için yapılacak olan gezi planlarını daha ideal kılıyor. 

Hem Marmara hem de Ege Denizi'ne bakan Balıkesir, doğuda Bursa ile Kütahya, batıda Çanakkale, güneyde Manisa ve İzmir arasında yer alır. 2018 yılının son nüfus sayımı verilerine göre 14.272 kilometrekarelik bir alanı kaplayan bu kentte 1226.000 kişi yaşıyor. 

Arkeolojik araştırmalar, bölgenin ilk olarak MÖ 8000 ile 3000 yılları arasında yerleşim gördüğünü gösteriyor. Bilinen ilk uygarlıklar, MÖ 3000 ile 1200 yılları arasında var olan Pelasg ve Leleg kolonileridir. Balıkesir, M.Ö. 1120 yılında yerleşmiştir. Hititlere katılarak Büyük İskender'in amansız ilerleyişine teslim oldular ve Makedonların eline geçtiler. Büyük İskender'in ölümüyle çekişmeli bir egemenlik savaşını tetikleyen topraklar üzerindeki mutlak kontrol, MÖ 85'te kaldırılmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır. 395 yılında Roma'nın ikiye bölünmesi sonucunda 1081 yılında Bizans kontrolüne giren Balıkesir'de Türk hakimiyeti kurulamamıştır. Malazgirt Savaşı'ndan 10 sene sonra Anadolu Selçuklu eyaletine bağlanan topraklar, 200 yıl sonra Türk Beyliği Karesioğulları’na devredildi. 14. yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğu tarafından ilhak edildi. 

Akdeniz iklimine sahip olan Balıkesir, yılda ortalama 615 mm yağış almaktadır. Temmuz ve ağustos aylarında 24 dereceye çıkan sıcaklıklar, ocak ayında 5 dereceye kadar düşüyor. Doğal ve aynı zamanda tarihi güzelliklerin hâkim olduğu Balıkesir'de Antandros Antik Kenti ilk sırada yer alıyor. MÖ 1200'den kalma Roma villaları ve mozaikleriyle antik kent pek çok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Kaz Dağları ise mitolojik unsurları ve hikayeleriyle turistlerin ilgisini çekiyor. Sarıkız efsanesinden, Afrodit'in Güzellikler Kraliçesi seçildiği yere kadar, gürgen, ağaçlarıyla kaplı yemyeşil ormanları ile Kaz Dağları, insana hem huzuru hem de sükuneti yaşatıyor. Son olarak M.Ö. 5. yüzyılda yapıldığı söylenen Kyzikos antik kentini de dilerseniz ziyaret edebilirsiniz. Balıkesir otobüs bileti fırsatları ile bu noktalara ve çok daha fazlasına kısa süreler içerisinde ulaşabilirsiniz.

Balıkesir’e Ne Zaman Gidilir?

Genel olarak yazlar özellikle de Ege ve Marmara kıyılarında sıcak geçer. Ege kıyılarında kışlar yağışlı ve ılık, doğuda ise karasal bir iklim görülür. İç kesimlerde kış koşulları daha soğuk ve daha şiddetlidir. Balıkesir yazın mavi bayraklı plajları ve denizi ile doğanın uyanışını, baharda ise Kaz Dağları'nı görmeyi gerektirir. 

Balıkesir’de Ne Yenir?

Balıkesir, Marmara bölgesinde yer alır, ancak Ege Denizi'ne bakar, bu nedenle her iki bölgenin yemek kültüründen de bir miktar etkilenir. Yemekler arasında Balıkesir kaymağı, şerbetli kek arası kremalı sandviç, karanfilli ekmek ve adını Bigadiç semtinden alan Bigadiç yahnisi yer alır. Bu güveci diğer güveçlerden farklı kılan keçi eti kullanmasıdır. Aynı yazıda yer alan Bigadiç helvasını da deneyebilirsiniz. Kayseri mantısına göre daha iri olan ve kıymadan pişirilen Balıkesir mantısı. Daha farklı bir şekilde servis ediliyor ve yanında tavuk sunuluyor. Bu eşsiz mantı, yerel olarak saçaklı mantı olarak da bilinir. Kıyı bölgelerinde ise birçok deniz ürünü üretilmektedir. Tüm bu lezzetleri ve daha fazlasını tadabileceğiniz kafe ve restoranlar, Balıkesir’de gezilecek yerler ve konumlarına son derece yakındır. 

Balıkesir’de Gezilecek Yerler

Balıkesir'in tarihinin her karışı farklıdır. Yaz aylarında çok sayıda turist çeken Balıkesir, ödüllü kumsalları, keşfedilmeyi bekleyen masmavi koyları ve bir zamanlar orada bulunan antik kent kalıntılarıyla tüm turistleri kendine çekiyor. Temiz oksijeni ciğerlerine doğrudan çekmek isteyenler için ise Kaz Dağları'na önce gidiliyor. Antik kent kalıntıları, iç içe parklar, mavi bayraklı plajlar ve müzeler gezilecek yerlerden yalnızca birkaçı. Balıkesir’de gezilecek yerler çok daha fazlasını sunarak pek çok kişi için unutulmaz anlar yaşamayı vadediyor. 

Manastır

Manastır bölgesine bağlı Türkeli köyünde bulunan Tarihi Hagios Georgos Manastırı, tarihi bir eserdir. Adanın bilinmekte olan en eski yerleşim yerleri olan Yiğitler, Türkeli ve Manastır'a yürüme mesafesindeki manastırlarda Yunan ve Bizans mimarisinin etkileri görülüyor. Özel bir tarihi bölge olan Manastır, Manastır Koyu'nun hemen üzerinde, Avşa merkezine 2 km uzaklıkta yer almaktadır. Ne yazık ki, Avşa Adası'nın tarihi önemi büyük olan bir yeri ve geçmişi vardır, ancak geçmişinden çok az kalıntı kalmıştır. Ancak söz konusu tarihi yerlere daha az önem verilmiştir. Abbey olarak adlandırılan bölgedeki en önemli tarihi yerlerden biri de St. George Manastırı'dır. 360 yıl önce sürgündeki keşişlerin yaşadığı bu manastır sebepsiz yere havaya uçurulunca birkaç duvar dışında tamamen yıkıldı. Abbey denilen bölge şu anda tellerle çevrili bir rezerv olarak korunuyor ama pek ilgi görmüyor.

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Ayvalık'ın ilk kilisesi olrak bilinen Taksiyarhis'in üç farklı dönemde var olduğu tahmin edilmektedir. 15. yüzyıldan beri sanatçılar ve deneyimli mimarlar kilisenin restore edilmesine ve gelişmesinin sağlanmasına yardımcı oldular. İsa'nın hayatını anlatan Aziz Mermer de dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. İkonlarla süslenmiş mermerden geçtikten sonra apsise ulaşacaksınız. Neden Gitmelisiniz Taksiyarhis Anıtı binasının ikinci katında kadınlar bölümü olarak inşa edilmiş 16 ahşap pencereli U şeklinde bir üst galeri olan Gainaikhein yer alıyor. Depremde hasar gören yapının dekorasyonunun değiştirildiği duvar bezemelerinden ve resimlerinden anlaşılmaktadır. 1927 yılından bu yana 'Tekel Ambarı' olarak kullanıldıktan sonra terk edilmiş olan yapı, 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafınca restore edilerek 2013 yılında hizmete açılmıştır. Balıkesir Otogarı üzerinden bu eşsiz müzeye kolayca ulaşım gerçekleştirebilmek mümkün olmaktadır. 

Saraylar Açık Hava Müzesi

Saraylar Açık Hava Müzesi, Balıkesir’in Marmara adasının Saraylar beldesinde yer almakta olup hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini büyük bir oranda çekmektedir. 8 bin yıllık mermer ada, mermer oymalar sayesinde adeta bir açık hava müzesine dönüştürülmüş. Bu bölgede çıkarılan mermerin %95'i saf ve içi kristaldir. 60 fabrika ve taş ocağı olan bir şehirde üretilen mermerlere burada rastlamak mümkündür. Başta Suriye, olmak üzere birçok yabancı ülkeye bu mermerler ihraç edilmektedir.

Susurluk Kaplıcaları

Balıkesir termal turizm açısından en önemli illerimizden biridir. Susurluk ilçesindeki termal suların; felç, kırıklı çıkık, kadın hastalıkları nevrit, polinörit ve nevraljide etkili olduğu bilinmektedir. Kentte kaplıca suyu bakımından zengin olan Susurluk kaplıcalarının yanı sıra sağlıklı yaşam tatili için Emendere, Güre ve Derman kaplıcalarını da ziyaret edebilirsiniz.

Sütüven Şelalesi

Sarıkız Dağları'nın yamaçlarından çıkan kaynaklar dereler ve şelaleler; eşsiz manzara oluşturuyor, deniz ise akmaya devam ediyor. Edremit Körfezi'ne bakan Sütüven Şelalesi bu şelalelerin en güzelidir. Zeytinli köyüne 6 dakika uzaklıkta bulunan bu şelale, 17 metre yükseklikten çağlayan sularıyla görenleri hayrete düşürüyor. Özellikle yaz aylarında kalabalık olan Sütüven Şelalelerini gördükten sonra kısa bir mesafede bulunan Hasanboğuldu Göletlerini de gezmenizi tavsiye ederiz. Bu bölgelere Balıkesir Otogarı üzerinden kısa süreler içerisinde ulaşabilirsiniz. 

Balıkesir Hakkında
Nüfus:-
Telefon Kodu:-
Plaka Kodu:-
Balıkesir
15 Oca Çrş, Yağmurlu
6,01°
Prş
5,47°
Cum
5,2°
Cmt
2,24°
Paz
3,75°
Pzt
3,58°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery