Malatya Otobüs Bileti

Malatya

Malatya

Malatya Şehir Rehberi

Malatya otobüs bileti sayesinde hem kültürel hem de doğa içine bir seyahate çıkılabilir. Gezilecek sayısız yer arasında iyi bir plan yapmak için önceden fikir edinilebilir. M.Ö. 7000li yıllarda ilk yerleşim izlerine rastlanmıştır. Şehir merkezi ve Eski Malatya olarak adlandırılan Battalgazi ilçesinde birçok farklı tarihi kalıntı bulunur. Tarihi zenginliği dışında doğal güzellikleriyle de öne çıkan şehirlerden biridir. Malatya bölgesinde görülmesi gereken yerlerin çoğunluğu merkezde ve Battalgazi ilçesinde yer alır. Malatya gezi planı yapılırken iki günlük bir plan yapılması yeterli olabilir.

Battalgazi Ulu Camii

Eski Malatya olarak adlandırılan Battalgazi ilçesinde yer alan Ulu Cami oldukça eski bir tarihe sahiptir. 7. yüzyıla dayanan tarih incelendiği zaman günümüzde görülen caminin Selçuklu Dönemi’nde Alaaddin Keykubat tarafından 1224 yılında inşa edildiği görülür. Bölgede hüküm süren hükümdarlar tarafından zaman zaman restore edildiği bilinir. İran’da yer alan Selçuklu cami mimarilerinin Anadolu’da bulunan en güzel örneklerinden biridir. Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup tarafından hazırlanmış bir camidir. Cami ilk olarak tuğladan yapılmış daha sonra ise taştan yapılan kısımları olduğu görülür. Ziyaretçilerin ilgi gösterdiği yerlerden biridir.

Arslantepe Ören Yeri

Şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan ören yeri, Türkiye’de bulunan en büyük hörüktür. Arslantepe bölgesinde yapılan çalışmalar sonucunda yerleşimin ilk olarak M.Ö. 5000 yılına dayandığı görülür. Roma ve Bizans Dönemlerine şahitlik etmiş olan Arslantepe kalıntılarının bazıları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi içinde sergilenir. Malatya Müzesi ziyaret edildiği zaman ören yerinde bulunan eser ve kalıntıları görmek mümkündür. Bölgede yapılan çalışmalar sırasında ilk olarak Kral Tarhunza ve aslan heykelleri bulunmuştur. Malatya’da müze bulunmadığı için Ankara’ya gönderilmiştir. Malatya’da gezilecek yerler arasında tarihi öneme sahip olan noktalardan biridir.

Malatya Kalesi

Battalgazi’de bulunan Eski Malatya Şehir Surları, Roma İmparatoru olan Titus döneminde Lejyon Karargahı ile yapılmıştır. Oldukça uzun bir hikayesi olan surlar, öncelikle Traianus tarafından büyütülmüş daha sonra I. Constantinos döneminde inşaatı devam etmiştir. Son halini Justinianos döneminde almış olan surlar, bugün oldukça iyi korunmuş durumdadır. Evliya Çelebi Seyehatnamesi içinde bulunan bilgilere göre; 11 kapı ve 95 burç bulunan surların uzunluğu 2850 metredir. Surlar zaman içinde zarar görmüş olsa da 550 metrelik bir alanı restore edilmiştir. Şehir için önemli olan yapılardan biri olması nedeni ile ziyaret edilmelidir. Battalgazi ilçesine kolay şekilde ulaşım sağlanabilir.

Yeni Camii

Hocazade Hacı Yusuf camiyi 1843 yılında yaptırmıştır. Şehir merkezinde yer alan cami, 1893 yılında yaşanan büyük depremden sonra zarar görmüştür. Deprem sonrasında camiden geriye sağlam kalan tek parçası minaresidir. Halkın sağladığı yardımlar ile II. Abdülhamit öncülüğünde cami yapılmıştır. İnşaatın tamamen bitmesi 1913 yılını bulmuştur. Caminin yapımı sırasında yeni minare yapılırken çalışan bir Hristiyan usta düşüp hayatını kaybeder. Olaydan sonra minareye 15 gün hapis cezası verilmiştir. Yapımı sırasında garip hikayelere sebep olan cami, üç ayrı girişe sahiptir.

Malatya Müzesi       

Malatya Müzesi ilk olarak 1971 yılında, oldukça küçük bir alana kurulmuştur. Malatya çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan eser ve buluntulardan sonra 1979 yılında müze taşınmıştır. Neolotik Çağ eserlerinden başlayarak Osmanlı Dönemi’ne kadar farklı eserleri müze içinde görmek mümkündür. Bölgenin tarihini aydınlatan eserlerin hepsi sergilerde yer alır. Cafer Höyük kazılarında bulunan heykeller ve Karakaya Baraj Gölü altında yapılan kurtarma çalışmalarında ortaya çıkan eserler müzede önemli parçalardır. Arslantepe’de yapılan çalışmalar sırasında bulunan Eski Tunç Dönemi’ne ait olan mızrak ve kılıçlar bulunur. Geniş kapsamlı bir müze olması ve bölgesinin tarihi hakkında ışık tutması turistlerin ilgisini çeker. Malatya ziyaretinde uğranması gereken yerlerden biridir. Malatya Otogarı ardından şehir merkezine gelerek müzeye ulaşmak mümkündür. Ulaşımın mümkün olduğu kolay bir yerde bulunur.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Battalgazi ilçesinde bulunan bir diğer yapıda Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’dır. Dikdörtgen bir alan üzerinde bulunan kervansaray, 1637 yılında IV. Murat’ın silahtarı olan Bosnalı Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiştir. Zaman içinde restore yapılmış olan yapıda farklı etkinlikler düzenlenir. Çocuklar için seramik, ebru, piyano, ney ve çini gibi farklı eğitimler verilir. Yılın belli dönemlerinde özel etkinliklere ev sahipliği yapan merkezlerden biridir. Mimarisini görmek ve etkinliklere dahil olmak için Battalgazi ziyaretinde kervansaraya da uğranabilir. Turistlerin oldukça ilgisini çeken yerlerden biridir.

Levent Vadisi

Malatya otobüs bileti aldıktan sonra yeterli vakti bulunan kişiler, Levent Vadisi’ne uğramalıdır. Tarihi geçmişi oldukça zengin olan şehirde doğal güzellikleri ziyaret etmek de mümkündür. Kamp, tırmanış, paraşüt ve yürüyüş gibi farklı aktiviteler için tercih edilen konumlardan biri olmuştur. Taleplerin artması ile turizm merkezlerinden biri olmaya başlamıştır. Kayalık alanın en ortasında bulunan seyir terası sayesinde Levent Vadisi çok rahat bir şekilde gözlenebilir. Teras yaklaşık 104 metre yüksekliğindedir ve bir kaya bloğu üzerinde yer alır. Manzarası ile etkileyecek yerlerden biridir. Farklı doğa aktiviteleri yapmak için tercih edilebilecek yerlerden biridir.

Beşkonaklar ve Etnografya Müzesi

Beşkonaklar, 1900’lü yılların başlarında inşa edilmiştir. Malatya’da bulunan en önemli konaklardan biridir. Beş adet konağın yan yana inşa edilmesi şeklinde oluşmuştur. Konakların her birinde iki kat bulunur ve sokağa cephesi bulunur. Beşkonaklar içinde farklı sanat ve kültür aktiviteleri yapılır. Malatya ziyareti sırasında ziyaret edilebilir. 2008 yılında, konakların iki tanesi Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait olan birçok farklı eser sergilenir. Takı, saat, mühür, para kesesi, silahlar, müzik aletleri, dokuma araçları ve tarım araçları gibi günlük kullanılan birçok farklı araç sergilerde yer alır.

Günpınar Şelalesi

Malatya’nın en çok konuşulan doğal güzellikleri şelaleleridir. Darende ilçesinde yer alan şelale, Günpınar Köyü’nde yer alır. Şelale, Tohma Çayı üzerinde bulunur. Şelale 40 ile 50 metre arasında bir yüksekliğe sahiptir. Su zirveden üç katlı şekilde dökülür. Şelalenin doğal güzelliği dışında yürüyüş parkuru bulunur. Kış aylarında ayrı bir görsel şölen oluşturan şelale yazın sıcak günlerde ferahlamak için tercih edilebilir. Malatya’da gezilecek yerler arasında bulunan şelalelerden biridir. Doğa yürüyüşü dışında, şelalenin etrafında bulunan tesislerde yemek yiyebilir ya da doğa içinde bir şeyler içilebilir. Huzur dolu bir etkinlik olarak tercih edilebilir.

Tohma Çayı Kanyonu

Fırat Nehri’nin kollarından biri olan Tohma Çayı, Sivas’tan başlar Malatya Karakaya Barajı’na dökülür. Darende ilçesinden geçen çay, 20 kilometrelik bir kanyon oluşturmuştur. Kanyonun yamaçlarında bulunan dik kayalar ve mağaralar oldukça dikkat çekicidir. Doğa sporu yapmaktan keyif alan kişiler, özellikle burayı ziyaret eder. Rafting, tırmanış ve trekking gibi farklı seçenekler bulunur. Doğanın içinde heyecan dolu aktiviteler yapılabilir. Kanyon içinde 4 kilometrelik bir rafting parkuru bulunur. Yaklaşık olarak 45 dakika süren parkur, Türkiye genelinde bulunan sayılı parkurlardan biridir. Doğa fotoğrafçılığı yapmak için oldukça uygun yerlerden biridir. Malatya Otogarı üzerinden Somuncu Baba Camii’ye ulaşılabilir. Camiden sonra 10 dakikalık yürüyüş kanyona ulaşılmasını sağlar. Malatya’nın doğal güzellikleri arasında en çok turist çeken noktalardan biridir.

Malatya Hakkında
Nüfus:808,692
Telefon Kodu:422
Plaka Kodu:44
Çrş
15,07°
Prş
15,26°
Cum
14,96°
Cmt
14,64°
Paz
19,89°
Malatya
20 May Pzt, Bulutlu
18,32°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery