Diyarbakır
Diyarbakır uçak bileti fırsatları sizlerin daha hızlı ve kolay bir şekilde şehre ulaşabilmesini sağlarken; tarihi ve kültürel anılarla dolu bu kentin tadını çıkartmanıza ön ayak olur. Dicle Nehri kıyısında yer alan Diyarbakır, coğrafi konumu ve doğal güzellikleriyle farklı bir atmosfere sahiptir. Antik çağlardan günümüze kadar önemli bir yere sahip olan kentin tarihi oldukça önemlidir. Diyarbakır'ın tarihi Paleolitik çağa kadar uzanmaktadır. 9000 yıllık bir geçmişe sahip olan şehirde Neolitik ve diğer tarihi dönemlerin önemli izlerini görebilirsiniz. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'da 33 aşiret hüküm sürüyor. Bunların en önemlileri Uranlar, Asurlular, Persler, Ermeniler, Romalılar ve Bizanslılar. Diyarbakır'ın bu özellikleri tarih ve kültür kenti olma yolunda önemli bir adımdır.
Kentte medeniyetlerin geride bıraktığı yapılar, bölgenin mimari açıdan da gelişmesine olanak sağlıyor. Diğer şehirlere göre farklı bir mimariye sahip olduğu için dikkat çekiyor. Diyarbakır'ın tarihi kadar coğrafyası da önemlidir. Diyarbakır hangi bölgedir sorusunun cevabını bulmak zor değil. Anadolu'nun güneydoğu bölgesinde yer alan şehir, Türkiye'nin en kalabalık 12. şehri olma özelliğini taşıyor. Diyarbakır, güneyde Mardin, kuzeyde Bingöl ve Elazığ, batıda Adıyaman ve Şanlıurfa, doğuda Muş ve Batman ile komşudur. Diyarbakır nerede sorusuna yanıt arayanların merak ettiği bir sonraki soru ise kentin mimarisi. Diyarbakır'ın en önemli yapılarından biri olan surlar, şehre gelenlerin ilgisini çekiyor. Duvarların çoğu yöne açılan kapısı vardır. Mardin Kapısı, Urfa Kapısı, Su Kapısı ve Harput Kapısı mimarileriyle dikkat çekiyor. Mardin Kapısı tüm doğu bölgesini birbirine bağlar ve şehre gelenlerin geçmesine izin verir. Urfa Kapısı ise Osmanlı birliklerinin sefer sırasında diğer şehirlere ulaşımını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Harput Kapısı ise günümüzde galeri olarak kullanılmaktadır. Gizemli dokulara sahip şehir; Tarihi, mutfağı, gezilecek yerleri ve bölgeleriyle size bambaşka bir hava veriyor.
Diyarbakır'da Yeme – İçme
Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir olan Diyarbakır, tarihi kadar mutfak konusunda da oldukça zengindir. Mutfak; Güneydoğu Asya mutfağı ağırlıklı olarak et, tereyağı, bulgur ve pilavdan oluşuyor. Diyarbakır'da öne çıkan yöresel tatlar arasında meftun, kibe, pıkık ve nardanaşı yer alır. Diyarbakır kadayıfını, özellikle de lezzetli olan burma kadayıfını yemeden dönmemelisiniz. Pekmez, tereyağı ve üçlü fındıkla yapılan fıstıklı ve buzlu ekmekli irmik helvası da Diyarbakır'da denenebilir. Diyarbakır uçak bileti bahsedilen lezzetlerle ve çok daha fazlası ile buluşmanıza olanak sağlar.
Diyarbakır Hava Ulaşımı
İstanbul'dan ve diğer şehirlerden Diyarbakır havalimanı uçak bileti fırsatları iledirekt uçuşları tercih ederek seyahatinizi hem kısa hem de keyifli hale getirebilirsiniz. Diyarbakır Havalimanı şehir merkezine 10 km uzaklıkta yer almaktadır. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için otobüs, taksi ve araç kiralama seçenekleri bulunuyor.
Diyarbakır Gezilecek Yerler
Tarihi ve kültürel açıdan öne çıkan şehirlerimizden biri olan Diyarbakır'da; Diyarbakır havalimanı uçak bileti fırsatları ile görülebilecek çok sayıda tarihi yapı vardır. 150 metre uzunluğunda ve 74 santim genişliğinde olan Malabadi Köprüsü bu yapıların en önemlilerinden biridir. Artuklular dönemine kadar uzanan ve şekliyle dikkat çeken bu taş köprü, Balkanlar'daki Mostar köprüsüne benzer bir mimari üsluba sahiptir.
Diyarbakır Suriçi olarak bilinen surlar ve mistik bölge Diyarbakır'ın tarihi mirasını çıplak haliyle gözler önüne sermektedir. Kentin sosyolojik yapısı ile ilgili birçok detayı buradan inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Diyarbakır Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Mardin Kapısı, Urfa Kapısı, Dağ Kapısı ve Yeni Kapı, tarih boyunca şehre girişlerin kontrolünü sağlamışlardır. Bu bölgeleri şehir turunuz sırasında görebilirsiniz. Dicle'nin doğal güzellikleriyle tanışabilir, Diyarbakır kervanlarını ziyaret edebilirsiniz.
Tarihsel olarak önemli bir ticaret yolu olan İpek Yolu üzerinde bulunan Diyarbakır'da birçok han, çarşı ve kapalı çarşı kurulmuştur. Hayatta kalanlar hala ziyaret edilebilir. Örneğin, Deliler Hanı'na gidebilir ve şehrin en büyük handa kalabalığına katılabilirsiniz. Hasanpaşa Han ve Sülüklü Han en önemlileri arasındadır. Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan Diyarbakır Ulu Camii'ne mutlaka göz atmalısınız.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde bu bölgeye hakim olan uygarlıkların izlerini görebilirsiniz. 9 bin yıllık tarihiyle dikkat çeken Çayönü antik kentinin birçok kalıntısı bu müzede sergileniyor. Diyarbakır'ın ünlü şairi Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ev müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. Müzede etnografik eserlerin yanı sıra şairin kitapları, şiirleri, mektupları ve kişisel eşyaları da bulunmaktadır. Aynı şekilde Ziya Gökalp Müzesi'nin de önemli bir kültürel miras olarak kabul edilmesi beklenmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçesi de Diyarbakır'da gezilecek yerlerden biridir.
Silvan
Diyarbakır merkeze yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunan Silvan, M.Ö. 700 yıllarında büyük nüfusuyla bölgenin en büyük başkentiyken, günümüzde turistlerin en çok ziyaret ettiği destinasyonlardan biridir. tarihi hazineler. Onlarca medeniyetten günümüze kalmış eserleri görebileceğiniz Silvan'da, sadece 19 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır'ın en ünlü simgelerinden Malabadi Köprüsü'nü keşfedebilirsiniz.
On Gözlü Köprü
Diyarbakır gidiş dönüş uçak bileti fırsatları sayesinde kolayca ulaşabileceğiniz bir yapı; On Gözlü Köprü. Tarihin en eski yapılarından ve mimarlık meraklılarının mutlaka görmesi gereken ve Diyarbakır'ın en ünlü simge yapılarından biri olan On Göz Köprüsü, 1065 yılında inşa edilmiş, 178 metre uzunluğunda ve 5,6 metre genişliğinde bir mimari şaheserdir. Dicle Nehri'nin iki yakasını birbirine bağlama özelliği ile oldukça popülerdir.
Harput Kapı
Dağ Kapı olarak da bilinen Harput Kapısı, Diyarbakır kalesinin etkileyici dört kapısından biridir. İki büyük kale ile çevrilidir. Roma İmparatoru Konstantin tarafından yaptırıldığına inanılan anıtsal kapının üzerindeki Roma, Bizans, Abbasi ve Mervani yazıtları da görülmeye değer. 2. kattaki tarihi camiyi gezebileceğiniz, Devlet Sanat Galerisi'nin kalıcı ve geçici sergilerini görebileceğiniz Dağ Kapısı, ilginç motifleri ile turistlerin ilgisini çekiyor.
Zinciriye Medresesi
Diyarbakır gidiş dönüş uçak bileti ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz ve Diyarbakır'ın onlarca tarihi mekana ev sahipliği yapan Sur semtinde görmeniz gereken bir diğer önemli yapı, Sincariye Medresesi olarak da bilinen etkileyici Zinciriye Medresesinin kesin yapılış tarihi bilinmemekle birlikte; Eyyubi hükümdarı Melik Salih Necmettin döneminde 1198 veya 1236 yılında yapıldığı sanılıyor. Diyarbakır'daki birçok yapıda kullanılan siyah beyaz kesme bazalttan inşa edilen Zinciriye Medresesi, geniş avlusu ve dini eğitimin yapıldığı taş salonuyla görülmeye değer. Zamanının en ünlü mimarlarından Nisa Ebu Dirhem'in bir şaheseri olan Zinciriye Medresesi, Diyarbakır'da mimarinin yanı sıra tarih ve kültür meraklılarının da gördüğü ilk büyüleyici eserlerden biridir.
Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi
Diyarbakır görülecek yerler arasında mutlaka sayılan; Diyarbakır Kilisesi olarak da bilinen antik Süryani Meryem Ana Kilisesi'dir. Sur ilçesinin hemen hemen en çok ziyaret edilen tarihi değerlerinden biri olan ve 300 yıl önce Ortodoks Süryaniler tarafından yaptırılan tarihi yapı, asırlık kavak ağaçları ve rengarenk çiçeklerle bezenmiş, süslü geniş bahçesiyle muhteşem manzaralar sunuyor. Diyarbakır'ın eşsiz yontulmuş siyah bazalt taşından inşa edilmiş, Bizans ve Roma dönemlerinden izler taşıyan Meryem Ana Kilisesi; İçerisini süsleyen dini motifler, kendine özgü aydınlatma ve süslemeler ile ziyaretçileri oldukça cezbeder.