Lefkoşa
Lefkoşa uçak bileti fırsatlarıyla beraber mükemmel yapılara ev sahibi yapan Lefkoşa şehrine seyahat planlamadan önce şehir hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Lefkoşa; Kıbrıs Adasının tam olarak ortasında bulunmaktadır. Lefkoşa; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en kalabalık şehridir.
Lefkoşa, Bizans döneminden bu yana Kıbrıs'ı yöneten hemen her devletin başkenti konumunda olmuştur. Kentlerde özellikle Licignan Krallığı (192-1489), Venedik (1489-1570), Osmanlı İmparatorluğu (1571-1878) ve 370 yıl süren İngiliz sömürge yönetiminin (1878-1960) tarihi yapısı dikkat çekmiştir. Yaklaşık 16. yüzyıla kadar bir Hıristiyan şehri olan Lefkoşa, Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiğinde, şehirde İslam mimarisi yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştır. 1920'lerde ise bu mahalleye daha çok Anadolu'dan Ermeniler yerleşmiştir. Ayrıca burada bulunan Ermeni Kilisesi (Notre Dame de Tyre) restore edilerek şehrin kültürel mirasına değer katmaktadır. Yaklaşık 300 yıl süren Lüzinyan Krallığı döneminde Lefkoşa, orta çağ feodal şehir anlayışıyla yönetilmiş ve adanın idari başkenti olarak kalmıştır. Bu dönemde Lüzinyanlar da şehrin çevresine surlar örmüşlerdir. 1211'de Kral I. Henry, ilk tahkimat ve iki kuleyi, I. Peter üçüncü kuleyi ve Kral II. Henry'yi inşa etti. Henry şehri tamamen kuşattı.
Lefkoşa'nın mimari yapısı Frank, Venedik ve Türk etkilerinin izlerini taşır, bu nedenle bugün şehir oldukça farklı bir şekilde yeniden düzenlenmiştir. Eski şehir merkezi Orta Çağ'da donmuş durumda bulunmaktaydı. Buradaki dolambaçlı sokaklar alçak taş evlerle çevrilidir. Bazıları teraslıdır. Venedik duvarlarının ve sığ hendeklerin arkasında, şık ofisleri ve muhteşem konutları olan modern konutlar giderek büyümeye devam etmektedir. Lefkoşa mimarisinin kozmopolit doğası, karmaşık bir kentsel yaşam tarzında Doğu ve Batı şehirlerinin karakterini yansıtır. Burada, sokakta, pahalı dükkanların parlak vitrinlerinin yerini basit mallar üreten ve satan esnaf dükkanları alıyor.
Akdeniz iklimi ile karakterize edilen Lefkoşa aynı zamanda muhteşem plajları ile de dikkat çekiyor. Nisan-Kasım ayları Lefkoşa'da yüzmek için idealdir ve yılın 12 ayı ziyaret edilebilir. Şehrin yıllık ortalama sıcaklığı 19°C'dir ve Ocak ve Şubat hemen hemen en soğuk aylar olmasına rağmen sıcaklık 15°C civarında seyreder. Nisan ve Mayıs, şehri keşfetmek ve ilkbaharda deniz sezonunun başladığı Lefkoşa'da deniz tatili geçirmek için harika aylardır. Bu süre zarfında, sıcaklık 30°C'ye kadar çok yüksek olmayacaktır. Haziran'dan Ağustos'a kadar olan yaz aylarında, Lefkoşa'daki termometreler 40 °C'yi aşabilir. Yanınızda yüksek faktörlü güneş kremi ve şapka getirmeyi kesinlikle unutmamanızda fayda var. Yüksek sıcaklıktaki havalar sizi oldukça bunaltıyorsa, ilkbahar ve sonbaharda bir gezi planlamak en iyisidir. Kapsamlı bir Lefkoşa turuna en az üç gün ayırmalısınız.
Lefkoşa-Kıbrıs Yemek Kültürü
En lezzetli Akdeniz ve Türk lezzetlerinin yer aldığı Kıbrıs- Lefkoşa mutfağı, kendine özgü tarzı ve farklı tarifleriyle yemek severlerin alanına başarıyla girmiştir. Hellim peyniri Kıbrıs'ın en ünlü lezzetlerinden biridir ve birçok yemek, salata ve kahvaltıya mükemmel bir eşlik eder. Kuzu etinden yapılan, ızgarada pişirilen ve garnitürlerle servis edilen seftali kebapları da mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunmaktadır. Piruhi; tulum peyniri, tereyağı ve cevizin karışımından yapılan bir mantıdır, börülce adada açık ara en çok tüketilen sebzedir, kolokas patatese benzerliği ile dikkat çeken kolokas bitkisinden yapılır ve pişmiş hellim böreğidir. Kuzu eti ve adanın özel hellim peyniri ile özenle yapılır.
Lefkoşa Hava Yolu Ulaşımı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin merkezinde bulunan Ercan Uluslararası Havalimanı Lefkoşa’ya yaklaşık 23 km uzaklığında bulunmaktadır. Lefkoşa uçak bileti fırsatlarından yararlanarak kolayca bu şehre de ulaşabilirsiniz.
Lefkoşa Gezilecek Yerler
Lefkoşa; tarihi dokusunu günümüze ulaştırarak pek çok medeniyet, kültür ve yapılarla bizi adeta buluşturmaktadır. Birbirinden değerli bu yerlere Lefkoşa gidiş dönüş uçak bileti sayesinde kolayca seyahat planlayabilir böylece de tanıklık edebilir ve şehrin tadını çıkartabilirsiniz.
Selimiye Camisi (St. Sophia Katedrali)
Katedral, Kıbrıs'taki en büyük ve en görkemli ibadet yeri ve Gotik mimarisinin en önemli anıtı olarak kabul edilir. Daha önce aynı yerde bulunan Ayasofya adlı bir Bizans kilisesinin üzerine inşa edildiği tahmin ediliyor. 1209 yılında inşa edilmiş ve 1326 yılında kutsanmıştır. 1570 yılında Osmanlılar Lefkoşa'yı fethedince çok harap ve kullanılamaz durumda olduğu için onarılmış, mihrap, minber ve minber eklenerek camiye dönüştürülerek Ayasofya adını almıştır.
Bedesten (St. Nicholas Kilisesi)
Lefkoşa gidiş dönüş uçak bileti ile kolayca ulaşma fırsatı elde edebilen Bedesten; Venedik döneminde St. Aziz Nikolaos Kilisesi büyükşehir binası olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminin ilk yıllarında tekstil fuarı olarak kullanılmış, daha sonra sırasıyla tekstil fuarı, gıda fuarı, un pazarı, buğday ambarı ve antrepo olarak kullanılmıştır.
Büyük Han
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve Lefkoşa’nın en değerli Türk-Osmanlı yapıları ve eserleri arasında bulunan Büyük Han; aynı zamanda Kıbrıs’ın en büyük hanı olma özelliği de taşımaktadır. Yapımında Bursa şehrinde bulunan Koza Han’dan esinlenilmiş olan Büyük Han üstün mimari özellikleri ile adeta vur ticaret yuvasıdır denmesi yanlış olmaz.
Girne Kapısı
Lefkoşa’da bulunan Girne Kapısı tarihi yapıları gezip görmeyi sevenlerin ilk uğrak yeridir ve oldukça ilgi çekicidir. Venedikli bir mimar tarafından inşa edilen bu yapı daha sonrasında Osmanlılar aracılığıyla restore edilmiş ve büyütülmüştür.
Lefkoşa Surları
Kıbrıs uçak bileti seçeneği ile oldukça hızlı ulaşılabilen bu yer de tam tarih tutkunlarına göre. Yaklaşık 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen surların tamamı ayakta kalamasa da büyük bir çoğunluk kısmı ziyaretçiler tarafından hala gezilebilmekte.
Kuzey Kıbrıs Yüksek Mahkemesi (The British Colonial Courts)
Atatürk Meydanı’na çok yakın olan bu yapı; tipik İngiliz koloni mimarisinden esinlenilerek inşa edilmiştir ve oldukça ilgi çekicidir. Tarihi açıdan da önemi oldukça büyük olan yapının Büyük Britanya hakimiyetine giren Lefkoşa’nın bu hakimiyete ilk girildiği zamanlarda yapıldığı söylenmektedir.
Uzun Yol Caddesi
Alışveriş tutkunlarının oldukça ilgisini çeken Uzun Yol Caddesi; birbirinden farklı mağazalar ve hediyelik eşya dükkanları ile doludur. Diğer adı Ledras Caddesi olan bu caddede aynı zamanda alışveriş arasında soluklanabileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz pek çok yer var.
Venedik Tahkimatı
Lefkoşa'nın en dikkat çekici özelliği, etrafını çevreleyen yaklaşık 5 km'lik duvardır. 1567 yılında Venedikliler tarafından Lüzinyanlar tarafından inşa edilen surların üzerine şehri korumak için başlatılan Venedik surlarının (3 km) önemli bir kısmı bugün hala ayaktadır. Başkenti ikiye bölen, ortasında 200 metrelik BM tampon bölgesi bulunan duvar, şimdi dört ülkenin bayraklarıyla çevrili. Kıbrıs uçak bileti satın alarak burayı yakından görme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Mevlevi Tekke Müzesi
Kıbrıs'ta görülecek yerler arasında her zaman sayılan Mevlevi Tekke Müzesi; 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından Kıbrıs'a getirilen, çok geniş bir alanı kaplayan, özenle inşa edilmiş yapılardan oluşmaktadır. Mevlevihane, 16. yüzyılın başlarında dönemin saray hanımlarından Emine Hanım tarafından Girne Kapısı'na 100 metre mesafede yaptırılarak semahane olarak kullanılmıştır. 1962 yılında restore edilerek günümüzde Kıbrıs'ta Türk sanatının toplanması ve muhafazası için kullanılan Mevlevihane Müzesi'ne dönüştürülmüştür.