Mardin Uçak Bileti

Mardin

Mardin

Mardin

Türkiye içerisinde eşsiz tarihi güzellikleri ile Mardin’de görülecek yerler tüm ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir. Mezopotamya Ovası içerisinde tarihin ve kültürün harmanlandığı bir şehirdir. Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Mardin Dicle bölümünde yer almaktadır. Suriye ile sınırda bulunmaktadır. Kültür mirası ilan edilen ve koruma altına alınan birçok tarihi eseri bünyesinde barındırmaktadır. İpek Yolu güzergâhında bulunan Mardin içerisinde han ve kervansaray görülmesi mümkündür.

Tarihi çok eski dönemlere uzanan Mardin ilinde yapılan kazılarda bulunan bazı parçalar Paleolotik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Mardin adı 4. Yüzyıl Roma tarihilerinden birisi tarafından dahi bahsedilmiştir. Gezilecek ve görülecek birçok tarihi eseri içerisinde bulundurmaktadır. Oldukça karışık tarihi yapılara ve kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Mardin’de gezmek için kaç gün kalmak gerekir sorusu Mradin2e adımını atan herkes tarafından sorulmaktadır. Ziyaretçiler Mardin’in oldukça fazla kültüre ev sahipliği yapması ile daha çok kalıp gezmek istemektedirler.

Mardin Kalesi

Mardin Kalesi şehrin merkezinde bulunaktadır. 1600 yıllık bir geçmişi bulunan kalenin son hali Hamdaniler döneminde meydana getirilmiştir. Halk arasında Kartal Kalesi olarak da bilinmektedir. Yapıldığı dönemde her alanı görebiliyor olması dolayısıyla savunma amacıyla yapıldığı düşünülmektedir. Kale içerisinde sığınaklar, su kuyuları ve cami bulunmaktadır. Kalenin kuşatmalara karşı yapıldığını kanıtlamaktadır. Kale içerisinde Mezopotamya Ovası ve Suriye’nin görülmesi mümkün olmaktadır. Şu an TSK Hava Radar Komutanlığı tarafından kullanılmaktadır. Özel izinler ile gezilmesi mümkündür. Mardin uçak bileti imkânları ile kalenin görülmesi mümkündür.

Deyrul Zafaran Manastırı

Mardin’e neredeyse 4 km uzaklıktadır. Dağlar arasında bulunan bir vadiye kurulan Deyrul Zafaran Manastırı Süryaniler için önem arz etmektedir. M.S. 5.yüzılda inşa edilmiştir. Son zamanlarda dahi Süryaniler için ibadet yer olarak kullanılmaktadır. Manastır içerisinde 52 patriğin mezarı bulunmaktadır. Süryaniler için kullanılıyor ve o dönemden kalma olsa da onlardan önceki dönemlerin izleri de bulunmaktadır. İsmini çevresinde yetişmekte olan safran çiçeğinden almıştır. Manastır içerisinde yapılan ziyaretlerde mola verilmesi için bir kafe bulunmaktadır. O kafe içerisinde safran aromalı çay ve Süryani böreğinin tadılması tavsiye edilmektedir.

Kasımiye Medresesi

Mardin’de görülecek yerler arasında ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yerdir. Kendi döneminde eğitim için kullanılan medrese Artuklular döneminde inşa edilmeye başlanmış ancak Moğol istilası nedeniyle inşaata ara verilmiştir. Daha sonrasında 15.yüzyılda Kasım Paşa tarafından inşaata devam edilmiştir. Medrese içerisinde yaşam ve ölümü anlatan bir havuz ve küçük medrese kapılarının görülmesi mümkündür.

Dara Antik Kenti

Mardin Nusaybin yolunda bulunan harabeler adını pers kralı 3.Dara’dan almaktadır. Antik kent Roma döneminde inşa edilmiştir. Dara Antik kenti içerisinde bulunan mezarlar, su sarnıcı, su deposu ve zindanlar bir askeri garnizonluk olarak kullanıldığını ifade etmektedir. İnsanlara ait kemiklerin görülebildiği alanları bulunmaktadır. Ayrıca zindanlar yerin oldukça fazla aşağısında bulunmaktadır. Ücretsiz giriş hakkı bulunması dolayısıyla her dönem turist akınına uğramaktadır.

Ulu Camii

Mardin çarşısında ziyaretçilerin dikkatini çeken en eski camilerdendir. Artuklular döneminde inşa edilmiştir. 1199 yılından beri ayakta duran bir minaresi bulunmaktadır. Bölge içerisinde oluşan mezhepsel farklılıklardan dolayı içerisinde Hanefi ve Şafii mezhepleri için ayrı namaz kılınacak yerler bulunmaktadır.

Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İçerisinde Mardin’in tarihinin anlaşılması için farklı kültürel zenginlikleri barındırmaktadır. Kültürel bir mozaik olarak ifade edilmektedir. Mardin Müzesi olarak kullanılan bina da 1895 yılında Antakya patriği Ignatios Behram Banni tarafından inşa edilmiştir ve müze içerisi kadar binasıyla da dikkat çekmektedir. Mardin uçak bileti imkânları ile müzenin gezilmesi ve farklı kültürlerin görülmesi tavsiye edilmektedir.

Mor Gabriel Manastırı

Halk arasında Deyrulumur adıyla da bilinen manastır Abdin yaylası içerisinde bulunmaktadır. M.S. 397 yılından beri ayakta olan manastırın yapım aşamaları Mor Şemun tarafından gerçekleştirilmiştir. Süryaniler için önem arz etmektedir. Manastır içerisinde devam eden dini eğitimler dolayısıyla geziye kapalıdır. Ancak belirli noktalarında gezilmesi mümkündür. Süryaniler tarafından İkinci Kudüs olarak görülmektedir.

Zinciriye Medresesi

Zinciriye medresesi halk arasında Sultan İsa olarak bilinmektedir. Sultan İsa ismi Moğol istilası sırasında medreseye Sultan İsa’nın hapsedilmesinden dolayı kullanılmaktadır. 1385 yılından beri sağlam bir şekilde duran medrese içerisinde bulunan işlemler ziyaretçiler tarafından dikkat çekici olarak görülmektedir. İçerisinde Sultan İsa Türbesi bulunmaktadır.

Eski PTT Binası

Mardin’in tanınmış aileleri arasında bulunan Şatanalar tarafından inşa edilen konak Şatana Konağı olarak da bilinmektedir. Taş işçiliği ile dikkatleri üzerine çeken Eski PTT Binası 1950 yılından itibaren PTT tarafından kullanılmıştır. Şu an Artuklu Üniversitesinin uygulama oteli olarak kullanılsa da ücretsiz bir şekilde gezilme imkânı da bulunmaktadır. Mardin Havalimanı uçak bileti kampanyalar ile binanın mimarisinin görülmesi mümkündür.

Mor Behnam Kırklar Kilisesi

Süryaniler için mabet olarak kullanılması adına yapılan kilise halen mabet olarak kullanılmaya devam etmektedir. Tarihi 569 yılına kadar dayanan kilise Mor Behnam ve kardeşi adına yapılmıştır. Ancak daha sonrasında Müslümanlar tarafından camii olarak kullanılmıştır. Roma imparatoru Dokios’a itaat etmeye ve buraya gelen 40 asker burada donarak ölmüştür. Kemikleri kiliseye getirilmiştir.

Kayseriye Pasajı

Mardin’de özellikle kültürel ve tarihi gezilerin yapılması mümkündür. Bu gezilerden hatıralar alınması için Kayseriye Pasajı önerilmektedir. Pasaj Artuklular Döneminde inşa edilmiştir.

Sipahiler Tellallar Çarşısı

Ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilen çarşı Revaklı Çarşı olarak da bilinmektedir. Çarşı minaresinde revakların kullanılması bu ismin verilmesini sağlamıştır. Eski zamanlarda çarşıda çok fazla tellal bulunmasından dolayı tellallar çarşısı ismi de kullanılmaktadır.

Beyazsu Ava Spi

Mesire alanı olarak kullanılan Ava Spi Ilısu Barajı2ndan akan suların geçtiği bir yerde bulunmaktadır. Su oturulan yerlerin altından akmakta ve bu durum halk tarafından Ava Spi olarak adlandırılmaktadır. Geziye ara vermek ve mesire alanında dinlenmek için Mardin’de oteller bulunmaktadır ve bu şekilde gezinin yorulmadan yapılması sağlanabilecektir.

Gurs Vadisi

Gurs vadisi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yer almaktadır. Sadece kültürel dokuları görmek istemeyen ve doğal güzellikleri keşfetmek isteyen ziyaretçiler için dağlarla çevrili bir vadide bulunmaktadır. Yeşillikler arasında bulunan şelale ile daha çok serinlemek için tercih edilmektedir. Serinlemek ve piknik yapmak için tercih edilmektedir. Mardin Havalimanı uçak bileti kampanyaları ile Mardin’e gelindiğinde Gurs Vadisi’nde piknik yapılması tavsiye edilmektedir.

Mardin Protestan Kilisesi

Mardin içerisinde bulunan ibadet mekânlarından bir tanesidir. Eski Mardin içerişinde bulunan kilise kendisini Protestan olarak tanımlamaz. Çoğu zaman kapalı tutulsa da açık olduğu zamanlarda mimari özelliklerinin keşfedilmesi için oldukça önemlidir.

Mardin Evleri

Mardin kendine has özellikleri ile ziyaretçiler tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Turistlerin ilgi odağı olan diğer bir özelliği ise kendi mimarisini yansıtan Mardin Evleri’dir. Sarı kesme taşlardan inşa edilen Mardin Evleri kalın yapılan duvarları ile kışların sıcak yazların ise serin geçirilmesini sağlamadadır. Ayrıca başka hiçbir yerde olmayan görüntüsü ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Hatuniye Medresesi

Eski Mardin bölgesinde bulunan medrese Artuklu dönemi mimari özelliklerine sahiptir. Kubettin İlgezi annesi adına yaptırılmıştır. Dini açsıdan önemli olmasının sebebi mescit kısmında Hz. Muhammed’in ayak izlerinin bulunuyor olmasından dolayıdır.

Mardin içerisinde görülecek ve gezilecek birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Özellikle tarih ev kültür gezileri için oldukça fazla tercih edilen Mardin’de gezmek için kaç gün kalmak gerekir sorusunun cevabı için kısa süreler verilememektedir. Her yapının incelenmesi için uzun süreler gereklidir. Ayrıca konaklama için Mardin’de oteller bulunmaktadır.

Mardin
17 Eyl Sal, Güneşli
18,23°
Çrş
22,9°
Prş
24,57°
Cum
20,19°
Cmt
24,56°
Paz
25,29°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery