Ordu
Ordu
Ordu-Giresun havalimanı uçak bileti fırsatları ile deneyimlenebilecek Ordu gezisi, misafirlerine unutulmaz bir deneyim sunmaktadır. 19 ilçeye sahip olan Ordu, Türkiye’nin en büyük 29. ili olarak bulunur. 1920 yılında kavuştuğu il statüsüyle, günümüzde büyükşehir olan Ordu’da çeşitli etnik kökenlere rastlamak mümkündür. Gezilebilecek farklı bölgeleri ve kendine has kültürel atmosferi ile Ordu, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Ordu konumu olarak Samsun ve Giresun şehirlerinin arasında bulunması itibariyle turistik pek çok lokasyona sahiptir. Tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada gözlemlenebildiği bir şehir olan Ordu’da trekking, avcılık veya kampçılık gibi çeşitli aktiviteleri yapmak mümkündür. Ordu'yu gezmek için kaç gün kalmak gerekir sorusuna ise 2 ila 3 gün arasında gezilebileceği şeklinde yanıt vermek mümkündür. Özellikle bahar ve yaz aylarında gerçekleştireceğiniz Ordu ziyaretiniz esnasında yöresel yemeklerinden tadabilir, şehrin sembollerini gezerek unutulmaz bir gezi yaşayabilirsiniz.
Kurul Kalesi
Kurul Kalesi, şehir merkezine 13 km mesafede bulunan Bayadı köyü sınırları içerisinde yer alır. En bilindik özelliği sivri bir kaya üzerine kurulmuş olması olan bu kale, antik dönemlerde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Günümüzde arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış olan kale, Karadeniz bölgesinde gerçekleştirilen ilk arkeolojik kazı alanı olma özelliği taşır. Ordu’nun sembolik yapılarından biri olan Kurul Kalesi’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, 2300 yıl öncesine ait kalıntılar bulunmuştur. Helenistik döneme ait çeşitli heykeller de, kazı çalışmaları esnasında bölgeden çıkartılan kalıntıların arasında bulunmaktadır. Özellikle arkeolojiye meraklı olan kişilerin favori noktalarından biri olarak bulunan Kurul Kalesi, misafirlerine unutulmaz bir manzara sunar. Ordu'da görülecek yerler arasında bulunan Kurul Kalesi, Ordu şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır.
Ablak Taşı
Ordu ilinin Kabadüz ilçesinde yer alan ablak taşı doğal bir teras olarak bilinmektedir. Yaylada bulunan Ablak Taşı, pek çok turistin ilgisini çeken yapılardan biridir. Ablak Taşı’nın etrafının ladin ormanlarıyla çevrili olması, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini adeta büyülemektedir. Unutulmaz bir manzara sunan Ablak Taşı üzerinde Geçilmez Kanyon’u görmek de mümkün olmaktadır. Ordu’da bulunan diğer turistik lokasyonlara göre daha az ziyaret edilen Ablak Taşı, görenlerin unutamadığı bir yapıdır. Ordu uçak bileti ile gezme şansı yakalayacağınız Ablak Taşı, eşsiz bir manzarayı yüksekten izlemenizi sağlar.
Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Ünye Müze Ev
Özellikle turistik gezilerini tarihi yerler üzerine yapan kişilerin favori yerlerinin başında Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi gelmektedir. Tarihin tozlu raflarını aralamayı sağlayan pek çok eseri içerisinde bulunduran bu müze, oldukça nostaljik bir mekan olarak dizayn edilmiştir. Küçük ya da büyük her yaştaki misafirin kendine dair izler bulabileceği Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Ünye’de konumlanmıştır. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmeyen müze, Türkiye’de UNESCO logosunu kullanan tek müze olması sebebiyle de ilgi çekmektedir. Bu müzenin, Kafkasya doğumlu kaptan Server Bey’in evi olması, müzenin Kaptan Evi olarak da anılmasını sağlamaktadır. Etkileyici bir tavan işçiliği ve vitray camlarına sahip olan müzenin içerisinde bazı dönemlerde halk tiyatroları da sergilenmektedir. Müzenin içerisinde bulunan pek çok farklı bölüm ziyaretçilerine oldukça keyifli bir tarihi tur yaşatmaktadır. Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Ordu'da görülecek yerler listesinde en üst sıralarda gelmektedir.
Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
1896 senesinde paşa oğlu Hüseyin efendi tarafından yaptırılan konak, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir. Konağın yapımı esnasında gerekli malzemelerin Romanya’dan getirilmiş olması oldukça etkileyici bir mimariye sahip olmasını sağlamıştır. Üç katlı şekilde tasarlanmış olan bu konak, sivil mimarin en güzel örneklerinden biri olarak misafirlere sunulmaktadır. Paşaoğlu Konağı 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış ve günümüzdeki haline gelene dek pek çok restorasyon çalışmasından geçmiştir. 1987 yılından itibaren etnografya müzesi olarak hizmet vermekte olan konağın içerisinde çeşitli eserler bulunur. Farklı katlarda farklı eserlerin bulunacağı şekilde tasarlanmış olan müze çeşitli giysiler, silahlar ve dönem eşyaları gibi farklı eserleri misafirlerine sunmaktadır. Eski dönemlerin ev yapılarına ve mimari düzenlerine güzel bir bakış açısı sunan etnografya müzesi girişinde misafirlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi
Ordu uçak bileti fırsatları ile gezilebilecek olan müze, Türkiye’nin ilk köy gazetesini çıkarması ile ünlenen merhum Bilal Köyden’in anısına kurulmuştur. Ordu ilinin Altınordu ilçesinde yer alan Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi içerisinde pek çok gazetecinin anıları sergilenmektedir. Müzenin içerisinde bulunan ve cam bir sistemle koruma altına alınmış olan dizgi makinesi, en ilgisini çekici parçaların arasında gelir.
Ters Ev
Türkiye’nin farklı illerinde benzer örneklerini karşılaşılabilecek olan Ters Ev, Ordu ilinde de bulunmaktadır. Yalnızca yerli değil yabancı turistlerin de oldukça ilgisini çeken Ters Ev Ordu’ya 2019 yılında açılmıştır. Ordu’nun Altınordu ilçesinin yaklaşık 150 metre ileride bulunan bu yapı, iki kattan oluşacak şekilde tasarlanmıştır. Giriş kısmı ve bahçesi de tamamen ters olacak şekilde dizayn edilmiş olan Ters Ev, açıldığı günden bu yana oldukça yoğun bir ilgi görmektedir. Farklı bir deneyim yaşamak isteyen pek çok kişinin ilk tercihi olan Ters Ev’e, Ordu-Giresun havalimanı uçak bileti alarak ulaşmak mümkündür.
Boztepe ve Teleferik
Boztepe ve burada bulunan teleferik Ordu şehrinin sembolik görüntülerinden biridir. Ordu’ya ziyarette bulunan yerli ve yabancı tüm turistlerin muhakkak incelenmesi gereken yerlerin arasında gelen Boztepe, oldukça keyifli bir gün geçirmenizi sağlayacaktır. Ordu’nun doğal güzelliklerini panoramik şekilde ziyaretçilerine sunan Boztepe, özellikle akşam saatlerinde yerli ve yabancı turistlerin adeta akınına uğramaktadır. Bölgeye yalnızca teleferik ile değil, şahsi araçlar ile de gitmek mümkündür. 500 metre yüksekliğe yalnızca 8 dakika içerisinde ulaşım sağlayan teleferik, 28 adet kabine sahiptir. Boztepe’de doğa yürüyüşleri gerçekleştirmek veya temiz havasını soluyarak sakin bir gün geçirmek mümkündür. Boztepe içerisinde piknik alanları bulunduğu gibi misafirlerin konaklayabileceği çeşitli restoran ve kafelerde bulunmaktadır. Boztepe, Ordu'da Oteller hakkında araştırma yapan pek çok kişinin bulabileceği ve konaklayabileceği çeşitli otellere sahip olan bir bölgedir.
Kordon Tepe
Ordu ilinin oldukça meşhur olan Perşembe ilçesinde bulunan Kordon Tepe, Kozağzı mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yalnızca turistler değil yerel halk tarafından da oldukça sık şekilde kullanılan bir mesire alanı olan bölge, yamaç paraşütü yapmak isteyenler içinde idealdir. Paraşütle atlayışın merkezi haline gelmiş olmasıyla şehrin en çok turist çeken yerlerinden biri olan Kordon Tepe, yerden 200 metre yüksekliktedir.
Ordu’yu gezmek için kaç gün kalmak gerekir sorusunun cevabına tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Ordu içerisinde yapacak yapmak istediğiniz aktivitelere ve gezmek istediğiniz bölgelere göre, bu sorunun cevabı değişkenlik göstermektedir.
Çaka Plajı
Çaka plajı sahip olduğu bembeyaz kumsal ile her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Karadeniz’in sahip olduğu en güzel plajlardan biri olarak bilinen Çaka Plajı, şehir merkezinden toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşılabilir. Misafirlerin yemek yiyebilecekleri ya da dinlenebilecekleri çeşitli tesisler içerisinde bulunduran plajın etrafında ise Ordu’da oteller bulunmaktadır. Sizde ordu tatiliniz esnasında denizde keyifli bir gün geçirmek istiyorsanız, bu plaj mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.