Riyad
Riyad
Suudi Arabistan gezi planı yapan kişiler, Riyad uçak bileti alarak güzel bir seyahat gerçekleştirebilir. Suudi Arabistan’ın başkenti olan şehirde görülmesi gereken pek çok farklı konum bulunur. Osmanlı Devleti, 1517 yılında burayı fethetmiş ve egemenliği altına almıştır. Birinci Dünya Savaşı’nda tekrar Arap hükümeti altına geçmiştir. Tarihi olarak zengin olan dünya şehirlerinden biridir. Rotanızı Riyad’a çevirdiğiniz zaman Osmanlı esintilerini görmek mümkün olur.
Arap Yarımadası’nda bulunan en büyük ülkede bulunan şehir, yarımadanın orta kesimlerinde yer alır. Türkiye’den Riyad’a gitmek için aktarmasız seferler tercih edilebilir. Yol yaklaşık 3 buçuk saat kadar sürer. Riyad’da bulunan havalimanı merkeze yakın bir konumdadır. Çöl ikliminin hakim olduğu bu şehirde, yaz mevsiminde hava sıcaklığı 50 dereceye kadar çıkabilir. Yüksek sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarında buraya gelmek çok fazla tavsiye edilmez. Kış aylarında, 20 derecenin görüldüğü zamanlarda gidilmesi tavsiye edilir. Kış aylarında ise gece çöl soğuklarına hazırlıklı gidilmesi gerekir. RiyadHavalimanı uçak bileti aldıktan sonra farklı bir deneyim yaşamaya hazırlanılmalıdır.
Suudi Arabistan Ulusal Müzesi
Suudi Arabistan’ın yüzüncü yılını kutlamak için Ulusal Müze, eskiden Murabba Saray bölgesi olan alanın yenilenmesi planında düşünülmüş bir yapıdır. Tasarımın sahibi Raymond Moriyama, Riyad’ın dışında bulunan Kırmızı Kum tepelerinden esinlenmiştir. Kral Abdül Aziz tarihi merkezin batısında bulunan müze, yaklaşık 17 bin metrekarelik alana kurulmuştur. Ziyaretçiler, Arap Yarımadası tarihi hakkında birçok bilgiye içeriden ulaşabilir. İslam öncesi tarih konularının da yer aldığı sergilere rastlamak mümkündür.
Masmak
Şehrin eski mahallelerinde bulunan Masmak, taş bloklar ile çevrilmiş olan kalın duvarlara sahip bir gözetleme kulesidir. Mamur ve tuğladan inşa edilmiş kale, krallık tarihi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Riyad2ın yeniden ele geçirilmesinden sonra ibn Suud burada hüküm sürmüştür. Eski kentin ticaret merkezi olarak kullanılan konumunda bulunan yapı, Kral Abdülaziz’in emri ile Murabba Sarayı’na taşınmıştır. Riyad’da görülecek yerler arasında bulunan tarihi yapı ziyaretçilere müze olarak açıktır. Tarım aletleri, silahlar ve yöresel kıyafetler sergilerde yer alır.
Suudi Arabistan kraliyet Hava Kuvvetleri Müzesi
Saqr El Cezire olarak bilinen müze, ziyaretçilerin dikkatini çeken yerlerden biridir. Müze 1920 yılında kurulmuş ve bugüne kadar uçakların sergilendiği bir alandır. Açık hava müzesi olduğu için gezmesi oldukça keyiflidir. Özellikle uçaklara ilgi duyan kişilerin dikkatini çeken müze, görülmesi gereken yerlerden biridir. Simülasyonlar ile eğlenceli ve farklı bir deneyim yaşamak mümkündür. Cuma günleri dışında müze ziyaret edilebilir.
Salam Park
Şehrin merkez bölgesinde bulunan park, her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçiye sahip olur. Popüler ve oldukça benzersin yerlerden biridir. Çöl ikliminin hüküm sürdüğü ülkede bulunan yeşil alanlardan biridir. 25 hektarlık bir arazi üzerinde bulunan park, doğal güzellikleri ile turistlerin dikkatini çeker. Konum olarak merkezde olması daha ulaşılır bir yer olmasını sağlar. Farklı kültürel etkinlerin bulunabileceği parklardan biridir. Su kaynaklarını korumak ve çevresel kirliliği gidermek amacıyla kurulan aracılardan biridir.
Al Hokair Tema Parkı
Riyad’ı gezmek için kaç gün kalmak gerekir sorusuna yanıt arayan kişiler, gezilerinde öncelik vermek istedikleri konumları belirlemelidir. Konum olarak birbirine yakın olan yerler gezilecek ise 2 ile 3 gün arasında düzenlenecek bir plan yeterli olabilir. Tarihi ve kültürel gezilerden farklı bir alternatif arayan kişiler, Al Hokair Tema Parkı’na gelebilir. Eğlence dünyasında keyifli vakit geçirmek mümkündür. Hafta sonları daha çok ziyaretçinin uğradığı bu konum, çocuklar ile vakit geçirilebilecek bir yerdir. Kadın ve erkeklerin bireysel olarak giriş yapması yasaktır. Aile olan kişiler, sorun yaşamdan içeri girebilir. Suudi Arabistan kuralları gereği birçok yerde insanların aile olmadan girişi yasaklanmıştır. Riyad’a giden insanlar bu duruma hazırlıklı olmalıdır.
Murabba Sarayı
Riyad’da bulunan saray, Kral Abdülaziz tarafından inşa edilmiştir ve 20. yüzyılda şehrin genişletilmesi adına gerçekleştirilen projelerden biridir. 1945 yılında inşası tamamlanmıştır, kral ve ailesi için tasarlanan saray aynı zamanda mahkeme olarak da kullanılmıştır. Sarayın inşası ülke için oldukça önemli gelişmeleri de ardından getirmiştir. Elektrik ve drenaj sistemleri, jeneratöre ve otomobil ile ulaşım Suudi topluluğuna kazandırılmıştır. Kral, 1938 yılından ölümüne kadar sarayı kullanmıştır. Tarih boyunca önemli birçok resmi ziyarete ev sahipliği yapan saray, Suudi Arabistan’ın ilk asansörünü de içinde bulundurur. Riyad uçak bileti alan kişiler, ülke için oldukça önemli olan bu sarayı ziyaret etmelidir.
Riyad Tarih ve Arkeoloji Müzesi
Şehirde birbirinden farklı birçok müze bulunur, oldukça etkileyici olanlardan biri Tarih ve Arkeoloji Müzesi’dir. Farklı Arap krallıklarının yapısı ve kültürünü görmek için ziyaret edilebilecek konumlardan biridir. Ülke için önemli olan sanat eserlerinden dini oluşumlara ve kültürlere kadar farklı eserleri sergilerde görmek mümkündür. Sergilerde bulunan eserler, Taş Devri dönemine kadar uzanır. Silah, giyim, mücevher ve müzik aletleri müzede yer alır.
Faysaliye Kulesi
Türkiye’den Riyad havalimanı uçak bileti alarak Suudi Arabistan topraklarına gidilebilir. Oldukça etkileyici şehirlerden biri olan Riyad, yıl içinde pek çok turiste ev sahipliği yapar. Arabistan sınırlarında bulunan en yüksek dördüncü bina olan Faysaliye Kulesi, turistlerin dikkatini üzerine çeker. 264 metre yüksekliğe sahip olan kule içinde ev ve iş yerleri bulunur. Gökdelenin 44. Katında bulunan restoran, şehrin manzarasını izlemek için güzel bir seçim olabilir. En üst katta bulunan restorandan en güzel manzaralara şahit olma fırsatı bulunur. Şehirde bulunan pek çok yüksek bina bulunur, turistlerin ilgisini oldukça çeken binalarda hizmet sunulması durumunda şehrin nefes kesici manzarasını izleyebilirsiniz.
Hanife Vadisi
Riyad’ın 40 kilometre kuzeyinde başlayan nehir yatağı, şehrin batısında bulunan Hanife Vadisi’ne akar. Riyad bölgesinde bulunan vadi, geçmiş zamanlarda yeryüzü suyu sayesinde palmiye ağaçları ve tarlalar ile kaplıdır. Geçmişten bugüne kadar pek çok farklı kasaba ve köy etrafına kurulmuştur. Ülke için verimli olan su kaynaklarından biri olan nehir yatağı, yakın zaman içinde atık su ve endüstriyel atıklar için çöp alanı haline gelmiştir. Rehabilitasyon projesi başlatılmış olan nehir yatağı için çalışmalar devam eder. Bir zamanlar Riyad’da görülecek yerler arasında bulunan vadi çevre şartlarından dolayı tam anlamıyla eski verimini kazanamamıştır.
Deera Meydanı
Adalet Meydanı olarak bilinen meydan, Suudi Arabistan’da uygulanan katı kuralların gözler önüne serildiği konumlardan biridir. Kamu cezası alan kişiler için infaz bu meydanda gerçekleştirilir. Dünya ülkelerinin birçoğu bu anlayışa uzak şekilde yaşadığı için yadırganan durumlardan biridir. Ülke sınırlarında suç işleyen kişiler, aldıkları cezaya göre bu meydanda infaz edilebilir. Üzücü ve garipsenen bir meydan olsa da turistlerin gidip gördüğü konumlardan biridir.
King Abdullah Parkı
Akşam saatlerinde daha sakin olan King Abdullah Parkı, huzurlu bir akşam geçirmek için ideal konumlardan biridir. Krallığın sahip olduğu parklar arasında bulunan en büyük parktır. Çocuk oyun sahaları, spor alanları ve restoranların bulunduğu parkta farklı aktiviteleri gerçekleştirmek mümkündür. Hava karardıktan sonra havuz üzerinde yapılan lazer gösterileri oldukça büyüleyicidir. Riyad’ı gezmek için kaç gün kalmak gerekir diye merak eden kişiler, yöresel lezzetleri de hesaplamanın içine koymalıdır. Bir gün içinde ne kadar yemek yenilebileceği kişilere kalmıştır. Farklı duraklarda farklı deneyimler yaşamak bu şehirde mümkündür.