Şanlıurfa
Şanlıurfa uçak bileti, bu eşsiz yere bir gezi planlaması yapmayı düşünenlerin ulaşımını en sorunsuz ve en güvenli şekilde gerçekleştiriyor. Üstelik bu sayede şehre ulaşım çok daha kısa ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilmiş oluyor.
Türkiye’nin yedinci büyük şehri olan Şanlıurfa Peygamberler Şehri olarak da anılmaktadır. Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Eskiler arasında kısa adıyla Urfa olarak da bilinir. 1984, halkının Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndaki başarısını anmak için "Glory" unvanını almıştır. Doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, kuzeydoğusunda Diyarbakır ve güneyinde Suriye ile komşudur. Bu şehir ayrıca efsaneler şehridir. Bu efsanelerden biri de Hz. İbrahim ile ilgili olan efsanedir. Hikâyeye göre H.Z. İbrahim bu ateşte yedi gün kalır ve ardından tekrar hayata döner. Bu nedenle Urfa Balıklı Gölü ve göldeki balıklar kutsal kabul ediliyor. Şanlıurfa'nın buğday ekiminin ilk yapıldığı yer olduğuna da inanılıyor.
Şanlıurfa'nın kadim tarihini örneklendirmek için Nuh tufanı sonrasında kurulmuş olan ilk şehir olduğu söylenir. Dünyanın en eski heykelleri ve en eski tapınakları Göbekli Tepe’de keşfedildi. Bu şehir en çok kazı yapılan şehirlerden biridir. Bu nedenle “Müze Şehri” olarak da adlandırılır. Şanlıurfa ve çevresinin Neolitik dönemden beri yerleşim gördüğü sanılmaktadır. Aynı zamanda peygamber İş'in (İncil'in İşi ve Eski Ahit) doğum yeri olduğuna inanılmaktadır. Urfa kent merkezinde, bugünkü Balıklı Göl'ün kuzeyinde yapılan kazılarda, kent merkezinin tarihinin M.Ö. 9500 yıllarına kadar dayandığı ortaya çıktı. Neolitik çağa kadar, çömlekçiliğin ortaya çıkmasından önce HZ. Musa’nın da bu şehirde bir süre bulunduğu söylenmektedir. Bu eşsiz tarihe sahip olan şehre Şanlıurfa uçak bileti kampanyalarından yararlanarak erişim gerçekleştirebilir; tarihi bir gezinin tadını çıkarabilirsiniz.
Şanlıurfa’ya Ulaşım
Türkiye içinde Şanlıurfa'ya otobüs, tren ya da özel araçla seyahat edebilirsiniz, ancak uçmayı tercih ederseniz Şanlıurfa GAP Havalimanı'na direkt veya aktarmalı uçuşlar vardır. Ayrıca Gaziantep Havalimanı'na gittikten sonra araç kiralayarak veya taksi ile Şanlıurfa'ya gitmek mümkündür. GAP Havalimanı uçak bileti fırsatları ile sizler en hızlı ve en ideal şekilde bu kente ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.
Şanlıurfa’da Nerede Kalınır?
Şanlıurfa, konaklama seçeneklerinin tükenmeyeceği bir şehir. Şanlıurfa’da oteller sayıca fazladır. Şanlıurfa’da otellere ek olarak pek çok pansiyon ve küçük butik otel de bulunmaktadır. Otellerin çoğu şehir merkezinde bulunmaktadır. Yani seçim yaparken, seyahatiniz ve bütçeniz dâhilinde hangi rotayı seçeceğiniz tamamı ile sizin elinizdedir.
Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir?
Bu kentte karasal iklim hâkimdir. Bu şehirde yazlar son derece sıcak bir şekilde geçmekte iken kışlar ise tam aksi şekilde oldukça soğuk geçmektedir. Bu yüzden de bu kenti ziyarette bulunmak için en uygun dönemler ilkbahar ve yaz ayları olmaktadır. Ayrıca Şanlıurfa'yı gezmek için kaç gün kalmak gerek noktasında da hava durumlarına bağlı olarak 2 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.
Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler
Etnik mimarisi, camileri, kiliseleri, mağaraları ve gölleriyle mistik bir şehir olan Şanlıurfa'da gezilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. Peygamberler şehri Şanlıurfa'da bulacağınız şey yüzyıllar öncesine dayanıyor ve farklı dinlerin izlerini taşıyor. Şanlıurfa'yı gezmek için kaç gün kalmak gerek noktasında ise Şanlıurfa’nın masalsı atmosferini gezmek için iki gün ayırmak yeterli oluyor.
Balıklı Göl
GAP Havalimanı uçak bileti ile erişebileceğiniz eşsiz yerlerden ilki Balıklı Göl’dür. Şanlıurfa ili merkezinde bulunan bu yer, İbrahim peygamberin ateşe atıldığı yer olarak bilinmektedir. Bu nedenle her yıl yerli ve yabancı binlerce turist bölgeyi ziyaret etmektedir. Geniş ve yeşil bir alanda Şanlıurfalı çocukların gelip 'Ulfaryam of Ezerden' şarkısını tanıtmasını ve bu yerin eşsiz l tarihi hakkında bilgi vermesini görebilirsiniz. Bu bölgede yöresel spesiyaliteleri satın alabileceğiniz bir çarşı da bulunmaktadır. Buralarda farklı tatlar deneyebilir; sevdiklerinize pek çok süs eşyası satın alabilirsiniz. Birçok kişinin dini nedenlerle ziyaret ettiği Balıklı Göl’de baharat satın almak isterseniz Mısır Çarşısı yürüme mesafesindedir.
Göbekli Tepe
Şanlıurfa'da görülecek yerler arasında eşsiz bir yer; Göbekli Tepe. Göbekli Tepe Şanlıurfa şehir merkezinin yaklaşık 18 kilometre doğusunda yer almaktadır. Yapının büyüklüğü, yaşı ve anıtsal doğası, Neolitik döneme ilişkin yeni değerlendirmelere kapı açmıştır. Göbekli Tepe'den kuzeye ve doğuya bakıldığında Toros ve Karaca Dağları'nın etekleri, batıda Şanlıurfa Platosu ile Fırat Ovası'nı ayıran dağlar, güneyde Suriye sınırında Harran Ovası görülüyor. Bugüne kadar hayatta kalması bir sır olarak kalan Göbekli Tepe taşı, boyut ve ağırlık olarak çok büyük. Taş oymalar ve çizimler, arkeologların uzun süre çalışmasına izin verir. Bu, dünyadaki birçok bilim insanının buraya bakmasına neden olmuştur.
Selahaddin Eyyübi Camii
457 yılında inşa edilen Aziz Juhanna (Vaftizci Yahya) Kilisesi, bugünkü Şanlıurfa'da Vali Fuat Bey Caddesi olarak da bilinen Selahaddin Eyubi Camii'nin bulunduğu yerde bulunuyordu. Selahattin Eyyubiler döneminde cami olarak kullanılıyordu. Aynı zamanda bölgenin en büyük kilisesi olduğu için muhteşem bir katedral şeklinde de nitelendirilmiştir.
Harran
Harran, etimolojik olarak eski uygarlıklarda "yolların kesiştiği yer" veya "yolların kesiştiği yer" anlamına gelir. Asya öncesi dil Akadca'da "haranu" kelimesi "yolculuk ve kervan" anlamı taşır. Harran'ı sadece ilçe merkeziyle sınırlamadan seyahat etmeniz, algılamanız, çevrenizi anlamanız ve tanımanız gerekiyor. Harran, özellikle Asur ticaret kolonisi döneminde yakın ticari bağların geliştiği önemli bir yer olmuştur. Harran'da ilk gördüğünüz şey Harran Kalesi. Harran semtinin güneydoğusundaki surların yanına inşa edilen şehir içi dikdörtgen planlı, köşe kısımlarında onikigen kuleler vardır. İslami kaynaklar, kalenin bulunduğu yerde bir Sabi tapınağı olduğunu belirtmektedir. Kalenin temellerini Emevi halifesi II. Mervan'ın 10 milyon dirhem altın karşılığında yaptırdığı sarayın oluşturduğu tahmin ediliyor. 90 x 130 metrelik kale üç katlıdır.
Şanlıurfa Sipahi Pazarı
Şanlıurfa Sipahi Çarşısı, Gümrük Han'ın batısında inşa edilmiş olan bir çeşit kapalı çarşıdır. Burası Düzgün kesme taştan inşa edilmiş olup üzeri kuzey-güney doğrultusunda beşik tonozlarla örtülmüştür Bugün çarşı halı dükkânı olarak kullanılmaktadır. Bu halı dükkânında ise birbirinden özel motiflere sahip el işlemesi halılar sergilenmekte ve satılmaktadır.
Şanlıurfa Bakırcılar Çarşısı
Şanlıurfa’da görülecek yerler arasında bulunan bu çarşının 1887 yılında Hartavizade Hüseyin Paşa tarafından kurulduğu bilinmektedir. O dönemlerde bu çarşıda pek çok halı, kilim, birbirinden çeşitli işlemelere sahip ev eşyaları ve keçeler satılmıştır. Daha sonrasında Yemen pazarı olarak kullanılmış olan bu yer son olarak bakırcılara tahsis edilmiştir.
Halfeti
'Gizli Cennet' ve 'Kayıp Şehir' olarak da bilinen bu antik yerleşim, oldukça önemli bir turizm merkezidir ve hem yerli hem de yabancı turistlerden büyük ilgi görmektedir. Şanlıurfa şehir merkezinin 112 kilometre batısındadır. Birecik Barajı'nın inşası sırasında Halfeti ilçesinin %80'i sular altında kaldı ve buradaki halk 15 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim yerlerine yerleştirildi. Şehir, Fırat Nehri'nin altındaki taş evleri, camileri ve diğer kullanımları nedeniyle Kayıp Şehir olarak biliniyor. Halfeti ilçesi Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına Türkiye'de 11, dünya genelinde 208 şehir katıldı. Buraya "Chittaslow" (Sessiz Şehir) unvanı verildi. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devleti'ne kazandırılan Halfeti, günümüzde de kullanılmaktadır. 'Urumgala' ve 'Rumkale' adlarıyla Halep vilayetiyle ilişkilendirilmiştir.